Почетна / Фудбал / Широм планете

Београд памти Марадону: Дан кад је Маракана аплаудирала највећем (ВИДЕО)

Између смрти и умирућег све је договорено, дан и сат чак и онај секунд када ће се угасити последња лампица. Време које остави траг не може да буде бесмислено, а он је оставио значајан траг где год се појавио. Живео је само 60 година

Чудесан лик, феноменалан фудбалер, идол милиона, бивши наркомaн, лечени алкохоличар, доказани швалер, нежни деда, антиглобалиста, 2004. био клинички мртав, осведочени левичар, недоказани политичар, за нијансу бољи глумац, вечити бунтовник, пријатељ Фидела Кастра, искрен до бола, селектор Аргентине....

Све то у једном човеку. Дијего Армандо Марадона. Имао је меку душу и тврду судбину.

Бог је разлог зашто добро играм. Зато се увек при изласку на терен обавезно прекрстим. У супротном, осећао бих се као да га издајем”, креативни аутор ове изјаве још давно на почетку каријере је био Марадона.

Бог га је у среду 25. новембра 2020. узео к себи. Баксузан дан за фудбалске легенда. Истог датума пре 15 година напустио нас је и Џорџ Бест

Београђани су упамтили Марадону, фудбалског горостаса за сва времена. Његов гол против Црвене звезде многи сматрају најлепшим у историји Маракане. За оно што су у људском у животу потребне године, у историји векови, на фудбалском терену се види за неколико тренутака. Генијалство је богом дана бесмртност.

У Купу купова Барселона је 20. октобра 1982. гостовала у Београду. Не треба ни говорити да су трибине биле крцате, 90.000 сведока. То је била уобичајна појава. Људи су у то време долазили на трибине да уживају у потезима мађионичара.

Једног су видели те среде на делу. Гол који и данас краси сећања милиона. Деценијама се препричава.

Само што је почело друго полувреме у 47. минуту Марадона је кренуо у соло продор. Када је закорачио у полукруг на ивици шеснаестерца само је мало „подбо” лопту, а она је у високом луку прелетела Стојановића и по средини гола ушла у мрежу и то на северу где су одувек били најзагриженији звездаши. Потез за богове и све божије апостоле.

Да би неки гол био леп, морају га наши дати њиховим, али то у овом случају није било тако. Примили су га наши, а такви голови су обично трагични. Овај је био епски, јединствен, велемајсторски. Тако нешто бели град још није упамтио, ни пре, ни после.

Са свих страна стадиона разабрао се јасан глас људских дланова, знак одобравања и дивљења, сасвим непримерен када гол прими домаћин. Гледаоци су устали на ноге да поздраве аса каквог до тада нису видели.   

Између смрти и умирућег све је договорено, дан и сат чак и онај секунд када ће се угасити последња лампица. Време које остави траг не може да буде бесмислено, а он је оставио значајан траг где год се појавио. Живео је само 60 година.

То је сасвим довољно за оно што је хтео, а хтео је баш оно што је и чинио. Бити најбољи фудбалер света то је бајка. Данашњи дан је чврст доказ његовог постојања. Фудбалски свет тугује само за најбољим. Збогом Ел Пибе, почивај у миру. Београд ће те увек памтити.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БАРСЕЛОНА 2:4 (0:1)
Стадион Маракана. Гледалаца: 90.000. Судија: Боб Валентајн (Шкотска). Стрелци: Јањанин у 72 и 73. минуту за Црвену звезду,  Марадона у 36. и 47, Шустер у 65. и 80. минуту за Барселону.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Шугар, Јовин, Миловановић (од 61. минута Јањанин), Рајковић, Б. Ђуровски, Петровић, Ђорђић, Савић (од 61. М. Ђуровски), Репчић, Милосављевић.
БАРСЕЛОНА: Артола, Мигуели, Хулио Алберто, Жерардо, Алексанко (од 60. Санчез), Виктор Муњоз, Шустер, Марко Алонсо (Маноло), Караско, Марадона, Перико Алонсо.
Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Željko Pavlović
Užas.
lektor
Nikada ne komentarisem bilo ciji komentar, ali ovaj moram. Ovo secanje na Maradonu je sjajno i zasluzuje sve cestitke, a ovakav komentar moze da napise samo neko koje uzasno sujatan i ljubomoran.
pancevac
Ne pamtim kada sam procitao atraktivniji, lepsi, istinitiji uvod u tekst. Sve cestitke autoru, a na utakmici je sve bilo kako je i napisano. Dobra stara vremena. Tada se trazila karta vise i trebalu su veci stadioni. Sada su i ovi preveliki, a fudbal tuga.
БанеМ
Нека му је вечна слава! - Иначе, ово вам је баш сурова истина : То је била уобичајна појава. Људи су у то време долазили на трибине да уживају у потезима мађионичара.
Boro
Bio na utakmici i aplaudirao.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.