Почетна / Фудбал / Широм планете

Играч Ференцвароша укорен због мајице са поруком за Џорџа Флојда

Нгуен је рођен у избегличком кампу у Кенији, родитељи су му из Јужног Судана, а он је одрастао у Норвешкој, за чије је млађе селекције наступао. Он је 2019. године добио позив за репрезентацију Јужног Судан
ФОТО: Инстаграм

Фудбалски савез Мађарске укорио је данас фудбалера Ференцвароша Токмаца Нгуена, пошто је након постигнутог гола показао мајицу са поруком "Правда за Џорџа Флојда".

Нгуен је рођен у избегличком кампу у Кенији, родитељи су му из Јужног Судана, а он је одрастао у Норвешкој, за чије је млађе селекције наступао. Он је 2019. године добио позив за репрезентацију Јужног Судана.

Нгуен је постигао гол у ремију Ференцвароша 1:1 са Пушкаш Академијом у недељу у мађарском првенству. Он је после гола подигао дрес и показао мајицу на којој је била порука: "Правда за Џорџа Флојда".

Дисциплинска комисија Фудбалског савеза Мађарске је писмено укорила 26-годишњег фудбалера и навела да ће за било какав сличан поступак убудуће бити "стварно кажњаван".

Флојд је умро 25. маја у Минеаполису, после интервенције белог полицајца који је готово девет минута држао колено на Флојдовом врату, укључујући два минута и 53 секунде пошто је изгубио свест.

Због тога су избили протести у бројним америчким градовима, а огласиле су се и бројне спортске звезде које захтевају промене и правду за Флојда.

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) затражила је од организатора такмичења да користе "здрав разум" и да размотре да не кажњавају играче који траже правду за Флојда.

- ФИФА у потпуности разуме осећања и забринутост које су исказали бројни фудбалери у светлу трагичних околности случаја Џорџа Флојда. Примена закона фудбала остављена је организаторима такмичења, који би требало да користе здрав разум и имају у виду контекст дешавања - наводи се у саопштењу ФИФА.

Спортски лист Немзети навео је да је Нгуен био један од најбољих везних играча у првом делу мађарског шампионата, постигао је четири гола и имао је три асистенције.

Нгуен је прошле године, после неколико сезона у Стромсгодсету, прешао у Ференцварош, за који је био стрелац и у европским утакмицама.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mare fkv
Nista novo za njih. Nisu slucajno bili na pogresnoj strani dva svetska rata.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.