Почетна / Фудбал / Срби у свету

Окука: Кинези владари света 2050. године!

Драгомир Окука, пре четири године најбољи тренер Кине, открива план развоја фудбала на тамошњем тлу и шансе српске школе да опстане у новим околностима
ФОТО: В. Марковић

Кинески милиони завртели су фудбалски свет! Јануарски дани 2017. нуде невероватне вести са запањујућим цифрама – нови суперлигаш Тијанђин Ђанђијан спреман је да Дијегу Кости обезбеди годишња примања од 30 милиона евра, Карлос Тевез, у Шангају, за месец дана спаковаће на рачун 2,5 милиона, а Оскар 500.000 седмично!

Само три државна клуба

Ко финансира кинеске клубове?

Приватници, углавном. Само су три клуба у власништву државе – Теда, Шандонг и Пекинг Гуан. Државно предузеће, са 600.000 запослених, води бригу о Тијанђин Теди, на чијој клупи сам седео прошле године – подсетио је Окука.

Зимски прелазни рок 2017. уздрмао је, до темеља, светски фудбал, а да ли ће успети дефинитивно да промени његово лице то већ нико не сме да прогнозира. Апетити кинеских мултимилионера су порасли, а последњи пословни потези најавили коначно повлачење наше струке и фудбалера са некад омиљеног тржишта.

Да долари бришу старе заслуге најбоље илуструје готово невероватан податак – с мартовским данима први пут после 20 година имаћемо само једног тренера у прва два ранга кинеског фудбала! И, највероватније, само једног фудбалера!

На питања докле може да догура најпопуларнији спорт, да ли после бума следи брзо пуцање балона са несагледивим последицама и има ли места за Србе у новом поретку кинеског фудбала, најбоље би могао да одговори Драгомир Окука.

Најбољи тренер Кине 2012. почео је и прошлу сезону на клупи Тијанђин Теде. Здравствени проблеми одвојили су га непланирано рано од посла, али нема предаје. Кина је и овог пута његово „ловно подручје”.

– Никад се не зна, у априлу ће већ бити вруће многим стручњацима. Надам се да ћу барем још једном отићи тамо. Свидело ми се запажање Радомира Антића да се у Кини тренери и не питају много око трансфера, поготово при ангажовању појачања. Који то стручњак не би волео да у екипи има Тевеза, Оскара, Рунија... – у тренутку, са две реченице, Окука преноси слику са тамошњих простора.

Одакле, уопште, толики новац, ко га улаже?

– Из кинеске привреде, чији токови су сваким даном све богатији. Огроман новац се врти на тамошњим просторима, председник Си Ђинпинг обожава фудбал и држава је већ направила дугорочан план развоја најпопуларнијег спорта. Не брините, нису Кинези толико луди да бацају милионе долара у бунар. Јесу богати, али имају план да њихова репрезентација буде првак света 2050. године. Ето, колико далеко виде...

Не чини ли вам се да нису изабрали најсрећнију тактику?

– Са нашег становишта можда и јесу, али у Кини постоји општеважећа максима – „мамала”. У преводу – полако, а у суштини брзо. Ово је почетак, огроман новац тек ће да буде уложен. Тамошња привреда јача сваким даном, није далеко време кад ће у Кини заиграти Меси, Роналдо, Нејмара, можда Роналдо, Руни... И полако циљају ка лиги великих, за коју је интересовање показао већ шампион Гвангжу Евергранде.

Упркос баснословним свотама и даље се многи нећкају при понуди из Азије. Због чега?

– Африканци, Бразилци, Аргентинци хитају ка Кини. Европљани мало теже, велика је то земља, није лако играти фудбал, стално си у авиону... Кинези, то добро запамтите, не хајду за оне што неће да дођу. Ако неће Калинић, хоће Бензема, уместо 40 платиће 50 милиона евра. И тачка!

Значи ли да је Кина завршена прича и за наше стручњаке?

– Не баш. Нећемо се тако лако предати. Супер лига је недавно славила две деценије постојања и с поносом сам прочитао податак да су у том периоду највише трофеја освојили српски стручњаци. Леп податак, мада ће све теже наши тренери успети да се пробију. Брзо ће пут Кине и Мурињо, Анћелоти... Битно је да ангажују тренере, спремне да привуку спонзоре...

Чак ни у другој лиги?

– Предстојеће сезоне од 16 друголигашких клубова, 13 ће водити странци, међу којима су Ериксон, Ћиро Ферара, Бенито Флоро... А 2011. нико тамо није ни помишљао да ради!

Председник Кине похвалио Бору Милутиновића

Колико је српска струка утицајна у Кини говори и сјајан податак из угла Драгомира Окуке:

– Председник Си Ђинпинг, осведочени љубитељ фудбала, јавно је рекао да је последњи пут репрезентација добро играла у време селектора Боре Милутиновића, пре 15 година. Није то мала ствар...

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

teodor
U sportu nije novac primaran za kvalitet nacionalne reprezentacije. mozes ti sastaviti i najbolji tim sveta sa parama ako ih imas u izobilju, ali kljucni je talenat .Pre ce Srbija biti svetski sampion u seniorskom fudbalu nego Kina, dzaba joj pare. Kad bi mi imali Superligu koja vredi 500 mil. evra ,mislim na sve igracke rostere superligasa po TM-u (sada je ta cena ukupno 127 miliona evra), dakle, tri puta vecu od sadasnje, mi bi imali vrlo pristojnu Ligu, i klubove koji bi mogli da idu i do posednjih osam u evropskim takmicenjima. U takvim uslovima i nasa nacionalna reprezentacija bi bila mnogo jaca. Kad smo mogli osvojiti sa mladiom dva evropska prvenstva i sa omladinskom svetski sampionat, uveren sam da mozemo jednog dana da napravimo svetsko cudo i osvojimo World Cup! Uopste ne mislim da je to masta i nesto apsolutno nemoguce. U ostalmo da li smo mogli zamisliti da imamo najboljeg svetskog teniskog asa?! MI IMAMO CUDESAN TALENAT , bez malo, u svim sportovima!
Шта рећи, а не заплакати?
Највероватније да ти и ја то нећемо доживети..."године производње" нам баш и не иду у прилог. Додуше, кога брига за то, кад папир трпи све.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.