Почетна / Фудбал / Широм планете

Платини се жалио Европском суду за људска права у Стразбуру

Бивши председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини жалио се Европском суду за људска права у Стразбургу на суспензију из фудбала због финансијских малверзација
ФОТО: Бета/АП

Платини је путем имејла агенцији Асошиејтед прес рекао да је прошлог месеца поднео жалбу.

Желим правду. Нисам урадио ништа погрешно. Желим да се призна мој интегритет. Овом жалбом Европском суду за људска права оспоравам све казне ФИФА и Суда за спортску арбитражу. Нећу одустати – навео је 62-годишњи Платини.

Етички комитет Међународне фудбалске федерације (ФИФА) суспендовао је Платинија у децембру 2015. године на осам година, због „нелојалне исплате” од два милиона долара, коју је 2011. године добио од тадашњег председника ФИФА Сепа Блатера.

Тада је наведено да је Платини ретроактивно добио новац за консултантске послове које је обављао за Блатера од 1998. до 2002. године.

После жалбе суспензија је умањена на шест година, а затим је Суд за спортску арбитражу (ЦАС) донео одлуку да се суспензија поново умањи и то на четири године.

Врховни суд Швајцарске је у јулу одбио Платинијеву жалбу на пресуду ЦАС. Платини је због великог скандала морао да се повуче са места председника УЕФА и из трке за председника ФИФА.

Сматрам се жртвом, не само неправде већ и политичке завере у ФИФА како би ме спречили да постанем председник те институције. Био сам претња за позиције, интересе и привилегије многим људима у ФИФА. Пре свега броим се за своју част и против неправде. Приоритет је да се објави да сам невин – навео је Платини.

Легендарни француски фудбалер додао је да су му поједине телевизије понудиле да ради за њих на предстојећем Светском првенству у Русији, али да је морао да одбије.

Добио сам понуде, али морам да вас подсетим да ме је Фифа суспендовала из фудбала – рекао је Платини.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.