Почетна / Фудбал / Широм планете

Платини: Инфантино манипултор!

Некадашњи председник ФИФА опет оптужио председника Светске куће фудбала
ФОТО: ЕПА/Жан-Кристоф Бот

Мишел Платини, председник УЕФА од 2007. до 2015, је преко страница швајцарског угледног магазина „Л`Илустре“ оптужио Ђанија Инфантина, председника ФИФА, да га је манипулацијама спречио да постане председник „куће фудбала“ и позвао га да поднесе оставку.

- Инфантино, тада мој генерални секретар у УЕФА, је боље од било кога знао да ће ме Конгрес ФИФА великом већином узабрати за председника - рекао је Платини у интервјуу: - Како откривају и бројни чланци у штампи, Инфантино је почетком лета 2015. почео вешто да комбинује да би ме искључио из трке за председника ФИФА.

Платини тврди да је Инфантино организовао групу која је марљиво радила да га дискредитује.

- Инфантино је направио споразум са швајцарским државним тужиоцем Михаелом Лаубером, његовим портпаролом Андреом Мартијем, главним тужиоцем Оливером Торманом, шефом правне службе ФИФА Марком Вилигером, пријатељем из детињства и тужиоцем Риналдом Арнолдом, а све уз помоћ адвоката из Цириха Михаела Бернасконија - набројао је Платини.

Француз није случајно изабрао „Л`Илустре“ да сручи оптужбе на Инфантина. Часопис има велики углед у Швајцарској, Инфантиновој домовини, па је и Платини добро бирао речи.

- Инфантино је велики манипулатор. Инфантино би требало да поднесе оставку. Постао је председник ФИФА вештим сплетом околности, као опортуниста, без посебног легитимитета. Инфантино нема личну етику да би доносио одлуке као председник ФИФА.

Платинију је у октобру 2019. истекла четворогодишња суспензија рада у фудбалу коју му је изрекао Етички комитет ФИФА. Французу није дозвољено да се врати јер није платио новчану казну од 30.000 швајцарских франака. Због новчане казне се обратио швајцарском суду. ФИФА је одговорила тужбом против Платинија за повраћај два милиона швајцарских франака.

- Зашто је ФИФА толико дуго чекала да тражи надокнаду. Зато што знају да је све урађено по закону. Захтев за надокнаду је Инфантинов начин скривања истине. Одличан је манипулатор. Савршено је свјестан да је то једини начин којим може да одржи сумње око мене. Грађанско правосуђе ће одлучити о овом питању и тиме ће се окончати ова расправа.

Некадашњи председник УЕФА тврди да је Инфантино почео да губи подршку најближих сарадника јер не успева да обузда интересовање швајцарског тужилаштва како је Немачка добила Првенство света 2006. Све се дешава у време кад тамошњи медији откривају да су Инфантино и Лаубер одржавали тајне састанке са политичарима и фудбалским административцима.

- Инфантино и Лаубер мисле да су недодирљиви. Мислим, ипак, да је Лаубер свестан да је прешао црвену линију.

Платини се још није изјаснио да ли ће се вратити у фудбал ако добије битку против ФИФА. Уверава да тренутно не прави такве планове.

- Моја једина покретачка снага је моја жеља за правдом. Да ли је остатак мог живота везан за фудбал или не, у крајњој линији није толико важно упркос потреби да се једном заувек утврди истина. закључио је Мишел Платини у интервјуу за „Л`Илустре“.

Од чувара кампање до председника ФИФА

Платини је био председник УЕФА од 2007. до 2015. Смењен је кад је у истрази против председника ФИФА Сепа Блатера откривено да је добио два милиона швајцарских франака који нису били оправдани било уговором.

Блатер и Платини су исплату објаснили хонораром за консултантске услуге, а да је новац исплаћен на основу „џентлментског договора“ који признаје швајцарски закон.

Све се дешавало у време Платинијеве кампање за председника ФИФА.

Кад је Платинију у октобру 2015. изречена суспензија, договор је био да тадашњи генсек УЕФА Ђани Инфантино води кампању у име Француза.

Платини је погрешно проценио да ће се брзо вратити у трку, али је погрешио. Етички комитет ФИФА га је казнио забраном рада у фудбалу на шест година. Жалбом је казну смањио на четири године.

Инфантино је брзо потом променио постулате кампање у односу на оне које је поставио Платини. Француз је у УЕФА у финансијскиим фер-плејом, ограничењем уговора са малолетним играчима и креирањем квалификација за евро-купове умањивао утицај богатих клубова. На истој основи је желео да води и ФИФА.

Инфантино се окренуо богатим спонзорима, пре свих Сједињеним Америчким Државама, које су водиле кампању за смену Блатера с којим је као колетерална штета почишћен и Платини и 2016. је добио први мандат председника ФИФА. Прву рату дуга је вратио тако што је број учесника Мондијала повећао на 48 и тако омогућио да САД, у кандидатури са Мексиком и Канадом, добију СП 2026.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straja
Nije mi jasno otkud toliki "postenjaci" u fedbalskoj organizaciji....??? Kad su oni "takovi" jasno mi je zasto su nase Kokeze,Karadzici.....i ostali na nizim nivoima njima slicni!
Željko Pavlović
Jeste.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.