Почетна / Фудбал / Широм планете

Генерална секретарка ФИФА у новој улози у афричком фудбалу

Самура ће најмање шест месеци обављати улогу генералног делегата ФИФА за Африку
ФОТО: EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) поставила је генералну секретарку Фатму Самуру за делегата светске куће фудбала за Африку, како би решила проблеме у афричком фудбалу.

Самура ће најмање шест месеци обављати улогу генералног делегата ФИФА за Африку. Она ће из Каира водити "пуну форензичку ревизију" Афричке фудбалске конфедерације (ЦАФ). Председник ЦАФ Ахмад наводно је умешан у финансијске малверзације.

Том именовању противио се председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александар Чеферин из забринутости због сукоба интереса, пошто ће Самура остати генерална секретарка ФИФА али и због недостатка времена за одобрење захтева. Чеферин је рекао да је Инфантинов предлог стигао у 1.50 ујутро, а да се одоговор очекивао до 10.30.

ФИФА је навела да је њен предлог подржао председник ЦАФ Ахмад.

Њега су пре две недеље француске власти привеле на саслушање, док је присуствовао састанку ФИФА у Паризу. Он је пуштен без оптужнице, али је под истрагом Етичког комитета ФИФА и остао је потпредседник светске куће фудбала.

ФИФА је саопштила да ће Самури помагати група експерата, која ће партнерски радити са Ахмадом, док надгледа послове ЦАФ, укључујући управне процедуре и такмичења.

У саопштењу, ФИФА је навела да жели да "уведе стабилност, ведрину, професионализам и ефективан развој фудбала на афричком контитенту, где влада огромна страст за фудбалом".

Председник ФИФА Ђани Инфантино рекао је да ће Самура остати генерална секретарка и да ће своју функцију у ФИФА обављати у складу са интерним прописима.

Самура је из Сенегала и бивша је званичница Уједињених нација. Она је 2016. године, после именовања Инфантина, постала прва жена генерални секретар ФИФА.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.