Почетна / Фудбал / Широм планете

Привремено одузето више од 1,2 милиона евра од Јанковића и Вељковића!

Тужилаштво за организовани криминал, у наставку међународне акције сузбијања корупције и прања новца стеченог незаконитим радњама приликом трансфера фудбалера у европским клубовима, привремено је одузело више од 1,2 милиона евра са рачуна осумњичених фудбалских менаџера, Уроша Јанковића и Дејана Вељковића
ФОТО: Твитер

Извршени су претреси станова, локала и сефова и претрага по рачунима осумњичених фудбалских менаџера Уроша Јанковића и Дејана Вељковића и привремено је одузето укупно 1.275.625,14 евра, од чега је 539.250 евра у готовини и 736.375,14 евра на девизним рачунима осумњичених – наводи се у данашњем саопштењу Тужилаштва за организовани криминал.

Како се додаје, у односу на седам луксузних станова и један локал који се налазе у Нишу и Београду, донете су наредбе о забрани располагања, „обзиром да постоји сумња да представљају противправну имовинску корист стечену извршењем кривичних дела прање новца”.

Полиције широм Европе су од почетка недеље спровеле скоро 60 рација у вези са великим финансијским преварама и истрагом о намештању фудбалских утакмица.

Како је наведено, 44 рације су обављене у Белгији, а 13 у Француској, Луксембургу, Србији, Црној Гори, Македонији и на Кипру.

Тужилаштво за организовани криминал саопштило је у среду да је на шест локација у Београду и Нишу полиција запленила 800.000 евра за које се сумња да потичу од прања новца из малверзација при трансферу фудбалера у Белгији.

Одмотава се клупко: Још девет хапшења у Белгији због намештања утакмица
Белгијске власти ухапсиле су девет особа у вези с великим финансијским преварама и истрагом о намештању фудбалских утакмицa.
Три дана после операције у девет белгијских клубова и претреса у седам држава, поднете су оптужбе за припадање криминалној организацији, намештање утакмица, прање новца и корупцију, рекла је портпаролка федералног тужилаштва Венке Роген.
Међу приведенима су три менаџера и један судија из највише лиге, пренео је Асошиејтед прес.
Тужиоци су навели да се оптужбе за намештање мечева тичу борбе за опстанак у елитној лиги прошле сезоне и да не обухватају велике клубове.
Због масовности скандала, белгијска друга лига одлучила је да се овог викенда не играју утакмице. У првој лиги нема утакмица због паузе за репрезентативни фудбал.
Леко се вратио на посао, навијачи га дочекали аплаузом
Тренер Брижа Иван Леко се, након што је у четвртак увече пуштен из притвора, вратио свом послу и водио је тренинг првака Белгије.
Леко је на путу од свлачионице до терена прошао поред педесетак навијача који су га дочекали аплаузом.
Хрватски тренер је у среду био приведен у оквиру велике истраге о организираном криминалу, прању новца и корупцији у белгијском фудбалу, а пуштен је у четвртак након саслушања пред истражним судијом.
Његов адвокат је казао да је Леко „пуштен без икаквих услова, да није осумњичен за намештање утакмица, али да је његово име споменуто у једном досијеу о прању новца”, преноси Хина.
Под Лекиним вођством Бриж је прошле сезоне стигао до титуле првака Белгије и изборио наступ у Лиги шампиона.
Истрага финансијских малверзација је усредсређена на двојицу менаџера који су имали контакте с многима из водећих белгијских клубова, укључујући Андерлехт, Бриж и Стандард Лијеж. Оптужбе против њих се односе на утају пореза и илегално лично богаћење.
Тренер белгијског шампиона, Брижа, Хрват Иван Леко саслушан је јуче, заједно с менаџерима Дејаном Вељковићем из Србије и Белгијанцем Мођијем Бајатом.
Полиција је ретходдно спровела велику рацију у градовима широм Европе. Како је наведено, 44 рације су обављене у Белгији, а 13 у Француској, Луксембургу, Србији, Црној Гори, Македонији и на Кипру.
Српско Тужилаштво за организовани криминал саопштило је у среду да је на шест локација у Београду и Нишу полиција запленила 800.000 евра за које се сумња да потичу од прања новца из малверзација при трансферу фудбалера у Белгији.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.