Прваку Србије сужен пут ка Лиги шампиона, али потпуно отворен ка Лиги Европе!

УЕФА променила систем квалификација за пласман у Лигу Европе, у којој ће наредне сезоне сигурно играти 11 националних првака
ФОТО: Н. Неговановић

Наредне сезоне квалификације за Лигу Европе играће се у две стазе, баш као што је то претходних сезона био случај у Лиги шампиона, постојаће „стаза шампиона” и „стаза пратилаца”.

Те промене „погодиће” и српске клубове, који ће имати различит пут до групне фазе овог такмичења. Наравно, приоритет првака Србије биће пласман у Лигу шампиона, али уколико у томе не успе прилично је реално да се најбољи српски тим избори за групну фазу Лиге Европе.

Кренимо редом. УЕФА је смањила број тимова који ће до групне фазе Лиге шампиона стићи кроз квалификације, ту привилегију имаће само шест тимова! Дакле, 26 места у групној фази је већ резервисано!

Од поменутих шест тимова четири ће стићи кроз „стазу шампиона”, у којој ће се борити и првак Србије. Готово је сигурно да ће то бити Црвена звезда или Партизан. Преостала два ће у групну фазу ЛШ кроз „стазу пратилаца”.

Новине су у квалификацијама за Лигу Европе, а у групној фази ће сигурно играти 12 националних првака. Од наредне сезоне и ту ће постојати „стаза шампиона” и „стаза пратилаца”.

У „стази шампиона” играће тимови који буду елиминисани из квалификација за Лигу шампиона. Они ће дакле кренути од друге рунде квалификација за Лигу Европе и то је прва привилегија коју ће имати национални шампион.

У другој рунди квалификација за Лигу Европе, кроз „стазу шампиона”, учествоваће три тима елиминисана из прелиминарне рунде квалификација за Лигу шампиона, те још 17 елиминисаних из прве рунде квалификација за ЛШ.

У трећој рунди квалификација за Лигу Европе, кроз „стазу шампиона”, играће десет победника друге рунде квалификација за ЛЕ, те још десет елиминисаних из друге рунде квалификација за ЛШ.

У плеј-оф рунди за пласман у Лигу Европе, кроз „стазу шампиона”, играће десет победника треће рунде квалификација за ЛЕ, те још шест тимова елиминисаних из треће рунде квалификација за Лигу шампиона.

Дакле, од тих 16 тимова, осам ће изборити пласман у групну фазу Лиге Европе, а њима ће се придружити још четири екипе које изгубе у плеј-оф фази за пласман у Лигу шампиона. Тако долазимо до рачунице са почетка текста, да ће у групној фази Лиге Европе играти 12 националних првака.

Шта ово значи у пракси? Конкретно, првак Србије неће моћи на путу до Лиге Европе (наравно под условом да испадне у квалификацијама за Лигу шампиона), да се састане са тимовима из Енглеске, Шпаније, Немачке, Италије, Француске, Русије, Португалије, Украјине, Белгије и Турске! Дакле, то је друга привилегија за првака наше земље.

Сасвим је другачија ситуација у квалификацијама за Лигу Европе кроз „стазу пратилаца”. У њој ће учествовати освајач Купа Србије, те другопласирани и трећепласирани тим Супер лиге, и то од прве рунде!

Већ у другој рунди та три тима, наравно ако прескоче прву препреку, могли би да налете на изузетно јаке ривале, а међу њима су шестопласирани тимови из Шпаније, Немачке, Енглеске, Италије, освајач Лига Купа Француске, петопласирани тим руског првенства, четвртопласирани из Португалије, Украјине, Турске, Чешке, Швајцарске...

У трећој рунди квалификација њима ће се прикључити четврти тим руског шампионата, те трећи из Португалије, Украјине, Белгије, Турске, Чешке, Швајцарске, освајачи Купова у Холандији, Грчкој, Аустрији, Хрватској, Румунији, али и три тим елиминисана из квалификација за Лигу шампиона кроз „стазу пратилаца”.

У пракси, Партизан или Црвена звезда били би повлашћени у првој рунди квалификација за Лигу Европе кроз „стазу пратилаца”, питање је да ли и у другој рунди, док би у трећој и евентуално у плеј-офу готово сигурно били у другом шеширу.

Вратимо се на квалификације за Лигу Европе кроз „стазу шампиона”. Првак Србије, уколико би био елиминисан из квалификација за Лигу шампиона, небитно да ли се ради о Партизану или Црвеној звезди, био би повлашћен у другој, вероватно и трећој рунди квалификација за Лигу Европе, можда чак и у плеј-офу!

Квалификације за Лигу Шампиона
„Стаза шампиона”
Прелиминарна рунда (4 тима): Гибралтар, Андора, Сан Марино, тзв. Косово
Прва рунда (34 тима): Данска, Белорусија, Пољска, Шведска, Израел, Шкотска, Кипар, Норвешка, Азербејџан, Бугарска, Србија, Казахстан, Словенија, Словачка, Мађарска, Молдавија, Исланд, Финска, Албанија, Република Ирска, БиХ, Грузија, Летонија, Македонија, Естонија, Црна Гора, Јерменија, Луксембург, Северна ирска, Литванија, Малта, Велс, Фарска острва, победник финалног турнира прве рунде квалификација.
Друга рунда (20 тимова): Аустрија, Хрватска, Румунија, 17 победника прве рунде квалификација.
Трећа рунда (12 тимова): Холандија, Грчка, 10 победника друге рунде квалификација.
Плеј-оф (8 тимова): Чешка, Швајцарска, шест победника треће рунде квалификација.
НАПОМЕНА: У прелиминарној рунди квалификација биће игран финални турнир, где ће се четири тима кроз полуфинале и финале борити за једно место у првој рунди квалификација. Четири тима елиминисана у плеј-офу Лиге Европе обезбедиће пласман у групну фазу Лиге Европе.
 „Стаза пратилаца”
Друга рунда (6 тимова): вицешампиони Турске, Чешке, Швајцарске, Холандије, Грчке, Аустрије.
Трећа рунда (8 тимова): вицешампиони Португалије, Украјине и Белгије, трећепласирани тимови Француске и Русије, три победника друге рунде квалификација.
Плеј-оф рунда (4 тима): Четири победника треће рунде квалификација.
Коментари24
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Viktor i ja
Najlepse zensko ime... VIKTORIJA!
mare fkv
Sto znaci da od naredne sezone krece jos veca otimacina blizanaca oko titule...
straja
Nije mi jasno zasto u privilegovanim drzavama nije i Ceska......
Hulk
Partizan ako bude bio drugi tesko da ce do grupne faze Lige UEFA. Tesko je poverovati da ce I sledece sezone imati srece u zrebu. Ove sezone su imali srecu u cetvrtom kolu kvalifikacija, u zrebu za grupnu fazu I u zrebu za 1/16finala. Proslogodisnje izbacivanje od strane Zagleblja I ovogodisnje ispadanje od strane Plzenja pokazuju snagu Partizana. Npr sledece godine nalete na Dinaamo Kijev? Zato ce u nasem prvenstvu krenuti sa javaslukom I nevidjenom kradjom, ko ne veruje ima priliku to da vidi vec u sledecem kolu naseg sampionata.
@Hulk
Za razliku od zvezde koja je zadnjih 10 god razbijala kvalifikacije, i uopste se nije slucajno plasirala ove god u grupu zahvaljujuci ogromnoj gresci sudije samo, inace bi jos 10 god cekala grupu LE, o LS da i ne sanjaju.
Hulk
I laz je da smo cekali jedanaest godina da igramo kvalifikacije LE
Прикажи још одговора
gropn II
novcaniceeee ....

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.