Почетна / Фудбал / Широм планете

Љубичасто проклетство - Богати газда Салцбурга "отерао" сопствене навијаче

Због промене боја најватренији навијачи Салцбурга основали нови клуб 2005. године
ФОТО: austria-salzburg.at, redbullsalzburg.at

Крупан је разлог зашто Салцбург нема ватрену подршку и није међу најгледанијим клубовима у Аустрији. Лежи у бојкоту фракције навијача, незадовољне што је нови газда 2005. године раскинуо са традицијом грађеном од 1933. и одрекао се љубичасте боје. Све је резултирало тако што су деценијама верни фанови основали нови клуб!

Симпатизери Салцбурга су са великом надом дочекали улазак у клуб компаније „Ред бул“, знало се да ће то и резултатски да донесе крила. Проблем је настао што је богати газда хтео да рашчисти са историјом Аустрије Салцбург и захтевао да се као година оснивања уведе 2005!? ФС Аустрије то није дозволио.

Нови шок за навијаче Салцбурга била је одлука да се промене боје и да буду у духу лименке енергетског напитка. Заболело је одбацивање љубичастог, па су пет месеци вођени преговори да се ситуација промени и прекинути су оног тренутка кад је богаташ рекао:

„Голман ће носити љубичасте штуцне на гостујућим утакмицама!“

Потцењивачки став. Провокација. Даље се није могло. Навијачи су решили да оснују нови клуб и назову га Аустрија Салцбург 2005. Кренули су од седме лиге, стигли до треће и кад је требало да се пребаце на професионални ниво, није било новца. Данас су четвртолигаши.

Фудбалери Аустрије Салцбург играју, наравно, у љубичастим дресовима. Сан свих који су основали клуб је да се дође до елитне лиге и сусрета са „лименкама“, али далеко је то од реалности. Сатисфакција им је чиста љубав према бојама и традицији клуба који је 1994. године играо у финалу УЕФА купа.

Финале се тада играло на две утакмице, противник Салцбургу био је Интер. Италијански клуб је славио са по 1:0 у Бечу и Милану и дошао до трофеја. Сезону касније, аустријски клуб је био учесник групне фазе Лиге шампиона.

Уследио је пад, од тада до приватизације клуба, освојена је само једна титула (1997. године). Долазак компаније „Ред бул“ створио је резултатски препород, али је изостајао пласман у Лигу шампиона. Можда и због љубичастог проклетства!

После уласка у групу Лиге шампиона 1994, Салцбург је имао 12 неуспелих покушаја у квалификацијама (десет од како је клуб у рукама богатих власника). Било је елиминација у складу са реалношћу (Валенсија, Шахтјор, Фенербахче), али и дебелих подбачаја. Највећи је био против Дуделанжа, а као неуспеси су декларисани и порази од Израелаца и Малмеа по два пута и Ријеке.

Салцбург је у прошлој сезони имао најбољи тим у „Ред бул“ ери и стигао је до полуфинала Лиге Европе. Такав успех Аустријанцима буди наду да су коначно сазрели за сок у Лигу шампиона, али ту је и љубичасто проклетство. И Звездин квалитет!

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

misa tumbas
ljubav prema klubu nemoze da prestane nemenjam halu ni gazdu volim te Partizane . I svakog novog dana kucat ce srce moje , nemenjam budzet ni ime za crno bele boje :)
FkpCascais
Da, neko vreme pre dolaska Red Bula se zvao i Kazino Salcburg. Ali uvek su bili ljubicasti i klub koji je pruzao otpor klubovima iz Beca.
Tokyo
Lep i interesantan tekst, hvala Žurnalu!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.