Почетна / Фудбал / Широм планете

Неукротиви лавови харају Африком

Камерун после преокрета савладао Египат и дошао до пете титуле на Афричком купу нација
ФОТО: Ројтерс

Камерун је нови шампион Африке! Неукротиви лавови су головима Енкулуа и Абубакара у финалу савладали Египат 2:1 (0:1) и попели се на врх Црног континента. Једини погодак за Египат дело је Елненија.

Издигли су се Лавови изнад свих потешкоћа које су их пратиле током овог такмичења. Најпре су осморица њихових понајбољих играча, који наступају у Европи, отказали учешће на овом турниру. Пред полуфинални меч било је проблема са савезом око исплате бонуса због чега су играчи штрајковали.

Ни традиција им није ишла на руку с обзиром на то да су претходна два финала против Египта изгубили (1986, 2008). Када се свему томе дода да су имали и дан мање за одмор од противника који је славио у претходних шест финала у којима је играо јасно је зашто су у ово финале ушли као аутсајдери. Ипак, у фудбалу не побеђују увек фаворити на папиру и то су доказали Камерунци, освојивши тако своју пету тутулу.

Први део игре је протекао онако како се очекивало. Обе селекције су биле фокусиране пре свега на одбрану свог гола. Египат је изгледао знатно свежије у односу на Камерунце који су у неколико наврата показали видне знаке умора. Константна претња по гол Камеруна био је Мохамед Салах, најбољи играч Египта, преко кога су ишли готово сви напади Египћана. Управо је вихорни нападач Роме био у центру пажње средином првог полувремена када је уписао трећу асистенцију на овом турниру и на тај начин допринео вођству Египта.

Одмор је очигледно пријао Камеруну па су од старта другог полувремена заиграли знатно боље. Неприметног нападача Тамбеа заменио је Винсент Абубакар. Тај потез селектора Камеруна Хуга Броса показао се као кључан. Нападач Бешикташа је у потпуности размрдао Камерунце који су у од његовог уласка доминирали на терену. На другој страни Египат је, како се меч ближио крају, играо све лошије. Срчанија игра Лавова крунисана је изједначујућим поготком Енкулуа. Тај гол је додатно мотивисао Лавове који су осетили да је „плен“ на коленима и још јаче нападали преко брзоногих крила Муканђеа и Басогога. Човек одлуке Абубакар у самом финишу меча донео је свом тиму титулу за велику радост неколико хиљада навијача Камерунаца који су окупирали стадион у Ливревилу.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.