Почетна / Фудбал / Српски клубови у Европи

Звездa се сада сама бори за Србију, могу ли црвено-бели да донесу 15. место?

Уочи почетка групне фазе европских купова листа УЕФА делује охрабрујуће. Србија је на 16. месту, једном испод позиције која даје два учесника у квалификацијама за Лигу шампиона
ФОТО: ФК Црвена звезда

У костуру за попуну евро-купова предвиђено је да тимови од једанаестог до 15. места имају два учесника у квалификацијама за елитно клупско такмичење.

На тој позицији је тренутно Кипар. Друга добра вест у случају подизања Србије на 15. место листе УЕФА је стартна позиција освајача Купа у трећем колу квалификација за Лигу Европе.

Преостала два тима, вицешампион и трећи на табели, стартовали би од другог кола квалификација за Лигу конференције.

Лоша вест је да Кипарани имају велику предност изражену у коефицијенту од 2,750. Црвена звезда може да је надокнади једино освајањем великог броја бодова и проласком у нокаут фазу, уз услов да једини преостали кипарски тим, Омонија, потпуно подбаци.

Србији је до сада више пута измицала 15. позиција на листи УЕФА. На жалост, ова година је можда и последња прилика да обезбедимо два тима у квалификацијама за Лигу шампиона.

Следеће три године губимо веллике коефицијенте (6,37, 6,00, 6,00) које је могуће сакупити једино проласком два клуба у групну фазу евро-купова. У сличној су позицији и Кипрани, Швајцарци или Данци, али углавном губе мањи коефицијент.

Србија ће следеће сезоне евро-купова (2021/22) имати четири тима. Првак ће играти квалификације за Лигу шампиона.

Сви остали, други и трећи у првенству и освајач Купа Србије играће од првог кола квалификација за Лигу конференције.

Листа УЕФА која ће бити закључена по завршетку сезоне даће распоред за сезону 2022/23.

Листа УЕФА
14. Данска  27,375 (1/4)
15. Кипар   27,000 (1/4)
16. Србија  24,450 (1/4)
17. Швајцарска   23,475 (1/4)
НАПОМЕНА: У загради је број преосталих клубова у односу на број учесника.
Коментари19
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dis iz džouk bre
Šta će nam 15. mesto? Naša liga je smešna, vizuelno izgleda jadno sa stadionima iz socijalizma, najneposećenija liga, najnameštenija.
Beogradjanin ali pravi
Zbog cega da se borimo za to 15. mesto, mozda da partizanu olaksamo izlazak u Evropu. Ne, ne, nikako 15. mesto.
jadnik
Kakvi ste sve postali "Beogradjani"...A selo...iz kog ono bese?
truc, truc
Ispred nas je Kipar. A ovi "spasioci" su bas protiv njih zakazali...
1987
Oni koji su ubili srpski fuddbal se bore "za srbiju" ?! Kakav morbidni crnjak. ali na nivou svih vasih "istina" koje slusamo od 1945
Željko Pavlović
Hoćemo drugo mesto iza Hofenhajma i 1/8 finala.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.