Почетна / Фудбал / Срби у свету

Шушњар: Само председник Кине може нешто да промени по питању давања пара за фудбал

Агент Дарко Шушњар, на лицу места, сабирао утиске после 23 године сарадње са клубовима из Кине, напомиње да ће се ускоро поставити лимити буџета као у НБА лиги
ФОТО: Д. Шушњар

Дарко Шушњар, некадашњи дефанзивац у неколико београдских клубова, један је од најупућенијих у фудбалске прилике у најмногољуднијој земљи на свету.

Почетком деведесетих, уживо је видео Кинески зид, почео да упознаје културу, обичаје, кухињу и, пре свега, најважнију споредну ствар на свету, за многе широм планете.

Са послодавцима из Кине сарађујем 23 године, леп је то фудбалско-пословни стаж – почео је разговор Дарко Шушњар из далеког Гвангжуа.

О експанзији фудбала у Кини, баснословним улагањима и давањима фудбалерима и тренерима милионских свота новца, из прве руке је Шушњар коментарисао. Драге воље, гађајући у центар мете, као и увек.

– Кинези не знају шта ће са новцем, само улажу, улажу... Фудбалски савез је смањио број странаца, тако да ће свака екипа моћи да има тројицу, а не четворицу као што је у последње време био случај. Само зато што репрезентација лоше стоји, гледајући пласман на светском нивоу. Странци угушише Кинезе! Један фудбалер са простора Азије конкурише за тим, тренера је много, а квалификације за било које велико такмичење не могу да прођу. Никако!

Спремајући се за виђење и са Драганом Стојковићем Пиксијем, Шушњар је прозборио и o последицама, са лица места:

– Кинези ће да редукују буџете, поставиће лимит, биће код њих као у НБА лиги. Улагања су на првом месту, полазна тачка сваке приче, фудбалске, било какве садржине. Фирме овде не жале паре, убацују новац у клупске касе, а корист – скоро никаква. Нема је.

За фудбалере из Кине европски клубови су и даље крупан залогај, што није случај са Јужноамериканцима, Африканцима, Аустралијанцима, Јапанцима...

– Нема нигде кинеске заставе и химне, нити их видимо, нити чујемо на светским смотрама. Први човек државног фудбалског савеза био је љут, у толикој мери да је хтео да сведе правило на број странаца само на – једног! То је необјашњиво, Кинези дају послове великим тренерима са свих континената, а губе утакмице, рецимо, од Тајвана, Хонг Конга... То је за њих и даље нешто недодирљиво, неосвојиво. За сада. Репрезентација Кине, понављам, основни је проблем. Шта уколико се промени пропис и смањи ограничење на двојицу странаца у тиму?! Многима се врата аутоматски затварају.

Следећи кораци можда и започну процес опоравка – развитка кинеског фудбала на вишем, интернационалном нивоу.

– Као и код нас, на пример у српсколигашком такмичењу, примениће Кинези правило да у свакој екипи морају да имају двојицу фудбалера рођених 1994. године. Толико новца, астрономске суме су у питању, међутим, очигледно не знају да раде, или, можда нису талентовани.

Нема више наших тренера и фудбалера, као не тако давно, пре неколико година...

– Драган Стојковић Пикси једини од Срба тренутно ради у Супер лиги Кине. Питају многи – а где су нам остали људи из тренерског света. А ја на питање идем питањем – где смо то ми на фудбалској карти света? Нигде нас нема! И тако је десет, 15 година. Пикси је отворио врата нашим људима прошле године, добрим резултатима. Велика је ствар бити шести на табели у елитном рангу. Друга, важнија ствар је што Срба нема на фудбалској карти света.

Дарко Шушњар је на кинеску сцену лансирао, између осталих и Љубишу Тумбаковића, једног од најтрофејнијих српских стручњака. Списак наших тренера је подужи, на листи су још неки наши тренери са искуством, од угледа.

– Популарни Тумба је оставио, од Срба, највећи траг у кинеском фудбалу, гледајући рад и учинак. Много играча је извео на фудбалски пут, омогућио им афирмацију, једном речју, лансирао. Бивши тренер Партизана, сада селектор Црне Горе, ударио је међу овим народом најјачи темељ. Немам дилему ниједног тренутка. И Љупко Петровић је ту... Било је стварно наших људи у великом броју.

Да ли је тај систем одржив и до кад би могао да траје, Дарко Шушњар је имао спреман одговор:

– Цифре везане за висине уговора фудбалера и тренера зависиће искључиво од става само једног човека, првог у државној заједници. Само председник Кине може нешто да промени по питању давања пара за фудбал, клубове... У Кини је комунизам и даље на снази. Нема демократије, још увек.

Фудбал је међу десет светских бизниса

Садашњи угао гледања на српско-кинеско фудбалско тржиште, према процени Дарка Шушњара, кристално је јасан.

– Овде долазе играчи и тренери из целог света, тешко је, заиста, докопати се Кине. Фудбал је, ипак, међу десет светских бизниса. Ко је све радио у Кини, тренерске громаде – Сколари, Липи, Ериксон, Пелегрини, Лазарони, сада Појет... Конкуренција је жестока, па и много више од тога. Челзи, на пример, има своју школу у Гвангжуу. У школама у Кини раде Шпанци, Португалци... Велики их је број, све већи. Има и Срба - каже Шушњар.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

FkpCascais
A vidite i samo na toj listi najplaćenijih fudbalera sveta koje je to bacanje para jer džaba i mesi kad oko njega igra 10 ćoopavih... Oni su zemlja koja daleko najviše troši a daleko najmanjema rezultata, niti iko gleda niti prati kinesku ligu, nitii im reprezentcija ninašta ne liči. Zadnji zračak svetla u KKini je kad je Bora Milutinović vodio reprezentciju, od tada pa do sada se potrošipe milijarde ninašta... Grčka i Turska liga sa sve strancima 100 puta bolje a manje troše.
FkpCascais
Jeste se naložili jel da napravimo i mi tkav plan, rasteramo strance, pa nda uvedemo da brem 8 grača mor da bude ispao 20 godina na terenu,pa smo onda kao raci sveta 2150!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.