ОГРОМАН УЛОГ У ПОРТУГАЛИЈИ: Победа у Браги од 2.930.000 евра

Због финансијског и спортског аспекта зачуђујућа изјава тренера Станковића да су момци које тренира победници шта год да се догоди
ФОТО: И. Веселинов

Изненађујуће је звучала изјава тренера Црвене звезде Дејана Станковића после успеха против Лудогореца да су момци које тренира победници шта год да се догоди у Браги, јер је огромна разлика у спортском и финансијском смислу да ли ће екипа да заврши на првом, другом или трећем месту. У идеалном сценарију за српски клуб, приход би се у случају тријумфа у Португалији повећао за чак 2,93 у случају победе или 2,51 милиона евра уз реми потпомогнут непораженошћу Бугара у сусрету са Митјиландом.

Како Црвена звезда може до 2.930.000? УЕФА победнике група награђује бонусом од 1.100.000, на то се додаје још 1.200.000 за учешће у осмини финала Лиге Европе, док се тријумф у групној фази вреднује са 630.000.

Црвена звезда може и ремијем у Браги до првог места у групи, ако Митјиланд не победи у Бугарској. Рачуница би у том случају била 2.510.000 због бода у групи који се плаћа 210.000.

Ако би ремијем дошла до другог места у групи, Црвена звезда би инкасирала 1.260.000 евра. Бонус за пласман је 550.000, за учешће у шеснаестини финала Лиге Европе 500.000, плус 210.000 за реми.

Врућа је била Станковићева реакција, ношен емоцијама у тренуцима важне победе и непожељног краја меча у Данској желео је да похвали момке после свих мука кроз које су прошли. Учинио је то, али невешто. Дефинитивно није у складу са његовим спортским карактером и позицијом на којој се налази, нити клупском филозофијом да народски каже у смислу „како буде у Португалији - биће”. Не пита се само Брага, него и Црвена звезда као актуелни лидер групе.

Долазе дани кад ће Станковић пред играче морати да постави освајање бода или победу као императив. Добро је на крају рекао да не прави одступницу. И сигурно је неће ни бити.

Секунде су делиле Црвену звезду од пласмана у нокаут фазу Лиге Европе, али је све преокренуо пенал за Митјиланд у 93. минуту. Настала је потпуна драма пред последње коло које српски клуб дочекује као лидер групе и са потенцијалном могућношћу да му и бод у Португалији значи останак на првом месту и директан пласман у осмину финала.

После победе над Лудогорецом, Звездин минимум је наставак европског такмичења у Лиги конференције. Такав епилог донела би само једна комбинација – пораз Станковићевог тима у Португалији и победа Митјиланда у Бугарској.

Најпростија и најбоља Звездина рачуница је да победом сигурно обезбеђује прво место у грипи. До пласмана у осмину финала може уз реми у Браги, уколико Митјиланд не победи у Бугарској.

Реми у Браги гарантује Црвеној звезди пролеће у Лиги Европе. Пласман у шеснаестину финала догодио би се ако би Митјиланд победио Лудогорец. Онда би се српски и дански клуб поравнали бодовно (по 11), али би Скандинавци освојили групу због бољег међусобног скора. Може се до те фазе и ако се изгуби у Португалији, али само под условом да Митјиланд не победи у Бугарској.

Велика је разлика у спортском и финансијском смислу да ли би Црвена звезда завршила групну фазу на првом или другом месту, поготово трећем. Због тога је императив испред Станковића и екипе да се задржи лидерска позиција.

Једним ударцем дошла би до три профита - кроз већу новчану зараду, бонус бодове за коефицијент и што је најбитније прескакање прве нокаут рунде и директног пласмана у осмину финала Лиге Европе.

Освајање првог места у групи донело би пет бонус бодова за клупски коефицијент, што би била сјајна ствар за наредне сезоне у дефинитивна потврда статуса носиоца за све квалификационе рунде у наредној сезони.

Друго место у групи Лиге Европе донело би два бонус бода и то је такође промена коју је УЕФА направила, како би наградила клубове који су успешни у јачем такмичењу него што је Лига конференције.

Непожељна селидба у шеснаестину финала најслабијег УЕФА такмичење не би донела ни бонус бодове, ни велики новчани приход (300.000 евра).

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dragan
Izjava se graniči sa bedastoćom. Od već gotovog plasiranja u osmine vo đenjem mistera Zvezda se neće plasirati u osmine.. Strešan uspeh??
Peki
Pa protiv Brage ce morati da se igra NA TERENU.Onoga VAN TERENA tamo nece biti.
Srbija zemlja Zvezdasa
Napred Zvezdo, napred Institucijo, napred ponosu Srbije i srpske dijaspore.
DELL
Tačna je konstatacija novinara Zurnala da je čudna izjava trenera Stankovića, da su momci koje on trenira već pobednici, štagod da se dogodi u Bragi! Čega ćemo mi biti pobednici ako izgubimo?! Ali, nije samo ovo čudno što dolazi od “mistera”. Čudno je i njegovo poimanje savremenog fudbala. Neshatljivo je da čovek koji je 22 godine igrao u Italiji (jedna od zemalja “petice”), ne shvata da mu u timu ne mogu igrati bivši atletičari u brzom hodanju, koji sada preobučeni u fudbalske dresove oponašaju igrače, kao Sanogo, Kanga i Ben! Oni su glavni nosioci spore igre Zvezde!
Делије
Ценим да треба вратити Вукашина Јовановића, мићка из луке, тенка... Па онда да нам се понови каират, черноморец... Тад су играла наша деца, није било спорих бена, санога, канге, а Европска такмичења гледамо само на тв... Да не заборавим, обавезно вратити и Вукана Савићевић, ретко виђен таленат...
Slave@Dell
Za takve smo uvek pobednici

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.