Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Како је Звезда изиграна - Судија у патикама свирао пенал с центра

Дуле Савић и Владимир Петровић пижон евоцирали успомене на чувену утакмицу са Ференцаврошем 1975. године
ФОТО: ФК Црвена звезда

Душан Дуле Савић и Владимир Петровић Пижон, Звездине легенде и актери чувене утакмице са Ференцварошем 1975. године, уз кафицу у клупском кафићу евоцирали су успомене на реванш полуфинала Купа победника купова.

Камера Звездине телевизије забележила је разговор некадашњих саиграча и дугогодишњих пријатеља.

ДУЛЕ: Овде где седимо сада су 23. априла 1975. године биле трибине...Продато је 96.070 улазница, а било је 110.000 људи. То је први пут у историји светског фудбала да је клуб позивао људе преко радија да не долазе на утакмицу иако имају улазницу. Кад смо изашли на терен око сат пре почетка, толико није било места да би трибине биле суве да је почела да пада киша.

ПИЖОН: И тај пенал…И да је судија имао храброст да свира пенал…А, ја у себи баш размишљам, готови су и сад ћемо да их победимо на продужетке  Баш смо добро играли, имали играча више.

ДУЛЕ: Истерао је Балинта. Провоцирао сам га нон стоп, тукли смо се, обојица имали жуте картоне. Ударио ме је, судија је то видео. Како смо глупо тај пенал направили…Требало је у Будимпешти да решимо…Ја са ту дао гол, имао велику шансу на 1:1. Играли смо у реваншу супер.

ПИЖОН: Мислим да није био пенал.

ДУЛЕ: Залетели смо се, примили из контре. Сећам се тог судије

ПИЖОН: Источни Немац

ДУЛЕ: Судио је у патикама, висок и мршав. Није ни трчао, са центра је показао на пенал. Кад се завршило, ниједан звиждук публике. Седели смо на трави, настала је тотална тишина.

ПИЖОН: Сећам се…

ДУЛЕ: Онда су они играли финале са Динамом из Кијева.

ПИЖОН: Били су слабији од нас…

ДУЛЕ: Нисам сигуран да бисмо победили Кијев, али бисмо сигурно конкурентнији. Била је лепа авантура, избацили смо Реал Мадрид, претходно ПАОК из Солуна. Исто је и тамо било драматично.

ПИЖОН: И данас се памти. Има код свлачионица постер са утакмице и слика карте…

ДУЛЕ: Сада не може да се понови таква посета, столице, фотеље, ВИП ложе…

ПИЖОН: Видим да нешто мењају у прописима. Стајање ће бити на северу и југу.

ДУЛЕ: Дај боже. Шта ће тамо фотеље!? Хоће да праве позориште од стадиона.

ПИЖОН: Изгледа да се тако прави…

ДУЛЕ: Ма неће то никад бити тако.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Циги
Колико видим, мада састав тима ће одредити тренер пред меч, црно нам се пише. Још та ложана да се светимо за 1975.-ту годину, не води ничему. Видим како смо се осветили Италијанима на ЕП у кошарци. Камо среће да и бод ишчупамо. Ја сад одо до цркве да се помолим и упалим свећу да сам све погрешио, ал чисто сумњам. Они добише и Трабзон кући и Монако у гостима. Но лопта је округла, терен четвртаст, данас сви играју фудбал, па тако ваљда и ми. Ајд Боже помози.
Роки е.ајд ја сам ђедо
Е ајд сад ја сам ђедо 77 љета чита редовно коментаре видим ова моја два дична Србина а.највише сам очекивао.од.мог дулета да потекне предлог једном.за сва.времене да куп такмичења у свим колективно спортовима понесу име куп краља Петра ослободиоца или.једнноставмије куп чича пере докле више.куп лилг лонк,пинк пинк свдоке вие тако Дуле сашавај бруку

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.