Почетна / Фудбал / Срби у свету

Марко Дмитровић: Три године сам чекао шансу у Звезди, више се веровало странцима, а црвено-беле много волим!

Једини српски голман у „лигама петице” каже да му је част што представља замену јединици Орлова и верује у успех наше репрезентације на Мондијалу у Русији
ФОТО: sdeibar.com

Више од деценије Владимир Стојковић је наш најбољи голман. Нема дилеме да ће чувар мреже Партизана бити „јединица” Орлова на Светском првенству у Русији.

У сезони чији се крај ближи добили смо још једног голмана за понос. Марко Дмитровић једини је Србин између статива у тзв. лигама петице, јер Вања Милинковић-Савић греје клупу у Торину, док је Филип Манојловић тек трећи избор у Хетафеу.

Челници Еибара одлучили су прошлог лета да поверење укажу некадашњем ђаку Омладинске школе Црвене звезде. Одличне две сезоне у друголигашу Алкоркону отвориле су Дмитровићу врата Ла Лиге.

Шансу је искористио на изврстан начин, бранио је на све 34 првенствене утакмице, а мрежа му је мировала на девет.

Малени Еибар приводи крају четврту сезону у Примери. Тим из Баскије, као и прошле сезоне, безбрижан је по питању статуса, 12. позиција гарантује миран финиш екипи српског голмана.

Мало смо се опустили у последње време, изгубили смо бодове против слабијих екипа. Имамо и двојицу повређених домаћих играча. Кад смо обезбедили опстанак почели смо само да играмо за своју душу – осврнуо се на последње утакмице Марко Дмитровић у телефонском разговору.

Јесте ли очекивали да ћете мирно ући у завршницу првенства?

Мислили смо да ћемо се до краја сезоне борити за опстанак. Доста добрих резултата током јесени и крајем прошле године високо нас је позиционирало и од тада смо у мирној зони. Измакла нам је борба за пласман на међународну сцену, али задовољни смо и овако јер нам је опстанак био приоритет.

Да ли сте се надали да ћете се тако брзо изборити за место првог голмана Еибара?

Наметнуо сам се добрим радом у припремном периоду. Веровао сам да ћу да добијем шансу, нисам очекивао да ћу бранити толико утакмица, али заслужио сам поверење. Стварно се осећам феноменално.

Колика је разлика између Сегунде и Примере?

Велика, у елитном рангу игра се брже. Период адаптације није дуго трајао, привикао сам се без проблема на нове саиграче. Примера је квалитетнија, али је у неку руку лакше бранити у њој него у нижем рангу. Играчи не враћају толико лопту уназад, више ми одговара овакав начин игре.

За Еибар су многи у Србији чули тек кад је изборио место у шпанској елити. Како вам се свиђа градић од тридесетак хиљада становника?

Мало времена проводим у Еибару, практично само током тренинга и утакмица пошто живим у Билбау. За пола сата вожње стигнем од стадиона до стана.

Ове сезоне сте чак уз Сосиједад најбоља баскијска екипа?

Посебно смо срећни због тога, имамо исти број бодова као тим из Сан Себастијана, можемо да првенство завршимо испред њих, за три корака смо испред Атлетика, освојили смо два бода више од Алавеса.

Изненађује ли вас доминација Барселоне, у претходним сезонама трка за титулу водила се практично до последњег кола?

Очекивао сам да Реал буде конкурентнији у борби за титулу. Краљевски клуб је међутим, лоше одиграо први део сезоне и направио велики заостатак. Још је могућ другачији редослед између другог и четвртог места.

Да ли вам је жао што нисте добили шансу у Црвеној звезди чије сте млађе категорије успешно прошли и стигли до првог голмана  репрезентативних селекција?

Било ми је жао у периоду кад сам постао сениор, безуспешно сам три године чекао шансу. У то време више се веровало странцима. Драго ми је кад данас видим да млађи играчи лакше дођу до првог тима. Као професионалац морао сам да кренем даље заобилазним путем. Преко Ујпешта, Чарлтона и Алкоркона стигао сам у најјачу лигу на свету.

Владан Милојевић вас је тренирао у омладинцима и прошлог лета хтео да вас врати?

Било је контаката, али једину конкретну понуду добио сам од Еибара. Изазов у Ла Лиги је превише велики да бих га одбио. Не размишљам о повратку у Србију, овде заиста уживам. Никад се ипак, не зна. Звезду много волим, ако у одређеном тренутку за мене буде било најбоље да поново обучем њен дрес разговараћемо о томе – оставио је Дмитровић малу дилему за блиску или далеку будућност.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Coa
Jedini srpski golman u ligama petice?! Najbolji mozda, jedini ne.. Vanja Milinkovic-Savic iz Torina je takodje Srbin :)
FkpCascais
Kad se igraci vade na kartu stranaca je dno dna...
v1ad
Cekaj, koji stranci su njemu smetali? Zvezda nikad nije imala stranca golmana. Jedino ako ne misli na Bajkovica koji je Crnogorac. A da je zasluzio sansu u Zvezdi, jeste.
ЛАЖНО МОРАЛИСАЊЕ
Колико се из приложеног види, и у Баскији више верују странцу, па ти то ни најмање не смета?!
Miki
Koji su to stranci golmani bili u zvezdi, nešto se ne sećam
pa
Bajkovic je Crnogorac, druga je prica sto ih savez tretira kao ''domace'' i sto im se daju mesta na fakultetima i razne povlastice. Ali, oni su stranci. A glede Dmitrovica, grejao je klupu i u Ujpestu i u Carltonu pa nikom nista. Imao je jednu sezonu u kojoj je solidno branio i to je to za sad. Videcemo hoce li napredovati ili ce biti cudo od jedne sezone...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.