Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Звезди за сад све иде на руку: Отворен пут макар ка Лиги Европе!

Црвена звезда је победом у 157. вечитом дербију над Партизаном (2:1), дошла на три корака од освајања титуле шампиона Србије
ФОТО: Н. Неговановић

Готово је сигурно да ће Црвена звезда освојити титулу првака Србије, питање је само времена, с обзиром да црно-бели шест кола пре краја имају девет (читај: десет) бодова заостатка.

Зашто кажемо десет? Па једноставно је, уколико Партизан бодовне неким чудом и стигне Црвену звезду, завршиће као другопласирани, с обзиром да би у том случају први наредни критеријум био пласман после 30. кола. А ту је звезда била испред вечитог ривала.

Сјајна прилика за додато поправљање европског коефицијента
Црвена звезда је пласманом у шеснаестину финала Лиге Европе и сјајним резултатима у овом такмичењу жестоко поправила клупски коефицијент, који сада износи 10.750.
Наредне сезоне црвено-бели бране свега 1.000 бодова, те ће имати прилику да додатно напредују. Та би то „пластично” уколико на пример понове резултате из ове сезоне?
Црвена звезда би у том случају додатно напредовала, са тренутне 119. позиције на место између 70. и 80.

Е, сад, ако се то и потврди, Црвена звезда ће наступити у квалификацијама за Лигу шампиона.

Већ смо писали да је УЕФА реформисала систем квалификација, оно најбитније је да ће кроз „стазу шампиона“ у групну фазу Лиге шампиона уместо досадашњих пет тимова, отићи четири.

Али, „стаза шампиона“ ће постојати и у квалификацијама за лигу Европе, а у групној фази кроз ову руту пласман ће остварити чак осам тимова.

Прва рунда квалификација

Кренимо ипак од квалификација за Лигу шампиона. Црвена звезда ће кренути од прве рунде, у којој ће, ту нема никакве дилеме, бити међу повлашћеним тимовима.

Али, и ту не би било на одмет добити лакшег ривала. Како сада ствари стоје, међу тежим ривалима већ на старту могли би да се нађу Спартак Трнава (Словачка), Олимпија (Словенија), Ференцварош или Видеотон (Мађарска), а свакако би ваљало заобићи и македонску Шкендију и црногорску Сутјеску.

„СТАЗА ШАМПИОНА“

Плеј-оф рунда:

Плзењ (Чешка)  33.000

Јанг бојс (Швајцарска)        20.500

Шест победника треће рунде

Трећа рунда:

ПСВ (Холандија)     36.000

АЕК (Грчка)      10.000

Десет победника друге рунде

Друга рунда:

Салцбург (Аустрија)   53.500

Динамо Загреб (Хрватска)  17.500

Клуж (Румунија)         4.010

17 победника прве рунде

Прва рунда:

Лудогорец (Бугарска)          37.000

Селтик (Шкотска)      29.000

БАТЕ Борисов (Белорусија)    20.500

Карабаг (Азербејџан) 20.500

Астана (Казахстан)  18.750

Шериф (Молдавија)         14.750

Малме (Шведска)    14.000

Црвена звезда (СРБИЈА)    10.750

Хапоел Бер Шева (Израел) 10.000

Аполон (Кипар) 10.000

Розенборг (Норвешка)     9.000

ХЈК (Финска)  8.000

Лех (Пољска)     7.000

Брондби (Данска)       5.190

Њу Сеинтс (Велс)    5.000

Кукеши (Албанија)     4.250

Зрињски (БиХ)  3.750

Спартак Трнава (Словачка)         3.500

Диделанж (Луксембург)      3.500

Шкендија (Македонија)      3.500

Крузејдерс (Северна Ирска)    3. 000

Викингур (Фарска острва)       3.000

Олимпија (Словенија)         2.900

Ференцварош (Мађарска)   2.500

Сутјеска (Црна Гора) 2.500

Ширак (Јерменија)     2.500

Судува (Литванија) 2.000

Корк сити (Република Ирска) 1.750

Спартакс (Летонија)         1.750

Валур (Исланд)        1.650

Флора (Естонија)     1.250

Торпедо Кутаиши (Грузија)      1.000

Балзан (Малта)  0.900

Победник финалног турнира прелиминарне рунде

Прелиминарна рунда:

Линколн (Гибралтар) 2.750

Санта Колома (Андора)      2.750

Ла Фиорита (Сан Марино) 1.750

Дрита (тзв. Косово)   0. 000

Напомена: Пројекција је рађена према тренутном пласману у националним шампионатима. Болдовани су тимови који су већ освојили титуле шампиона у својим првенствима.

Но, уколико размишља о пласману макар у Лигу Европе, Црвена звезда не би смела да страхује од било кога у првој рунди.

Друга рунда квалификација

У другој ће свакако већ бити теже. Ту остаје пре свега отворено питање хоће ли црвено-бели бити међу повлашћеним тимовима, али како сада ствари стоје то ће се извесно догодити.

Према садашњим стањима у националним првенствима широм Старог континента, Црвена звезда би у тој пројекцији била управо последњи, десети тим који је повлашћен у другом колу квалификација за Лигу шампиона.

Наравно, под условом да она, али и остали фаворити оправдају улогу фаворита у првој рунди.

Но, треба сачекати и крај шампионата у неколико европских лига. Конкретно, навијачи црвено-белих ће помно пратити исходе првенстава у Израелу, Пољској, Данској, Словенији и Румунији, те на Кипру.

ИЗРАЕЛ – Звездаши навијају против Рајковића!

Кренимо редом. У Израелу све иде „према плановима црвено-белих”. Тамо је једино битно да првак не буде Макаби, једини тим са бољим коефицијентом од црвено-белих.

Тренутно стање, шест кола пре краја плеј-офа, говори да ће шампион бити Хапоел Бер Шева. Макаби је тек четврти, са утакмицом мање и чак 12 бодова заостатка.

ПОЉСКА – Само не Легија

Можда и најузбудљивији шампионат у Европи имају Пољаци. И тамо је остало шест кола до краја, а за титулу конкурише чак пет-шест тимова из плеј-офа.

Црвеној звезди је овде битно да првак не буде Легија. Једини тим са бољим европским коефицијентом. Тренутно је екипа Мирослава Радовића трећа, али са само бодом заостатка у односу на Лех.

ДАНСКА – Напред Брондби!

У Данској је такође почео плеј-оф, а у трци за титулу су два тима. Бољи коефицијент од Звезде има Копенхаген, али је тим Андрије Павловића и Уроша Матића и теоретски остао без шанси.

Мртва трка се води између Брондбија и Мидтјиланда, оба тима имају по 69 бодова. Црвено-бели ће свакако држати палчеве Брондбију, од које имају бољи коефицијент, за разлику од тренутно другопласираног Мидтјиланда.

СЛОВЕНИЈА – Олимпија напокон испред Марибора?

Марибор је учествовао у Лиги шампиона, али тешко да ће поновити тај успех. Предуслов би била титула у Словенији, али им тренутно стање на табели не иде на руку.

Али, иде Црвеној звезди, с обзиром да је лидер Олимпија, екипа са далеко лошијим европским коефицијентом. Љубљанчани имају пет бодова вишка, девет кола пре краја.

РУМУНИЈА – Све наде на Клуж

У земљи нашег источног суседа до краја плеј-офа остало је још пет кола. Лидер је Клуж, са бодом више, али и утакмицом више у односу на ФЦСБ (бивша Стеауа).

Звездина рачуница је овде такође кристално јасна, Клуж има далеко лошији, а ФЦСБ далеко бољи коефицијент. Тако да ће звездаши навијати против некадашњег првака Европе, чије боје брани њихов бивши првотимац Богдан Планић.

КИПАР – Црвено-бели бодре Аполон

На рајском острву је остало још само три кола до краја. Тренутни лидер је Аполон, а то иде на руку црвено-белима, с обзиром да су на европској лествици испред овог клуба.

Не би им ишло у прилог да се до краја првенства деси преокрет и да титулу освоји АПОЕЛ, екипа са далеко бољим коефицијентом од Црвене звезде.

Ова рачуница је рађена под претпоставком да ни један фаворит у првој рунди неће бити елиминисан, што је свакако мало вероватно. Црвеној звезди би наравно и то ишло на руку.

Трећа рунда квалификација и плеј-оф за Лигу шампиона

Што се тиче треће рунде квалификација за ЛШ, у њој ће учествовати 12 тимова и мале су шансе да Црвена звезда буде међу повлашћенима. О плеј-офу за елитно такмичење не треба ни трошити речи.

Селидба у квалификације за Лигу Европе

Помињали смо на почетку текста и Лигу Европе, односно систем квалификација кроз „стазу шампиона” и „стазу пратилаца”.

То дакле значи да ће се прваци европских националних лига, који буду испадали из квалификација за Лигу шампиона селити у квалификације за Лигу Европе, које за њих почињу од друге рунде и да ће за место у групној фази играти међу собом.

Конкретно, Црвеној звезди би у случају елиминације из квалификација за Лигу шампиона био отворен пут ка Лиги Европе, с обзиром да би била повлашћена све до плеј-оф рунде.

Наравно, постоји и опција да црвено-бели на пример буду елиминисани у плеј-оф рунди квалификација за Лигу Европе, чиме би директно обезбедили пласман у групну фазу Лиге Европе.

Ако Салцбург освоји ЛЕ, Звезда скаче за још једно место
Велика борба ће се водити у Лиги Европе за трофеј, који би победнику донео и пласман у Лигу шампиона наредне сезоне.
Подсетимо, парови полуфинала су: Атлетико – Арсенал, Салцбург – Марсељ. Од ових тимова, утицај на стазу којом Црвена звезда иде ка Лиги шампиона (или Лиги Европе), могли би да имају Аустријанци.
Уколико Салцбург начини сензацију и освоји Лигу Европе, у квалификације за Лигу шампиона ишао би вицешампион Аустрије.
А на тој позицији ће готово извесно бити Штурм, који шест кола пре краја има осам бодова више од трећепласираног Рапида. Томе ћемо још додати да Штурм има мањи коефицијент од црвено-белих.
Преостала три полуфиналиста Лиге Европе нису у Звездином видокругу, а обзиром да су Енглези, Французи и Шпанци смештени у квалификацијама у „стазу пратилаца”.
Коментари31
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zurnale, zurnale...
Ne secam se ovakve iscrpne analize ranijih godina...Sa cim to ima veze?
Zoran CZZG
Sa veličinom kluba...
Вук самотњак
Да ли је неко приметио да, када Звезда добије дерби, половина гробара се повуче у мишију рупу, а друга половина спинује коментарима типа: "никада гори дерби, очајна игра оба тима, наше грешке, судија, ванземаљци...." и гледају да за дан-два "заташкају" ствар, док код победе Партизана ( а половина тих дербија је била ужасно лоша), ствар је потпуно обрнута, доминација, свемирска играи итд. Зар је зако тешко признати противнику да је био бољи?
Вук самотњак
Ако се Звезда (или Партизан) прибојавају Сутјеске и Шкендије, онда боље да укинемо фудбал у Србији!
Ccc
Nece ona nidje
Dare_cz
Dace bog da udjemo u LS.Nista nije nemoguce sa Milojem na klupi.Dva top pojacanja sasvim dovoljna da se napadne LS.Jedan kreator igre i jedan napadac,ne treba nam nista vise.
Mitar
Isto to ste pisali i za Spartu, Krasnodar, Bate Borisov i Arsenal...
kako se lako palite
Bolje nemojte u LS, batice, punice vas tamo svi redom...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.