Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Ћурчић: Звезда и Партизан заслужују да их подржимо

Радован Ћурчић, бивши селектор младе и а репрезентације Србије, пун оптимизма уочи вечерашње премијере српских тимова у групној фази Лиге Европе
ФОТО: Н. Неговановић

Радован Ћурчић, бивши селектор младе и А репрезентације Србије, помно је пратио утакмице вечитих ривала у квалификацијама за Лигу Европе. Пред прве мечеве Црвене звезде и Партизана у групној фази, познати тренер пун је оптимизма:

– По ономе што су црвено и црно-бели показали у последња два-три месеца, оба тима могу да прођу у нокаут фазу. Не мислим то само због њихових добрих игара, већ и због квалитетне селекције тима. Изузимајући Арсенал, наши представници могу равноправно да се носе са свим ривалима. Шансе за пласман у шеснаестину финала су реалне.

Чиме су вас „купили” Звезда и Партизан овог лета?

– Изгледају доста добро на терену. Показали су одличне брзинске способности. Добро су урадили прелазни рок. Партизан је доста добио ангажовањем Зорана Тошића, Црвена звезда је раније довела изврсна  појачања која су се брзо уклопила у тим.

Први пут имамо два тима истовремено у групној фази европског такмичења?

– Феноменалан резултат вечитих је позитивна ствар за наш фудбал. Полако се враћамо на европски пут без обзира што нам је лига много оспоравана. После ових резултата другачије ће се гледати и на Супер лигу.

Шта би могло да буде пресудно на путу ка шеснаестини финала?

– Битне су прве две утакмице. Уколико вечити буду успешни у 180 минута борби током септембра могу дасе с правом надају пролазу. Због тога су и мечеви са БАТЕ Борисовим и Јанг бојсом на отварању од великог значаја.

Од кога више очекујете сутра?

– Звезда је домаћин и има предност. Партизан је на тешком гостовању и у Берну је сваки исход могућ.

Јанг бојс је домаћин на вештачкој трави?

– Мало је незгодно за сваки тим кад је приморан да мења подлогу. Не би, ипак, другачији услови требало да представљају проблем за црно-беле. У свом СЦ у Земуну Партизан има такав терен и спреман је отпутовао у Швајцарску.

Црно-бели су, за разлику од комшија, променили тим који је изборио учешће у групној фази. Леонардо је отишао пре Видеотона, а Ђурђевић после одличне игре у Мађарској?

– Огњен Ожеговић је сличан профил играча као Ђурђевић. Видећемо како ће да се снађе, одиграо је само једну утакмицу. Доста је добар играч и увек ће давати максимум. Црно-бели имају доста искусних играча.

Постала је мода, и по резултатима се закључује, добар потез, повратак играча из иностранства?

– Направљене су одличне процене. И једнима и другима је то много помогло. Без обзира да ли су у питању искусни или млади играчи они су дали велики допринос успесима. За Европу је неопходно имати у тиму фудбалере који су кроз нешто слично већ пролазили. Код Звезде је било више промена и све новајлије су се одлично уклопиле. Свежа крв, још кад су у питању квалитетни играчи, је увек неопходна. Следи им надоградња кроз утакмице у групној фази.

Колико познајете БАТЕ Борисов?

– Не могу да детаљније причам о Белорусима док их прво не видим на делу. Знам да су пре две године играли против Партизана у плеј-офу за Лигу шампиона. Немања Милуновић је још у тиму БАТЕ, тад је играо и Филип Младеновић. Звезда је у предности због домаћег терена. Ниједној екипи није лако да игра у атмосферу каква се направи на Маракани. То би могао да буде тас на ваги у корист црвено-белих.

Партизан има противнике мање звучних имена, али тежи распоред?

– Црно-белима је теже на почетку, пошто ће после Јанг бојса дочекати Динамо из Кијева пред празним трибинама. Можда су се играчи, ипак, навикли на сабласну атмосферу и требало би да им буде лакше него у дуелу са Видеотоном кад се видело колико им навијачи недостају.

Парном ваљку предстоји и двомеч са Скендербегом. Да ли ће окршаји са Албанцима носити одређену политичку тензију као што је било у дуелима репрезентација 2014. и 2015?

– Не очекујем да утакмице изађу из спортских оквира, мада колико год бежали од тога одређена тензија ће бити створена. Колега Ђукић и људи из Партизана, концентрисаће се на догађаје на терену. Партизан је сигурно фаворит, без обзира што је Скендербег показао озбиљност у квалификацијама, прошао је четири ривала до групне фазе.

Предстоји нам дакле, јесен уживања са вечитима у Лиги Европе?

– Звезда и Партизан су заслужили да их подржимо. Београд ће угостити велике тимове и играче, а реална су и очекивања да се радујемо новим успесима – закључио је Радован Ћурчић.

Вечити имају по два тима

Приликом претходног учешћа у Лиги Европе Партизан је већ у јесењем делу првенства изгубио трку за титулу. Да ли тако нешто може да се понови предстојеће јесени, мада је пласманом и Звезде у групну фазу, ситуација другачија?

– Видео сам, нарочито код Црвене звезде, велики избор играча. Тренер Владан Милојевић је направио одличан баланс. Одмарао је Боаћија и Кангу, Пешић је више играо на домаћој него на европској сцени. Све зависи од процене тренера, није лако састављати тим у два такмичења, али не очекујем проблеме као код Партизана 2015. Црно-бели имају добре алтернативе за стандардне првотимце, за сада се пуно не осећа ничији изостанак – рекао је бивши селектор Србије.

Јак и комбиновани тим Арсенала

Арсенал је највеће име од шест ривала наших клубова. Тобџије су, с друге стране, најавили да неће играти у најјачем саставу Лигу Европе?

– Окршај Звезде и Арсенала биће велики за нас у сваком погледу и много ће значити клубу и играчима. Тим из Премијер лиге има врхунски квалитет и огромна је ствар одмерити се са таквим ривалом. У томе је и чар европског такмичења. Не верујем да Арсенал не жели да прође групну фазу. Уколико Арсен Венгер буде комбиновао с тимом има довољан избор квалитетних играча да се не осете изостанци. Нема превелике разлике играти против првог или 20. члана тима из Лондона – сматра Радован Ћурчић.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kraljevcanin
Podrzava ih drzava i svi gradjani koji ih sponzorisu poreskim parama. Problem je sto sve ide samo njima i nemamo jaku i ozbiljnu ligu. FK Vojvodina ima dug od 7.5 miliona, to je novac koji Zvezda dobije od sponzorstva na godisnjem nivou. Treba napomenuti da Vojvodina ima dugu istoriju, da ima sjajnu omladinsku skolu i trening centar. Drzava i grad Novi Sad moraju podrzati ovaj klub.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.