Партизан повлашћен до плеј-офа, можда и на последњој препреци: Коме Гробари треба да држе палчеве?

Црно-бели би могли у горњи део жреба и у четвртој рунди ако се сложе коцкице: Ђирона буде иза Севиље у Шпанији, Либерец испред Спарте у Чешкој...
ФОТО: И. Веселинов

Сеоба титуле у комшилук иницирала је на црно-белој страни Топчидерског брда увид у потенцијалне противнике у квалификацијама за Лигу Европе: такмичењу у којем је Партизан у сезони на измаку после 13 година дочекао пролеће догуравши до шеснаестине финала (испао од чешке Викторије) и добрано напунио клупску касу зарадивши преко седам милиона евра.

Питање на уснама навијача: хоће ли црно-бели имати повлашћен статус у жребу и има ли „ајкула” на путу ка групној фази, од овог лета подељеном у две путање –„стазу шампиона” и „стазу пратилаца”?

Уз напомену да још није спуштена завеса на национална првенства, већ сад је извесно: Парном ваљку коефицијент (17.000) гарантује статус носиоца у прва три кола, уз тенденцију да то (за сада није) можда буде и у плеј-офу!

Тренутно, Партизан би у жребу за четврто коло био пети испод црте, али... Теоретски је могуће да се сходно исходима шампионата помери за чак седам места, плус – на руку би му ишло и да испадне неко од фаворита у прва два кола. Дакле...

Коме Гробари у наредне три седмице треба да држе палчеве? Црно-белима одговара да се Легија окити дуплом круном у Пољској (још четири кола до краја), Стеауа постане шампион Румуније (још три рунде), АПОЕЛ буде најбољи на Кипру, Марибор претекне водећу Олимпију у Словенији (још седам етапа, плус дерби)...

Парном ваљку би пасовало да Севиља буде шеста у Шпанији и да на седмој позицији (води у квалификације) заврши Ђирона, слабијег коефицијента од српског представника.

На руку би му ишло и да Шарлроа у Белгији заврши испред Гента или Генка, да Гецтепе или Сиваспор у Турској претекну Трабзон, да Спарта у Чешкој гледа у леђа Либерецу (исти коефицијент, али Партизан освојио више бодова у последњој европској сезони), да се Нордсјеланд у Данској прослави у конкуренцији Копенхагена...

ПРВО КОЛО

У овој фази квалификација учествоваће 94 тима, укључујући осам пристиглих из прелиминарне рунде, са слабијим коефицијентом од клубова из Србије.

Познато је, за сада, 35 учесника, слабији коефицијент од српског националног (3,750) има чак 23. Испред Партизана су Копенхаген, АПОЕЛ, Марибор и Макаби Тел Авив.

ДРУГО КОЛО

Међу 74 тима у „шеширу” чак 27 кренуће од ове фазе, уз 47 победника из прве рунде. Партизан би био повлашћен, за разлику од преостала два представника Србије.

ТРЕЋЕ КОЛО

Повлашћен статус гарантује место међу првих 26 од укупно 52 клуба. Парни ваљак је тренутно осам позиција изнад црте.

ПЛЕЈ-ОФ

У „стази пратилаца”, у последњој фази квалификација, играће 26 тимова, црно–бели су тренутно 18, уколико хоће међу носиоце потребно је да буду 13.

Гробари би све дали да у наредној сезони уживају у репризи сценарија из 2017/18: Партизан је под командом Мирослава Ђукића после преласка с колосека Лиге шампиона на Лигу Европе и елиминације мађарског Видеотона у плеј-офу освојио друго место у групи (у конкуренцији Динама из Кијева, Јанг бојса и Скендербега) и, потом, у шеснаестини финала поклекао тек од Викторије.

У такмичењу чије ће финале да се игра у мају 2018. на Олимпијском стадиону у Бакуу – могућ је и искорак, зашто да не?!

Зенит, Бешикташ, Олимпијакос...
Партизанови потенцијални ривали у плеј-офу Лиге Европе, под условом да дотле догура и ако се нађе у доњој половини жреба, изазивају дубоко поштовање.
То су: Зенит, Бешикташ, Олимпијакос, Спортинг, Копенхаген, Брага, АПОЕЛ, Гент, Генк, АЗ Алкмар, Сент Етјен, Фенербахче, Марибор, Макаби Тел Авив, Хетафе, Лајпциг...
Уколико, пак, црно-бели ускоче међу носиоце, могуће је да укрсте копља са Ријеком, Барнлијем, Аталантом, Молдеом, Митјиландом, Краснодаром, Астерасом, Зорјом, Динамом из Минска, Луцерном, Оломуцом...
Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sterija
MV: Nego od tih 7 miliona, koliki je moj deo? MV: A moj? VV: A moj? II: A koliki je moj deo? MDj: Najpre moj deo, molicu, ja sam zasluzan! Bastovan Rade: A moje plate? Kafe-kuvarica Mica: A, ne, meni duguju ne zna se... Svi: Sefe, ovako vise ne ide, sta da se radi? AV: Jednostavno je, najpre moj deo, treba mi za Terzu. Vama sta ostane. I prestanite da cmizdrite.
Pfc
Kreniii,i sve pre sobom melji...n
bijedareglo
Viktorija ... jel vam poznato to ime a..?
Maki
Kako je tesko biti komsija mali i to Evropskom i Svetskom Sampionu. Shvati da je Zvezda osvojila sve u fudbalu Titulu Prvaka Drzave,Titulu Prvaka Republike,Kup Drzave,Pehar Supersampiona Drzave,Pehar Kupa Prvoligasa,Domace Turnire...Pa Pehar Interkontinentalnog Sampiona,Pehar Evropskog Sampiona,Regionalne Trofeje,Medjunarodne Turnire...Duplu krunu,Triplu Krunu...Znaci sve je osvojeno,presli smo igricu kapiras? Ne moze nikakvo neigranje u Evropi 10 godina da to umanji kapiras? Uostalom zar nije Zvezda prva igrala u grupi KES 1991/92 od kada se igraju grupe a vi ste prvi put zaigrali u grupi 2003/04,9 godina posle nas,smesan si...
SNS United
Samo Limeni Delija moze biti ovako "duhovit"
Прикажи још одговора
Nikola
Ja drzim palceve Mileticima, Mitrovicu, Ostojicu, Jevtovicu, Jankovicu i Ozegovicu da odu iz Partizana i da se nikad vise ne vrate, za zreb ne brinem.
Grobar Nis
Najbitnije je kako ce Iliev da odradi prelazni rok, jer pogledajte Tosica, pruza 50% onoga sto treba, to ne sme da se ponavlja! Iz nase lige, Radovanovic, Jovancic iz Vojvodine, kao i Rockov(ako ode Stojkovic) i Vukanovic iz Napretka, ostali su boranija realno...I naravno, da se istera skart kojeg nazalost ima.
straja
Tekst o zrebu a ti o pojacanjima....pa iz analize zreba ispada da pojacanja i nisu potrebna...ali naravno ni "oslabljenja".A taj Tosuc je i sa 50% bolji od mnogih sa 100%......

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.