СТРУЧНИ УГАО, Томислав Сивић за Журнал анализирао Видеотон: Николићев рукопис и Лазовићев ауторитет

Два месеца касније, игром судбине вицешампион Мађарске са Марком Николићем последња је препрека српском прваку на путу до евро елите
ФОТО: Архива Журнала

Ко није имао среће: Партизан или Партизанова колонија у Видеотону?!  Колико је моћан, ривал црно-белих демонстрирао је пролетос у јеку општег славља у Хумској због освојене дупле круне – преотео је шампиону Србије креатора моћног Партизана, тренера Марка Николића.

Колико је мађарски тим јак, има ли слабих тачака и како је уопште успео да елиминише Бордо у трећем колу квалификација, питали смо Томислава Сивића, некадашњег селектора младе репрезентације Србије и неколико мађарских суперлигаша, сведока великог успеха Николићевог тима пре три дана у мечу са Французима.

Имао сам задовољство да гледам победу Видеотона против фаворизованог Бордоа. Истичем задовољство, јер се у игри мађарског тима види рука српске струке. Марко Николић је добар тренер, наместио је екипу и Видеотон је из утакмице у утакмицу играо све боље, а кулминација је била у четвртак – уверава Томислав Сивић.

Како игра Видеотон? Како је успео уопште да утакмицом на један погодак разоружа Бордо, а од Малтежана је примио три у претходној рунди?

Видеотон игра онако као што је играо Партизан док је Николић био тренер. Имао је муке у првом мечу са Малтежанима, било је 2:0, али јако су тешко стигли до те победе захваљујући Данку Лазовићу, а у реваншу су вероватно били опуштенији и примили су три гола, али су наставили такмичење. Тако како је Видеотон ушао у мечеве са Балзаном, Бордо је дочекао утакмице са њим. По ономе што сам видео у четвртак, успех Видеотона можда јесте изненађујућ, али је апсолутно заслужен јер је извојеван изузетно дисциплинованом тактичком игром, фанатичном борбеношћу и требало је да буде израженији јер је Хенти имао велику прилику да постигне бар још један гол.

Хенти најопаснији

Због Блесинга Еликеа Марко Николић добио је отказ у Олимпији, али да није расиста српски стручњак потврдио је ангажовањем Нигеријца Езекила Хентија.

Хенти је Николићев проналазак. Видеотон је купио Марића, али је Николић инсистирао да се доведе Хенти из Словеније. И заиста је паклен играч, Тешко га је чувати, јак је, добар на лопти, брз, покретљив. Дефинитивно је најопаснији играч Видеотона и сигуран сам да ће играти и против Партизана. Ако Шћеповић буде спреман, а мислим да ће бити, Хенти може да игра и по боку. Он на левој, а Суљић у том случају на супротној – десној страни, могли би да буду заиста велика опасност за одбрану Партизана.

Партизану ће дакле бити јако тешко због Марка Николића?

Не само због Николића! Марко одлично познаје Партизан и сигурно зна како на најбољи начин да искористи Партизанове слабости и да заустави потенцијалне опасности, али, биће му тешко и због чињенице да је Видеотон најјачи где је можда наш тим најслабији. Ханти је паклен нападач, није га Николић тек тако довео из Олимпије... Уз њега у нападу је Марко Шћеповић, потпуно другачији од фудбалера ког памтимо из Партизана. Данко Лазовић је најјача карика у екипи. Ако Николић сву тројицу распореди међу стартере, а верујем да хоће, појављује се још један потенцијални проблем – офанзивни везиста Суљић...

Испада да је Видеотон јачи од Олимпијакоса?

Сигурно није јачи од Олимпијакоса, али је јак и за респект. Цео клуб је за респект. Уосталом, узео је тренера Партизану, довео шпица Мирка Марића за 700.000 евра из Динамове испоставе – загребачке Локомотиве који поред Хантија, Шћеповића и Лазовића, реално нема места у екипи...

Никад нисам изгубио од Видеотона

Томислав Сивић је у Мађарској био тренер Кечкемета у два мандата, Пакшија, Диожђера и Мезоковешда и имао прилике да предводи своје екипе и против славног Видеотона и да притом забележи изузетан успех – да не изгуби ниједан меч са тимом из Секешфехевара.

Са овим мојим из Мезоковешда играо сам 1:1 против Видеотона.  У финалу Лига купа кад сам био тренер Диожђера, цела клупа Видеотона хтела је да ме бије јер су били немоћни... У Кечкемету су играчи хтели да штрајкују јер су касниле плате, а газда је хтео да ме смени јер сам их подржавао и рекао, после следећег пораза – летиш! Тај следећи меч био је против Видеотона у гостима: 0:2. Чувени Пауло Соуза је био тренер Видеотона, а голове за Кечкемет дали су моји играчи Савић и Радановић! Орбан Виктор ми је лично честитао... Не знам да ли је то са Видеотоном случајно – расположено је шаљивим тоном Сивић објаснио податке за поштовање.

Има ли бар неку слабу тачку тим Видеотона?

Има их и Барселона... Голман Ковачек је млад, нисам стекао утисак да сигурношћу улива поверење саиграчима. Штопер Јухас је осам година био капитен Андерлехта, беспрекоран је у дуелима, али у плиткој зони је спор и убеђен сам да ће га Ђурђевић бар једном претрчати, ако се Видеотон отвори. Двојица задњих везних су оштри, борбени, али нису креативни. Десни бек Него је изузетно офанзиван, можда би Партизан то могао да искористи...

Леви бек је дефанзивнији?

Николић је Фиолу који је на претходним мечевима био леви штопер, пребацио на позицију левог бека, а Стопиру на његово место. Занимљиво је да је Фиола у репрезентацији десни бек, а у Видеотону – леви.  Не знам због чега, али је беспрекорно затворио страну против Бордоа.

Колико нападачи помажу одбрани?

Онолико колико је потребно. Кад Марко дрекне с клупе, а Данко с терена, волео бих да видим тог фудбалера који не жели да се рати у одбрану...

Рекли сте да је Шћеповић другачији?

Мени тако делује... Класични је „таргет мен”, све дубоке лопте иду на њега, зауставља их, дистрибуира, даје голове... Мени је интересантно и то да све једанаестерце он изводи! Иако је промашио један или два, шутира без проблема и даље... Кретао се добро и против Бордоа, а кад је због повреде морао да уступи место Лазовићу, постало је још извесније да ће Видеотон победити.

На основу чега сте стекли такав утисак?

Данко Лазовић је прави вођа те екипе. Све прекиде изводи управо он и сваки је пола гола! Не претерујем, после сваког шута или центаршута је драма. Много значи Видеотону. Искусан је, намазан, зна како да испровоцира противничког играча, има ауторитет и код судија...

Има ли Партизан шанси да стигне до Лиге Европе?

Има наравно! Али, треба бити реалан, у овом тренутку шансе су 50:50!

Без обзира што је Партизан остао без Леонарда и што је Сума неспреман?

Леонардо и Сума су играчи потеза који могу да реше утакмицу. Али, није Леонардо играо ни у Атини, а није играо за колектив ни у Београду против Олимпијакоса, па је Партизан оставио одличан утисак. Не разумем како професионалац на том нивоу може да буде толико неспреман, али сигуран сам да ће Ђукић припремити Суму до утакмица са Видеотоном и да ће извући из њега максимум – закључио је Томислав Сивић.

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

луциано
Напишите свој коментар...одлична оосервација сивића .сад сваки навијач може себе упутити у игру видеотона и упоредити са партизаном. гробари се јадају одласку миленковичћ леонарда .понуда од пет мил. за непознатог игрсча и плис штопера се не одбија одличан потез управе. илијев стално понавља навијачу му не верују па се после потез довођења играча демантује навијаче. видећемо ивице упаривање ћирковића са остојичем и довођење милетића је чист потез спортског дела.резултати ће показати дсли је илијев у праву.немој после да се вадимо на неискуство ако буде лоше..даље леонардо по завршетку прошлог првенства његов недолазак на припреме изјаве илијева да је све у реду итд. његов учинак је био видљив у другом полувремену са будућношћу и то је све. само су нас провлачили кроз медије са леонардом и стварали лошу атмосверу.плус ту и кад ће оче ли дали ће сума да дође то су биле лоше ситуације по клуб. одлазск михајловића не прави неку штету јер год.дана не игра мада је морсло више да се узме пара
Rodman
Prijatelju, jesi li pročitao ovaj komentar nakon što si ga napisao? Da li si čist?
Др. Ипац
Изгледа да нам се црно пише! Ови су очигледно мало лошији од Реала, али су у рангу са Челзијем и Бајерном. Просто не могу да верујем од каквих се левака овде праве неки дрим тимови. Ови су пуком срећом прошли Бордо и то је једина Николићева заслуга, призвао је срећу уз помоћ баба Зорке, али није сваки дан бадњи дан. Николић је тренер за Рад и све што зна је да паркира аутобус и вреба контру, то му против јаких тимова понекад успе, а углавном не, што се види из биланса против Партизана док је био у Раду. Ја очекујем једну класичну ЈСЛ утакмицу где, ако пробијемо бункер брзо, можемо да очекујемо голеаду. Ови су у најбољем случају по њих у рангу Војводине, која испада од Ружомберока!
Idi begaj
A ko je ovaj Sivić? neki veliki stručnjak? Je li to onaj što je bio jako uspješan selektor mlađih kategorija? Dajte uoziljitese, kakav Sivić, kakvi bakrači. Što niste angažovali nekog ko dobro poznaje fudbal da zaista pomognete Partizanu, ae Sivića. I grof je bio čudo od trenera, pa ne dobi ni jednu utakmicu koja nije bila namještena sa rivalima ili sudijama.
Idi begaj
Jeste, Sivić čini čuda po Mađarskoj, riznica mu puna trofeja, nema ni jedan jedini... Daj molim te, Siviću u katonu je jedini kvalitet što je sredinom 80-tih proveo sezonu u Zvezdi i odigrao 0 utakmica. U tom FSS više nema niko iz Partizana, čak ni niko ko navija za Partizan, ali ne valja jer Zvezda sa Grofom nije valjala pišljive bob e, FSS nije bio u stanju da namjesti derbije.
Neko ko zna ko je Sivic
Naravno da je bio uspesan selektor - odveo je reprezentaciju na EP gde je Tra-la-latovic sve upropastio... Pise ti u tekstu ko je Sivic - dovoljno je da covek za 10 godina nijednom NIJE izgubio od Vidotona a vodio je krs ekipe sa kojima je cinio cuda u Madjarskoj... Idi begaj...
Srbija
Slazem se ,sa svim sto je Sivic rekao, pre svega oni su jaki gde je partizan slab ,tacnije oni igraju ozbiljnu odbranu ,za razliku od partizana od kada je otisao Nikolic ,odbrana ne postoji pogotovo sa rupom zavanom Cirkovic. Mislim da ce Nikolic to lagano iskoristit i dobiti mec jos u Beogradu jer sve sto Djukic radi,to je sve lose i naopako jos se time hvali.Ti napdas ekipu tipa Olimpijakosa sa viskom i presingom a ne zna se ko je iz to tima brzi i jaci igrac a u partizanu se ne zna koje u odbrani sporiji jos je igrao Kosovic rupa divota jedna...Drugo da nije doveden stoper sto rece Ilijev po ukusu i ono kako je hteo Djkukic i to palcen 450000 evra,mislim naravno na Miletica celavog,decko je brzi jaci,pokretljiviji igrac bolji u skoku nije sklon kiksevima...Neigra igra rupa Cirkovic,zaista moram da sumnjam u Djukica se ce se kao trag u sengu videti jos ovog meseca,a ja nisam optimisata,kada nas ocekuju dvomec sa Videoton i derbi sa Zvezdom,kako mi se cini pravicemo mi Marka od blata
Ne lupaj
Nikolic je u odbrani na prvom mestu imao Milenkovica, a u napadu je imao Leonarda koji je kidao i bio raspolozen. Van njega i Djurdjevica kod nas niko nije gol mogao da da. Djukicu je Iliev doveo ocajne igrace i prodao je dve od tri najbolja. Jos Djurdjevica da proda i ode sve u da ne kazem sta. Kad je imao dobre igrace, Djukic je pokazao u prvom mandatu sta moze. Od ovih sada ni Murinjo ne bi vise izvukao.
Николић Марко
2 године нисам да Ћирковићу да примирише терену. А ви га вратили. Е, сада ћете и видети зашто сам то урадио.
@Николић
Nikolic ga je i doveo u Partizan, genije. Ako vec pratis Partizan tek od juce, onda makar nemoj da komentarises.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.