Почетна / Фудбал / Широм планете

Ђани Инфантино добио нови мандат председника ФИФА

- За оне који ме воле, за оне који ме мрзе. Ја данас волим свакога - навео је Инфантино
ФОТО: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино добио је данас нови четворогодишњи мандат.

Инфантино је на Конгресу ФИФА у Паризу поверење добио акламацијом као једини кандидат на изборима, па ће светску кућу фудбала водити до 2023. године.

- За оне који ме воле, за оне који ме мрзе. Ја данас волим свакога - навео је Инфантино.

Инфантино је први пут изабран за председника ФИФА 2016. године у јеку највећег скандала у историји светске куће фудбала и одласка Сепа Блатера због умешаности у корупцију.

Инфантино: Нема више скандала у ФИФА

Председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино рекао је данас да су искорењени скандали и корупција из те организације, упркос томе што су је напустили бројни званичници због неприкладног понашања.

Инфантино нема противкандидата на изборима и добио је други четворогодишњи председнички мандат, до 2023. године. Он је изабран 2016. године у јеку највећег скандала у историји ФИФА и одласка тадашњег председника Сепа Блатера.

- Сетите се у каквом је стању ФИФА била на том конгресу. Последње три године и четири месеца сигурно нису били савршени. Грешио сам, покушавао да урадим неке ствари боље, али данас на дан избора, нико не прича о кризи. Нико не говори о обнови ФИФА од почетка. Нико не прича о скандалима. Нико не прича о корупцији - рекао је Инфантино.

Генерације фудбалских лидера Северне и Јужне Америке су склоњени са функција 2016. године, после истраге америчких и швајцарских власти о корупцији у светском фудбалу.

За време Инфантиновог председниковања, четири континенталне фудбалске организације изгубиле су изабране чланове Савета ФИФА због навода о корупцији и финансијским малверзацијама.

Потпредседник ФИФА Дејвид Чунг из Папуе Нове Гвинеје суспендован је на шест и по година, а Квеши Њантаки из Гане добио је доживотну забрану. Шеик Ахмад из Кувајта повукао је кандидатуру за реизбор, када је наговештено да је купио гласове. Рајнхард Гриндел из Немачке је поднео оставку.

Такође, Етички комитет ФИФА је 2016. године истраживао и Инфантина, због коришћења приватних авиона, али је ослобођен сумњи.

На конгресу 211 чланица ФИФА Инфантино је рекао да је, у односу на Блатерову еру, ситуација преокренута.

- Ова организација је прешла из токсичности, готово криминалне, на оно што би требало да буде – организацију која развија фудбал, организацију која брине о фудбалу. Трансформисали смо је у нову ФИФА – организацију чији су синоними кредибилитет, поверење, интегритет, једнакост, људска права - навео је Инфантино.

Поздрављен је аплаузом делегата када је рекао да су за време његовог мандата резерве ФИФА увећане са милијарду на 2,75 милијарди долара.

- Не трошимо га на неке непоштене послове, нити је могуће направити скривене исплате или урадити нешто неетички са нашим новцем. Нема више места корупцији у ФИФА. Никада више - навео је Инфантино.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Željko Pavlović
Bravo!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.