ЖУРНАЛОВА АНАЛИЗА: Партизан донео Србији 22 бода више од Звезде

Црвено-бели, с друге стране, успешнији у последњем петогодишњем циклусу – 56:31,5
ФОТО: М. Спасојевић

Партизан и Црвена звезда блистају у европским куповима и на сјајном су путу да Србији за лето 2023. дарују два учесника у квалификацијама за Лигу шампиона, али...

Ни деценијама прижељкивана прича о ренесанси – прожета чињеницом да нам у леђа гледају Белгија, Швајцарска, Хрватска, Чешка, Кипар, Грчка, Турска... не може да прође без „запаљивог” нуспродукта - вечитог ривалитета?!

Међу навијачки поларизованим „плебсом” егзистира питање: ко је освојио више бодова и допринео „билдовању” националног коефицијента?

Легитимно (и спортски), међутим, сервирано јавности како коме (и кад) одговара. Из Љутице Богдана хвале се већим салдом у последњих пет година – круцијалном у креирању садашњег, бајног стања (56:31,5).

Из Хумске, пак, посматрају ширу слику и потенцирају „дебљи плен” у 21. веку (130:108), „појачано” бројкама да су, до скоро, црно-бели јездили са атрибутом локомотиве српског фудбала.

Партизан је, тако, играјући у новом миленијуму на међународној сцени у чак 11, од 20 сезона, „зграбио” више бодова од комшија.

Три су окончане „нерешено”, у шест је „славила” Црвена звезда. Плус: у текућој, Парни ваљак је успешнији за пола бода – 8:7,5!

Укупно: Подсетимо, српски вицепрвак може да се подичи и са више пласмана у групне фазе – чак 12, од тога – са два учешћа у Лиги шампиона, девет у Лиги Европе и једним, „најсвежијим”, у новоформираној Лиги конференције.

Бранилац титуле, с друге стране, „уписао” је седам јесени на међународној сцени – две међу европским кремом и пет у другом по вредности клупском такмичењу (бриљира и сад).

И, уместо заједничког уживања у „моментуму”, можда и пројекцији јуриша Србије на бољу од тренутне, 12. позиције и престизања Украјине, Шкотске... у блиској будућности и аутоматског места прваку у Лиги шампиона и другопласираном у квалификацијама, ми...

Сведочимо пецкању Звездиног (генералног) и одговору Партизановог (спортског) директора, док је истина само једна: стање на табели ни изблиза не би било тако позитивно без бодова са црно-беле, односно... црвено-беле стране Топчидерског брда.

Вечити су, бар у овом сегменту, без обзира на традиционални ривалитет „осуђени” да раде једни у корист других и... то би требало да прихвате.

Коментари34
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Moje ime
Ako je, po Sportskom Zurnalu, partizan u Evropi osvoijo 22 boda vise od Zvezde, moze li neko da mi objasni zbog cega onda partizan ima losiji koeficijent od Zvezde kad je pre pet godina imao mnogo bolji. Ja stvarno tu nista ne kapiram pa bih zamolio da mi neko to objasni malo strucnije sa validnim argumentima.
Pedja
Kakve veze ima sto je Partizan osvojio vise bodova ukupno? Plasman zemlje se odredjuje na osnovu rezultata u poslednjih 5 godina i mislim da je sasvim jasno svakom ko je tu skupio najvise bodova i doneo Srbiji nikad bolji plasman. Najbolje sto se ovi fanovi iskompleksirane komsinice loze i misle da snjihovi bodovi vazni, pa jos spominju matematiku kao egzaktnu nauku. Upravo tako, matematika govori jasno da je Zvezda poslednjih 5 godina skupila najvise bodova i donela Srbiji 12. mesto.
peki
Zvezda ima takvu racunicu i kada su dugovi u pitanju.
Ponovo
Zvezda je do sada (1955-2021), u Uefinim takmicenjima osvojila cak 139 (!) bodova vise od Partizana. Zvezda 523 bodova a Partizan 384. A evo i dokaza: Bilans Zvezde 336 147 82 107 573:431(izvor: Wikipedija); Bilans Partizana 272 108 60 104 403:362(izvor: sajt FKP). Zvezda je u proseku po utakmici osvajala 1,55 bodova a Partizan 1,41. Ali, da je Zvezda u Evropi bolja, to je opstepoznato. E sad, sto neko izvlaci iz konteksta zadnjih 20 godina (jer mu se tako bolje dopada), to je vec druga stvar. Ipak, fudbal se ne igra samo 20 godina! Osim toga, naslov je mogao da glasi i ovako: Zvezda uspesnija od Partizana u zadnjih pet godina. Zvezda je naime, u tom periodu bila furiozna i deklasirala Partizan sa 56,0 : 31,5 u bodovima, kao ste se iz prilozene tabele moze i videti.
terapija
Dobro, dobro...
Sve ludo
Za ove godine pre, covek da vam i poveruje. A bodove za ovu..... Ma daj. Partizan uzeo vise bodova, za sta, za cipiripi. Nema ovo veze nisacim

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.