Почетна / Фудбал / Срби у свету

Јовић лије Златну копачку

Нападач Ајнтрахта наговестио да би могао да се умеша у трку за престижно признање
ФОТО: eintracht.de

После много година српски фудбал има нападача у трци за Златну копачку.

Лука Јовић, голгетер Ајнтрахта, тренутно је са учинком од девет првенствених голова и 18 бодова на 14. месту.

Српски репрезентативац је наизглед далеко од врха, али може брзо да му се приближи. Немачко првенство је међу пет европских лига са коефицијентом 2,0, па Јовићу сваки гол доноси два поена. Сваким следећим голом у Бундес лиги репрезентативац Србије ће напредовати на ка вишим позицијама.

Трку за Златну копачку тренутно води Бразилац Лилиу, најбољи стрелац Номе Каљу и првенства Естоније. Постигао је 31 гол, један више од Грузијца Закарија Бегларишвилија из Флоре. Лига Естоније има коефицијент 1, па су Лилију и Бегларашвилију голови вредновани по поен.

Из пет најбољих лига са коефицијентом 2,0 (Шпанија, Енглеска, Француска, Немачка, Италија) тренурно су најбољи голгетерли Лиге 1. Килијан Ембапе, голгетер Пари сен Жермена, и Емилијано Сала, центарфор Нанта, постигли су по једанаест голова и сакупили 22 бода.

Како сезона буде одмицала, листа ће се брзо мењати. У први план ће избити голгетери из „лига петице“ управо због коефицијента који ће им удвостручавати бодове за голове.

У предности ће бити стрелци из Шпаније, Енглеске, Италије и Француске, чији шампионати имају по 38 кола. Немачко првенство има 34 кола, што ће Луки Јовићу отежати борбу за Златну копачку. Ако задржи садашњи просек, сезону би могао да заврши са 24 гола.

Прошле сезоне Лионел Меси је Златну копачку добио са 68 поена, односно учинак од 34 гола. У последњих десет година само у сезони 2013/14. мање бодова је донело трофеј. Кристијано Роналдо, тада нападач Реала, и Луис Суарез, као стрелац Ливерпула, поделили су трофеј са учинком од по 31 голом, односно са 62 бода.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.