Почетна / Фудбал / Широм планете

Гаскојн се изјаснио кривим за расизам, али истакао да не пије већ девет месеци

Пол Гаскојн изјаснио се пред судом у Дадлију у грофовији Запади Мидландс да је крив на оптужницу да за расистички коментар изречен 30. новембра прошле године током представе „Вече с Газом”
ФОТО: Ројтерс

Од оптужбе за расизам Пол Гаскојн и није могао да се брани. Током представе је хтео да се нашали са црним чланом обезбеђења који је стајао у мрачном углу студија.

Нисам знао да је човек тамо све док се није насмејао – одвалио је Газа и изазвао салву смеха међу гледаоцима у студију.

Тужиоцу округа Вулверхемптон шала, међутим, није била смешна и одмах је пресавио табак и Гаскојна пријавио за расизам.

Нестао са тренинга

Гаскојн је један од најчувенијих гафова извео док је играо у Тотенхему (1988–1992). Током тренинга Светаца, лопта је одлетела преко ограде, у оближњу шуму.

Опустите се, ја ћу је донети – рекао је Гаскојн саиграчима.

Гаскојн је отишао до ограде и прескочио ју је. Прошло је пет, десет, 15 минута, Гаскојн се није вратио. Тренинг је завршен, није дошао ни у свлачионицу.

Играчи Тотенхема знали су да је Газа опет нешто смислио, али чудно је било што је дословце нестао. Није дошао ни на тренинг следећег дана.

Тренинг је одмицао, а онда је Газа ступио на сцену. Тачно тамо где је дан касније нестао, прескочио је ограду, у опреми од јуче, носећи лопту.

Ево је, момци, нашао сам је – узвикнуо је Газа док су се саиграчи дословце ваљали по трави од смеха. 

Гаскојн је пред судом у  признао кривицу, односно да је рекао поменуту шалу, али има и добру основу за одбрану. Насмејао је и припадника обезбеђења на чији се рачун нашалио. Видећемо шта ће судија рећи.

Гаскојн ће вероватно платити држави по казни за „неприкладно понашање и расизам“ и ту ће се све и завршити. Припадник обезбеђења који се ненадано нашао у жижи овог случаја није тужио Газу.

Гаскојново појављивање пред судом није нарочита вест. Последњих година поједине судије виђа чешће него саиграче из славних фудбалских дана.

Иронија у историји

Иронија је да ће Гаскојну за расисизам бити суђено у Дадлију, граду кога у Енглеској сматрају центром „црне земље”. Такав назив није, ипак, добио по боји коже људи који га насељавају.

Дадли је са Бирмингемом, Волсолом и Сандвелом био покретак индустријске револуције. Изградња фабрика и рудника довели су до толиког загађења околине, да је зелене њиве покрила црна чађ, а смог се спустио на улице градова.

Због таквог изгледа Западни Мидландс назван је „црна земља“, а 200 година касније Гаскојн ће тамо одговарати за шалу на рачун људи црне коже.

Новост је да поново блиста. Пред судом се појавио елегантно и модерно обучен, обријан и рекли бисмо „свеж као роса”.

Да се испод лепе спољашњости, ипак, крије онај стати Газа одавао је недостатак кравате и претерано раскопчана дугмад на кошуљи.

Не пијем девет месеци – поносно је објавио Газа на коментаре да изгледа препорођено.

Гаскојнов долазак на суд представља догађај године у Дадлију, граду од 200.000 становника који једину везу с фудбалом има преко десет километара удаљеног Вулверхемптона.

Некадшњег репрезентативца дочекале су десетине обожавалаца, а он им је удовољио потписивањем аутограма и фотографисањем. Све су испратиле бројне телевизијске и новинарске екипе, јер Гаскојн је у Енглеској и даље велика звезда.

Пут преко Европе за цигарте

Неисцрпне су биле Гаскојнове идеје како да направи неку смицалицу, па је једном приликом жртва шале био друг из детињства Џими Фајбел.

Док је играо у Ренџерсу, од саиграча Јоакима Бјорклунда добио је специјалне шведске цигарете за одвикавање од никотина.

Кад је цигарета понестало, од пријатеља је затражио да му учини услугу и оде у Шведску да их тамо купи. Обећао је да ће му платити пут и рекао му да га авионска карта чека на аеродрому у Лондону.

Фајбел се, не пазећи много шта ради, укрцао у авион и тек кад је летилица зарулала схватио је да уместо за Малме путује за – Мадрид.

Шведска – Шпанија, Малме – Мадрид, можда је Газа погрешио, помислио је, али није му било важно. Газа све плаћа.

Кад је стигао у Мадрид, схватио је шта му је Газа припремио. Чекала га је карта за лет до Рима, одатле за Париз, даље за Минхен, па до Осла и на крају за Малме.

Да би се на свој начин нашалио са пријатељем, Гази није било тешко да пронађе и уклопи „у минут“ летове преко целе Европе како би му пријатељ донео специјалне шведске цигарете.

У невољу са расистичким коментаром Гаскојн је доспео током турнеје с представом „Вече са Газом”.

Новац зарађен током каријере одавно је потрошио, а приходи од гостовања у телевизијским емисијама су одавно пресушили, јер не непоуздан саговорник.

Газа је, ипак, пронашао сигуран извор прихода. Повремено крене на турнеју са представом „Вече с Газом” чији је једини учесник и, наравно, главна звезда.

Улазнице за најбоља места, она у првом реду које морају да се резервишу месецима унапред, коштају и до 385 фунти (400 евра), а публика током понекад и двочасовне представе може да ужива у Гаскојновим препричавањима урнебесних анегдота којих је било прегршт.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.