Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Српски клубови у Европи и даље од првог кола, вечити повећали коефицијент!

Српски клубови следећу сезону европских купова почеће од првог кола квалификација
ФОТО: М. Рашић

Првак Супер лиге ће квалификације за Лигу шампиона почети 9. или 10. јула, зависи како жреб одреди. Квалификације за Лигу Европе почеће 11. јула.

Пропозиције су исте као и за актуелну сезону. На путу до групне фазе сви ће морати да прођу четири рунде квалификација.

Елиминација из Лиге шампиона првака Србије сели у квалификације за Лигу Европе. Такмичење ће наставити на „стази шампиона“, односно играће само против тимова елиминисаних из Лиге шампиона.

Може да се догоди да освајач Купа Србије добије повластицу да квалификације за Лигу Европе почне од другог кола. То ће се догодити ако освајач овогодишње Лиге Европе, који има обезбеђено место у групној фази Лиге шампиона, место у елитном такмичењу обезбеди и кроз домаће првенство.

Зато би српски клубови могли да навијају, на пример, да Лигу Европе освоје Челзи или Арсенал, који у Премијер лиги већ заузимају позиције с којих ће директно у групе Лиге шампиона.

Црвена звезда је одличном сезоном евро-коефицијент повећала на 16,750, што јој гарантује статус носиоца у квалификацијама Лиге шампиона за прва два кола квалификација, док би у квалификацијама Лиге Европе, ако се у такмичење укључи из Лиге шампиона, могла међу носиоцима буде и у четвртом колу.

Партизан је, такође, повећао коефицијент на 18,000. Биће сигурно носилац у прва два кола квалификација за Лигу Европе, а можда чак и у трећем.

Остали српски клубови имају коефицијенте који ће их уврстити у слабији „шешир“ од другог кола квалификација за Лигу Европе.

Жреб парова првог и другог кола биће одржан 18. или 19. јуна. У неколико земаља северне и источне Европе шампионати су већ завршени, па су познати неки од учесника следеће сезоне континенталних купова.

Ако титулу освоје Црвена звезда или Партизан, због доброг коефицијента за противнике би могли да добију Торшавн са Фарских Острва, грузијски Сабуртало, естонски Каљу Номе, летонску Ригу, исландски Валур...

У другом колу могући противници су фински Хелсинки, ирски Дандалк, литванска Судува...

Календар квалификација:
Лига шампиона
25. јун 2019: прелиминарна рунда – полуфинале
28. јун 2019:  прелиминарна рунда – финале
9/10. јул 2019: прво коло – прва утакмица
16/17. јул 2019: прво коло – реванш
23/24. јул 2019: друго коло – прва утакмица
30/31. јул 2019: друго коло – реванш
6/7. август 2019: треће коло – прва утакмица
13. август 2019: треће коло – реванш
20/21. август 2019: четврто коло – прва утакмица
27/28. август 2019: четврто коло – реванш
Лига Европе
27. јун 2019: прелиминарна рунда – прва утакмица
4. јул 2019:  прелиминарна рунда – реванш
11. јул 2019: прво коло – прва утакмица
18. јул 2019: прво коло – реванш
25. јул 2019: друго коло – прва утакмица
1. август 2019: друго коло – реванш
8. август 2019: треће коло – прва утакмица
22. август 2019: четврто коло – прва утакмица
29. август 2019: четврто коло – реванш
Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Karlo Veliki
Koeficijenti Partizana i Crvene zvezde su nesto sto je ostvareno u Evropi a ne na domacoj sceni. Ovo kazem kako bi se zacepila usta ostrascenim stranama da i dalje opterecuju vec zapustenu navijacku scenu. Sadasnji status treba da bude prilika da oba kluba jos vise napreduju, pa iz tog razloga drzava bi morala imati vise sluha i za Partizan. Takodje, drzava mora vise pomoci Vojvodini i Radnickom iz Nisa kako bi se na domacoj sceni formirala nova "velika cetvorka" bez koje nema napretka sporta u Srbiji. U narednoj fazi pomoc drzave bi morali dobiti i centri poput Subotice(Spartak) i Kragujevca(Radnicki) gde postoje razvijena ali i siromasna Sportska drustva. Ova pomoc je ustvari priprema terena za privatizaciju, a najbolje se profitira kada se prodaju vrednosti a ne lesevi...
@ taj jedan
Odavno je procitano. Poruka je za one koji ne shvataju.
moze da bude samo jedan!
Nije valjda da jos nisi shvatio?
Прикажи још одговора
Zvezda je život
Ako zadržimo Miloja i većinu nosilaca igre,u šta ni malo ne sumnjam,i dovedemo još 2,3 ,,zverke,,(recimo Ivanića i Kataia) ima da se prošetamo do nove LŠ!
mile
Nisu toliko dobri ali kad ih Mili uklopi u tim,u kolektiv, i kad ih još malo razradi, izgledaće kao da jesu.
@Che
Mozda se slabo snalaze na strani.Nasi igraci uglavnom kad odu nema ih nigde.U Zvezdi mogu ponovo da prorade i da se prosetamo do LS.
Прикажи још одговора
Жељко
Напред Звездо!
Ranko
Jos uvek imamo najveci koeficijent od svih nasih klubova. Ta cinjenica dosta govori sama za sebe. Medjutim, bice jako tesko plasirati se u LE. Kod nas, a i u ostalim slabijim ligama, u neko evropsko takmicenje se najlakse ulazi ako si uzeo titulu.
Zvedek
Tacno je, ali ne zaboravi da je Zvezda jednu sezonu bila iskljucena iz Evrope, tako da se vama sabira 5 sezona a Zvezdi 4. Za sezonu nakon te, kada je Zvezda osvojila svega 0,25 bodova, nema opravdanja, to je sramota. Ali, ovo je razlog da se navija za sve srpske klubove u Evropi. To je za dobro srpskog fudbala.
straja
uh uh osenilio sam.….a sta ako ne usvoje zalbu partizana,valjda ce NEodgovorni u partizanu da ODRZE REC!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.