Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Филиповић: Мађаре победите и отклоните сумње

Зоран Филиповић убеђен у тријумф над Ференцварошем, због испадања из Лиге шампиона - саветује наследнике
ФОТО: М. Антић

Трка са (не)временом, киша само што јуче није пала у Косићу надомак Даниловграда, убрзала је уређење дворишта древне куће у Филиповића, истовремено пролонгирала јављање стрелца водећег гола у београдском реваншу полуфинала Купа купова 1975. између Црвене звезде и Ференцвароша.

- Зоран жури с кошењем траве, пре пљуска. Ако није хитно – прељубазно у даху пита супруга најбољег голгетера црвено-белих на евросцени икад и угледног стручњака, без колоквијалне знатижеље о разлогу позива.

И, након два и по сата, препознатљив глас:

- Обимне радове сам јурио да окончам како бих уживо гледао утакмицу с Мађарима...

Задовољно вели Филиповић и предусретљиво започе да оживљава што је живо у њему већ 47 и по година.

- Трибине су биле препуне, испоставило се, с рекордним бројем гледалаца – 110.000! Кери је дао први гол, ја правовремено реаговао на центаршут Цолета Јанковића и главом изједначио резултат из Будимпеште да би Радовић у финишу утакмице скривио пенал за елиминацију из такмичења. Штета, гледано и с ове временске дистанце, сматрам да бисмо у финалу с кијевским Динамом боље прошли од Ференцвароша. 

Меч, занимљиво, почео је с клупе.

- Одлука је била рационална мог првог тренера у сениорском фудбалу, Миљенка Михића. Мишић сам био повредио, враћао се у форму и нисам био кондиционо спреман за целу утакмицу.

Наследник Миљана Миљанића је већ у 37. минуту спознао да је ђаво однео шалу с Мађарима и јунака ове приче послао на терен, уместо Зорана - Жоте Антонијевића.

- Гол сам постигао, нажалост, недовољан за већ виђене продужетке.

Колико довољно биће вечерас за победу насушну, увијено у ролат каже:

- Велик знак питања је у ком смеру ће утакмица. Ференцварош је моћна екипа с квалитетним странцима, самопоуздањем компресована због максималног учинка у групи. Насупрот томе, тренер Милојевић је боље упознао играче, дефинисао слику о њиховим капацитетима и стекао увид у тактичке могућности. Што додатно охрабрује и увећава надања у повољан епилог.

Посебно истиче улогу навијача и бајковит амбијент на трибинама, руку на грб, као у свакој интернационалној утакмици Црвене звезде. 

- Делије су вазда умеле да креирају изванредну атмосферу, биће и вечерас херц адут, надам се, у освајању првих бодова. Отуд, ником није лако да игра на нашем стадиону без обзира на играчку референцу и клупски рејтинг.

Подсећање да потоње његовој генерацији није било од помоћи и поред већ поменуте рекордне посете, како би могло вечерас пред четири-пет пута мање гледалаца, спремним је затекло саговорника. 

- Феноменалан амбијент биће и вечерас, иако стадион неће бити крцат. Наше играче, као и увек, мотивисаће до максимума. Изазов је велик, испит важан и добра прилика да, након краћег турбулентног периода, искажу индивидуалне и колективне квалитете. И не мање битно: сумње, после елиминације из квалификација за Лигу шампиона од Макабија Хаифе, отклоне садржајном игром и тријумфом над лидером у групи.  

Пораз од Монака у првом колу на Маракани гледа и с ведрије стране. 

- Звезда је добро играла с Французима, испољила бројне позитивности и капацитет за прављење адекватних резултата на евросцени.

С изреченим у вези, нада се најбољем.

- Пех смо својевремено имали у Београду с Ференцварошем, актуелна генерација добру прилику да победи и рехабилитује моју. Уверен сам да може, бићем и срцем!

Бржи и непредвидиви

Оптимизам гради на вешто селектираном тиму, летос допуњеном Букаријем и Митровићем.

- Екипа је ове године бржа, непредвидивија. Може да направи вишак и пробој из полуконтре, што је недостајало прошле сезоне. Иванић и Катаи дају велику сигурност, Драгутиновић задњој линији... да не говорим о Борјану, његовим чудесним одбранама које јачају самопоуздање.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Srbija zemlja Zvezdaša
Veceras na Marakani pobeda protiv Madjara sve sumnje otklanja.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.