Почетна / Фудбал / Репрезентација

Кокеза: Приватизација, можда већ следеће године

Сваки клуб ће моћи да се изјасни да ли жели да се приватизује, неће бити никаквог наметања - каже први човек ФСС
ФОТО: fss.rs

Удар Ковида 19 на фудбал могао би се фудбалском реториком описати коментаторском флоскулом: Коронавирус је изненадио агресивношћу, али је на крају фудбал ипак извојевао победу.

Јуче је коначно настављен фудбалски шампионат Србије, добили смо и новог првака државе, а Славиша Кокеза, председник ФСС у ексклузивном интервјуу „Базару“ одговорио је, између осталог, и  на питање „какве последице ће коронавирус оставити на фудбал и домаћу лигу“?

- Последице ће бити огромне... Пошто није било ни домаћих ни страних такмичења, клубови сад имају финансијских проблема, теже функционишу и нису у стању да исплаћују плате као раније. Већина клубова у свету ишла је на то да се смање плате и трошкови, што је разумљиво, јер се фудбал није играо, аи спонзори гледају како да уштеде, тако да ситуација није баш захвална. Када је реч о приходима од улазница, они у Србији нису велики и неће много увећати губитак домаћих клубова, али хоће европских јер су тамо улазнице много скупље, а стадиони посећенији, посебно у Шпанији и Великој Британији – рекао је између осталог Кокеза.

Шта су реално, највећи проблеми домаћег фудбала: недостатак стручњака, стадиони, то што клубови нису приватизовани?

- Мислим да стање у фудбалу није такво како је представљено у медијима. Наравно, има и тачних ствари, али новинари некада пишу и о ономе што није проверено. Треба да гледамо чињенице, а оне говоре да смо прошле године на 20 стадиона комплетно заменили траву која негде није мењана читаву деценију. Ове године су много бољи услови за игру на теренима. Али, наши медији су такви да не пишу о ономе што је добро урађено, о замењеној трави, сређеним свлачионицама или трибинама, на већини стадиона, него се ухвате, на пример, једног стадиона који није сређен. Што се тиче приватизације, ми смо у договору са Министарством спорта и стручним људима направили предлог приватизације који смо послали свим клубовима да се изјасне и кажу шта ту треба изменити. Свакако да идемо у правцу приватизације и мислим да ће то почети следеће године у сарадњи са државом. Сваки клуб ће моћи да се изјасни да ли жели да се приватизује, неће бити никаквог наметања. А уколико дође до приватизације, омогућићемо и домаћим и страним инвеститорима да уложе новац у фудбал, као у једну врсту бизниса. Кад приватници буду уложили велики новац у клубове, квалитет лиге биће на већем нивоу, тако да Партизан и Црвена звезда неће бити више једини клубови који ће конкурисати за првака Србије.

А где је корупција у фудбалу која се такође често помиње?

- Мислим да је реч корупција у фудбалу више наметнута у медијима од појединих наводно истраживачких новинара, који причају приче да би повећали тираж или гледаност. Суштински, то је све демагогија, све се своди на кафанске приче да је негде неко нешто урадио. Још нисам чуо за конкретан пример, немамо конкретне случајеве да је доказано да је неко узео новац за нешто. У неколико случајева поднете су кривичне пријаве, али то реално не значи ништа. Суд је једини меродаван, али таквих пресуда немамо.

И сами сте тренирали фудбал до четрнаесте године, зашто сте одустали?

- Ја сам са 14 година дошао из Зенице у Београд, била је то 1992. година, нас 28 живело је у стану од 85 квадрата. То је био стан мог ујака у коме су се окупили жене и деца, док су мушкарци били, углавном, на ратишту. Престао сам да тренирам јер смо морали да се снађемо, да живимо од нечега, то је тада било важније од фудбала. После пет-шест година када сам почео да се бавим приватним бизнисом, већ је било касно да се озбиљније посветим фудбалу.

Где је данас фудбал као игра у вашем животу?

- Наставио сам да играм фудбал рекреативно, обично једном недељно са пријатељима. Наравно, играм мали фудбал, јер за велики треба много више снаге и кондиције, а и лакше је скупити нас 12 него 30...

Мора да вам нешто, ипак, дигне притисак, бар за време неке утакмице?

- Највише се изнервирам кад гледам утакмице наше репрезентације. То јако стресно и емотивно доживљавам, па пред утакмицу морам да попијем таблету за смирење, томе ме је научио Драган Џајић.

Рођени сте 7. 7. 1977. у 7 сати. Једном је неко рекао да је овај срећан број био гаранција да ћемо се пласирати на СП 2018. Коју су вам срећу ове седмице донеле у личном животу и да ли ће нам обезбедити на пласман СП у Катару 2022?

- Нисам много размишљао о значењу те четири седмице, али у неким важним животним ситуацијама, или уочи битних утакмица, некад ми то прође кроз главу у смислу да ће исход бити позитиван. У суштини сам задовољан и пословним и приватним животом. И уверен сам да ћемо се квалификовати на Светско првенство.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Severa deo
Ne znam sta ce reci navijaci Partizana i Zvijezde na ovakvu ideju.
Oskar Skrinjar Skrinjaroti i Severa deo
Losa ideja za jednu ovakvu zemlju.
Milos
Izjava za lakoverne.
Željko Pavlović
Daaa.
Toki Jakovo
Dobro je da svaki klub može sam da odlucuje o koracima za dalje uspehe.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.