Почетна / Фудбал / Широм планете

Србија после "eвропског" жреба за корак ближа другом шеширу на СП!

После жреба баража за СП у европској зони, јасно је да на Мондијал неће Португалија или Италија. Дакле, једна од две селекције које су на ранг листи испред Србије, што нас гура у пројекцији на још једно место напред.
ФОТО: ФСС

Писало смо већ да ће Србија у најгорем случају бити у трећем шеширу приликом жреба група за Мондијал, али у међувремену су се догодиле две ствари које су Орлове приближиле другом шеширу.

А та чињеница није безначајна. Посебно ако се присетимо да су на претходном Мондијалу, тада под вођством Младена Крстајића, репрезентативци Србије били у најслабијем четвртом шеширу.

Прво, на новообјављеној ранг листи ФИФА, оној од 19. новембра, Србија је скочила за два места, изабраници Драгана Стојковића прескочили су селекцију Чилеа, која још увeк има добре шансе да се домогне Мондијала.

Против кога Србија треба да навија?

Да резимирамо, Орловима би требало да се погоди неколико исхода, па да „улете” у други шешир. Дакле, да из Европе испадну Шведска (тренутно 18. на ФИФА листи) и Велс (19), из Јужне Америке Колумбија (16) и Уругвај (17), из Африке Сенегал (20), из Северне и Средње Америке САД (12) или Мексико (14).

Постоји опција да Србија додатно напредује на неким од наредних листи, с обзиром да је жреб група за СП заказан тек за 1. април наредне године у Дохи. Иначе, Мондијал ће бити на програму од 21. новембра до 18. децембра 2022. године.

Друго, после жреба баража за СП у европској зони, јасно је да на Мондијал неће Португалија или Италија. Дакле, једна од две селекције које су на ранг листи испред Србије, што нас гура у пројекцији на још једно место напред.

Ако узмемо у обзир ту чињеницу, Србија је тренутно четврта на „листи чекања” за други шешир. Од европских селекција које се још нису пласирале на СП, а имају за то шансу кроз бараж, испред Србије су тренутно Шведска и Велс. Уз наравно, већ поменуте Италију и Португалију.

Дакле, идеалан сценарио био би да испадну Велшани и Швеђани, а шансе за то свакако постоје. Тешко је веровати да би Северна Македонија или Турска у два круга баража могли да начине сензацију и изненаде Португалију или (и) Италију.

Идемо даље, од континента до континента, правлније речено од конфедерације до конфердерације.

ЈУЖНА АМЕРИКА

У Јужној Америци траже се, поред Бразила и Аргентине, још два сигурна учесника СП у Катару и једна екипа која ће играти у Интерконтиненталном баражу.

Еквадор је, четири кола пре краја, врло близу те позиције, док ће се како сада ствари стоје за четврто место, па и пето које води у додатни бараж, грчевито борити Колумбија, Перу, Чиле, Уругвај, Боливија, па чак и Парагвај!

Србији остаје да прати резултате Колумбијаца, али и Чилеанаца, који јсу иза нас, али само једнуи позицију.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

АФРИКА

У Африци су квалификације стигле до треће, последње рунде. У њој је десет селекција, пет боље рангираних биће повлашћено, то су Сенегал, Мароко, Тунис, Алжир и Нигерија, ривали ће им после жреба бити неповлашћени тимови, Камерун, Мали, Египат, Гана и Конго.

Што се Србије тиче, из ове перспективе једино је битно хоће ли пласман у Катар остварити Сенегал, који је тренутно испред Орлова. Али, и њих би на некој од наредних листа Србија могла да претекне, ни та опција није нереална.

АЗИЈА

У Азији је остало да се одиграју још четири кола. У А групи у прилично лагодној позицији су Иран и Јужна Кореја, тешко да ће овим репрезентацијама Мондијал избећи. Иранци су испред Орлова, и то за два места, остаје нада да можемо да их претекнемо на листи.

У Б групи, је компликованија ситуација око пласмана, али с обзиром да азијских селекција, осим већ поменутог Ирана, нема испред Орлова, сасвим је свеједно ко ће у Катар.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

СЕВЕРНА И СРЕДЊА АМЕРИКА

У Северној и Средњој Америци остало је да се одигра још шест кола, дакле у оптицају је огромних 18 бодова. Али, и ту су се ствари искристалисале, за три места која директно воде у Катар боре се Канада, САД, Мексико и Панама. Четврта селекција ће у Интерконтинентални бараж.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Интерконтинентални бараж

Иначе, тај бараж даће и последња два учесника Мондијала, а поре четврте екипе из ове зоне, бориће се још један азијат, петопласирани тим зоне Јужна Америка, као и представник Океаније.

С обзиром да ће жреб за Интерконтинентални бараж бити одржан након жреба група на СП, колико год то било иначе нелогично, за нас би најбоље било да у њега из Северне и Средње Америке упадну САД или Мексико, који би на тај начин склизнули у четврти шешир.

Састави шешира према садашњој пројекцији:
Први шешир: Катар (домаћин), Белгија (1), Бразил (2), Француска (3), Енглеска (4), Аргентина (5), Италија (6), Шпанија (7).
Други шешир: Португалија (8), Данска (9), Холандија (10), Немачка (11), САД (12), Швајцарска (13), Мексико (14), Хрватска (15).
Трећи шешир: Колумбија (16), Шведска (18), Сенегал (20), Иран (21), СРБИЈА (23), Чиле (24), Јапан (26), Мароко (28).
Четврти шешир: Тунис (29), Алжир (32), Јужна Кореја (33), Аустралија (35), Нигерија (36), Канада (40), Еквадор (46), Саудијска Арабија (48).
Напомена: Болдоване су репрезентације које су већ оствариле пласман на СП у Катару.
Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vlada
Ako se grupe budu izvlacile po rangu mi smo sigurno u 3 sesiru. Cak i da nam evropski scenario ide na ruku, Iran, Meksiko i SAD su sigurica...Medjutim, jos nisam nigde video da ce se po tom formatu praviti zreb. Jos uvek je moguce da zreb bude dirigovanim po kontinentalnom/regionalnom receptu, onom slicnom u 2014 gde su u prvom sesiru bili nosjioci, drugom CAF/CONMEBOL, trecem AFC/CONCACAF i cetvrtom UEFA. Videcemo
Pedja
Za nas je najvaznije da dobijemo Katar u grupu. Kao domacini bice nosioci jedne od grupa i to je ono sto bi nam najvise odgovaralo.
Milos
'Bem ti svetsko gde igraju i Kanadjani i Ameri. Da CONCACAF dobija 3 predstavnika a Juzna Amerika samo 4 je ludost. Broj zemalja iz svake zone treba odluciti po plasmanu na FIFA listi pred pocetak kvalifikacija. Ako je 18 ekipa is Evrope u prvih 32 u tom trenutku toliko mesta treba da dobiju kroz kvalif. 6 je iz JA, dobiju 6 mesta itd. Azija sada ima 2 tima u top 32 a dobice 4 mesta npr. Politika!
ljubo
prestanmo vise d agldamo koji smo sesir koje mesto,nece nam to doneti bdove ako smo u 2 sesiru ,treba igrati jer dnas vi igraju,previse smo poleteli i uz to prerano.
@ljubo
Da, ali ako budemo u prvom sesiru ja mislim da nam onda niko ne moze stati na put i ladno osvajamo SP! Salu na stranu, nama cini veliku razliku da budemo u 2. ili 3. sesiru, ali ipak sve zavisi od toga kako cemo otici na SP u mentalnom smislu i kako prodjemo na tom zrebu. Turniski stil takmicenja nam nikada nije bio jaca strana, u kvalifikacijama smo uvek imali mnogo vise uspeha, suprotno od Hrvata recimo koji "znaju" da odigraju turnir i da tada daju svoj maksimum i vise od toga. Mi nekako odemo ili turisticki kao prosli put ili uz nerealne ambicije i onda padnemo nakon prve utakmice. Nadam se da ce Piksi to ovaj put znati bolje da pripremi pre svega psihicki i da se ide na pobedu u svaku utakmicu.
Joco
Sad se vidi koliko smo profitirali golom Mitrovića jer bi verovatno onda išli na Italijane a prije na Turke.Ko zna.....
@Joco
Ne bi videli SP sigurno. Ne igramo mi te kvalifikacije dobro.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.