Почетна / Фудбал / Широм планете

Венгер пожурио са честитком Жоржу Веи, други круг у Либерији?

Тренер Арсенала Арсен Венгер честитао је свом бившем играчу Жоржу Веи победу на председничким изборима у Либерији, али се чини да је пожурио, пошто ће највероватније бити другог круга на изборима, пренео је Би-Би-Си
ФОТО: Ројтерс

Жорж Веа, некад голгетер Монака, Пари сен Жермена, Милана, Челзија и Манчестер ситија после две неуспешне председничке кандидатуре добио је подршку већине Либеријаца да од 2018. буде на челу државе.

Веа је у председничку трку ушао као кандидат Конгреса председничких промена (КДП), коју је основао 2005.

Фудбалска каријера Жоржа Вее обележена је трофејима. Са Монаком је освојио Куп Француске, са Пари сен Жерменом све што је могло од домаћих такмичења. Са Миланом је освојио два првенства Италије, а у дресу Челзија је подигао пехар ФА купа.

Биран је трипут за најбољег фудбалера Африке (1989, 1994, 1995), а једини је Африканац проглашен за најбољег фудбалера света.

По завршетку каријере, 2003. у Ал Џазири, није остао у фудбалу већ се политички ангажовао у земљи разореној грађанским ратом.

Још као активан играч је био запажен по хуманитарном раду у домовини. У Либерији је основао неколико школа и фудбалских кампова за децу, да би 2005. основао Конгрес демократских промена и објавио да се кандидује за председника.

На изборима је освојио 28 одсто гласова и ушао у завршни дуел са Елом Силераф, кандидаткињом Партије јединства.

Веа је добио подршку 40,6 одсто гласача, али пораз није одмах признао. Победничку странку је оптужио за фалсификовање избора и застрашивање гласача.

Афричка унија га није подржала, проценила је да су избори били мирни и демократски, па је Силераф постала прва жена председник државе на Црном континенту.

Веу пораз није обесхрабрио. КДП је направио анализу председничке трке, а закључак је био да је гласачима засметало што Веа нема формално високо образовање.

Веа је тај проблем решио у САД. Уписао се на Универзитет Деври у Мајамију. Са дипломом пословне администрације изборио се за место сенатора области Монтсерадо, а 2011. поново се кандидовао за председника. Опет је претрпео неуспех, Силераф је добила други мандат.

Кад је Ела Силераф потрошила други мандат, њена Партија јединства је за кандидовала потпредседника Џозефа Бокајиа.

Тачни резултати избора нису још објављени, али су медији и Конгрес демократских промена прогласили Жоржа Веу новим, 25. председником Либерије.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
pa i treba sport da bude rekreacija ,nije valjda normalno da jedan fudbaler,košarkaš,ragbista ili bokser za godinu ili mesec dana zarade više nego radnik,seljak lekar ,apotekar zajedno za čitav život i to zbog gazda multi milionera koji drmaju i preko sporta pranjem novca, društveno ekonomskim sistemom..da ne bude samo rata dajte hleba i igara..umesto što u bogatim kolonijalnim silama bacaju hranu a milijardu ljudi na svetu umire od gladi ili umesto da smo već u 21. veku odleteli na MARS i da spremamo put na JUPITER kao što je predviđao legendarni ARTUR KLARK koji je sa timom naučnika i izumeo satelit pre 70 godina..živimo i dalje u feudo robovlasničkom društvu samo uz kompijutere gde su od goniča robova gori samo zadovoljni i mirni robovi..dok ne dođe pobuna ROBOTA
Petar
Duci je zastranio u svojim stavovima. U svemu vidi teoriju zavere, a sport posmatra samo kao atletsku aktivnost. Kad bi se on pitao, ne bi postojala nikakva sportska nadmetanja, samo sport kao rekreacija.
007
kad bi se ovde kandidovao legendarni DUCI odavno veliki borac za prava ugnjetavanih idoktor filozofije i prava koji je pokazao da i pored SVETSKE SPORTSKE TITULE MOŽE I ŠKOLA, pobedio bi glat u prvom krugu i poziciju i opoziciju i to sa 70 odsto glasova
Antilegenda
Sve je Labud u pravu. Da bude još gore, premijerka nam valja samo za digitalizaciju, a mi i dalje kao da smo u 60 - im godinama 20. veka..
Labud
Labud bi verovatno glasao za njega jer je ocigledno na pravoj strani. Ali tesko, zbog kupljenih glasova u javnim preduzecima. Cela drzava je privatizovana, ucenama se dolazi do glasova. Ali kroz par godina ko zna. Drugo, ovde se ne azurira biracki spisak, ne organizuje se elektronsko glasanje i glasanje postom. Ma mismo van parametara svih!
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.