Хоће ли Партизан бити повлашћен у плеј-офу за Лигу Европе? Црно-бели још на чекању, али много ближи статусу неповлашћеног тима

Све је мање непознаница око учесника еврокупова наредне сезоне, како се национални шампионати широм Старог континента приводе крају
ФОТО: В. Марковић

За сада је познато да ће Србију у квалификацијама за Лигу Европе представљати Партизан и Раднички из Ниша, док ће трећа виза бити уручена после финала Купа у Сурдулици (среда, 19 часова).

Уколико Партизан одбрани Куп, у Европу ће Спартак, уколико то учини Младост, онда ће Лучанци другу годину узастопно кренути од првог кола квалификација за Лигу Европе.

Већ сада је познато да ће Раднички из Ниша и Спартак или Младост, иако имају само национални коефицијент (3,750), бити повлашћени у првој рунди, односно неповлашћени у свакој наредној уколико до ње уопште дођу.

Због веома слабог рејтинга наших клубова у петогодишњем обрачуну, и трећи клуб ће морати да крене од прве рунде квалификација.

Партизан ће, то је већ познато, бити међу повлашћенима у прве три рунде. Међутим, отворено је питање хоће ли ту привилегију црно-бели имати и у плеј-офу за Лигу Европе.

Црно-бели су по рејтингу у Европи најбољи српски клуб, са коефицијентом 17,000 тренутно су 78. на листи.

У групној фази директно 27 тимова, кроз квалификације још само 21!

И Лига Европе је, по узору на Лигу шампиона, све „затворенија”. Ове сезоне у групну фазу пласираће се директно 27 тимова, још само 21 ће остварити то право кроз квалификације.

Пласман у групну фазу другог по снази европског клупског такмичења већ су обезбедили: Виљареал, Бетис (Шпанија), Ајнтрахт, Леверкузен (Немачка), Челзи, Арсенал (Енглеска), Лацио, Милан (Италија), Марсеј, Рен (Француска), Краснодар (Русија), Спортинг (Португалија), Ворскла (Украјина), Андерлехт (Белгија) и Акхисар (Турска).

Чекају се још представници Чешке и Швајцарске, док ће у групној фази Лиге Европе играти и тимови елиминисани у квалификацијама за лигу шампиона, њих десет.

Испред Партизана у првој рунди квалификација за Лигу Европе по коефицијенту је само израелски Макаби (22,500).

Испред црно-белих би могли да буду још Копенхаген (34,000) и Марибор (22,500). Дакле, навијачима Партизана остаје да навијају за ривале ових клубова у наредним данима.

У Данској је специфичан систем за последње место у Европи, али да не дужимо, за европску визу ће се борити Копенхаген и победник двомеча Архус – Сондерјиске (први меч 2:2).

У Словенији, два кола пре краја, Олимпија је после победе над Марибором у гостима (3:2) поново лидер, са два бода више у односу на Виолу.

Од друге рунде стартује још 27 клубова, а бољи коефицијент од Партизана имају следећи тимови: Севиља (113,000), Бешикташ (57,000), АЗ (25,000) и Лајпциг (17,000).

Немачки тим додуше има исти коефицијент као и Партизан, али је у том случају први наредни критеријум број бодова освојен прошле сезоне у Европи, а ту црно-бели нису у предности.

Чекају се још представници Румуније, Белгије и Чешке. Код нашег источног суседа остало је да се одигра још финале Купа, за трофеј ће се борити Универзитатеа и Херманштад.

Ако пехар подигне Херманштад, иначе друголигаш који није добио лиценцу УЕФА, од друге рунде ће стартовати трећи тим Румуније, Универзитатеа.

Уколико то учини баш Универзитатеа, онда ће они директно у трећу, а вицешампион ФЦСБ (бивша Стеауа), ће кренути од друге рунде.

Екипа Богдана Планића и Ивице Момчиловића има бољи коефицијент од Партизана (27,500), те је нешто боља опција за црно-беле да они стартују од друге рунде, с обзиром да би могли и да испадну.

У Белгији сличан систем за последњу европску визу као у Данској, те ће Генк у финалу играти против бољег из дуела Варегем – Локерен. Партизану би ишло у прилог да Генк не избори пласман у Европу, због бољег коефицијента (27,000).

У Чешкој је остала само дилема ко ће од које рунде стартовати у квалификацијама за Лигу Европе. Углавном пети тим иде у другу, четврти у трећу рунду квалификација, а трећепласирани директно у групну фазу.

Коло пре краја распоред на табели је следећи: Јаблонец (53), Спарта Праг (52), Оломуц (52). Бољи коефицијент од Партизана има само Спарта (34,500).

Од треће рунде квалификација стартоваће још 15 тимова. Испред црно-белих су: Зенит (78,000), Олимпијакос (54,000), Брага (30,500), Гент (27,000), Фејенорд (21,500) и Рапид из Беча (21,500).

Чекају се још четврти тим Чешке, победник Купа Хрватске и победник Купа Румуније. О Чесима и Румунима смо писали, што се тиче „бивше браће” црно-белима је свеједно, и Ријека и сплитски Хајдук имају лошији коефицијент.

Но, овде треба додати и два тима која ће бити елиминисана из друге рунде квалификација за Лигу шампиона („стаза пратилаца”).

Овде је све мање-више познато, с обзиром да од ове рунде креће свега четири тима. Повлашћени ће у жребу бити Базел (71,000) и Ајакс (53,500), у другом шеширу ПАОК (29,500) и Штурм (6,750).

Кад помињемо жреб за плеј-оф Лиге Европе, јасно је да ће испред црно-белих „улетети” још један тим, можда и оба, у зависности од учинка јединог лошије рангираног, Штурма.

Да подвучемо црту. Да би био повлашћен у плеј-офу, Партизан би требало да буде међу 13 најбоље рангираних тимова. Уз напомену да је жреб за последњу квалификациону рунду 6. августа, три дана пре првог меча треће рунде квалификација!?

Тренутно је испред Партизана по коефицијенту 13 тимова. Дакле, црно-бели су према садашњој пројекцији 14, али то би могло да се промени, уколико неко од боље рангираних из прве две рунде квалификација испадне.

С обзиром на тајминг жреба, као што со већ рекли пре првог меча треће рунде, небитно је хоће ли фаворити у овој фази испасти.

Лоша околност по црно-беле су још незавршени шампионати и национални купови, а испред Партизана могло би да буде још пет тимова.

Како сада ствари стоје, Партизан је ипак ближи статусу неповлашћеног тима у плеј-оф рунди, а ту би много зависило од жреба.

Признаћете, у том случају не би било свеједно хоће ли црно-бели играти против на пример Зенита, Севиље или Марибора, Рапида, Браге...

Прелиминарна рунда (жреб 12. јуна, мечеви 28. јуна и 5. јула):

Прва рунда (жреб 19. јуна, мечеви 12. и 19. јула):

Друга рунда (жреб 19. јуна, мечеви 26. јула и 2. августа):

Трећа рунда (жреб 23. јула, мечеви 9. и 16. авуста):

Плеј-оф (жреб 6. августа, мечеви 23. и 30. август):

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ivica bombas
svejedno je posto ce ova uprava da ispuni zadatak zbog kog je dovedena,a to je da uniste klub.
western propaganda
Bice povlascen ali ako za ovo kratko vreme ne srede tim sve je to dzaba ...vremena je malo a treba puno da se uradi (desni bek , oba krila ,spic su neophodni ali ne neki Nikolici itd vec prava pojacanja).
Zole
Desni bek, stoper, zadnji vezni, levo krilo i spic stranac to je sve neophodno, ukoliko nece da se brukaju kao ove sezone. Nema tu puno mudrovanja.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.