Почетна / Фудбал / Репрезентација

ТЕШКИ ДАНИ СРПСКИХ И ЦРНОГОРСКИХ ФУДБАЛЕРА У ЈЕКУ ВАЗДУШНЕ ОФАНЗИВЕ ЗАПАДНЕ АЛИЈАНСЕ - Мијатовић бојкот платио 60.000 марака

Реал се оштро успротивио Мијатовићевој идеји да не игра. Пошто дипломатија није успела, Пеђа је с првим априлским данима кажњен са 750.000 пезоса, у вредности око 60.000 немачких марака
ФОТО: Архива Журнала

Сложни до једног, југословенски репрезентативци прихватили су апел три капитена југословенске репрезентације, Драгана Стојковића, Дејана Савићевића и Предрага Мијатовића, да не играју за клубове ако су земље из којих су учествовале у нападима на Југославију.

Реал се оштро успротивио Мијатовићевој идеји да не игра. Пошто дипломатија није успела, Пеђа је с првим априлским данима кажњен са 750.000 пезоса, у вредности око 60.000 немачких марака.

– Разочаран сам због казне. Не због одузетог новца, већ геста Реала, који ме није разумео. Рат у мојој домовини траје готово две недеље, покушавам да се навикнем на то, али не успевам… Не радим ово за славу. Мени реклама у 30. години није потребна. Имам широка леђа. Могу да издржим све ударце на свету. И нећу се уплашити ничега – саопштио је Мијатовић.

Миљан Миљанић није ћутао, у емотивном писму председнику мадридског клуба, покојном Лоренцу Саинцу, упоредио је овај случај са личним примером:

- Пре 25 година, као тренер Реала, замолио сам председника Бернабеуа, да не водим Реал против Црвене звезде у Београду. Он ме је разумео и честитао ми. Рекао ми је да би, у мојој ситуацији, поступио на исти начин. Реал Мадрид је изгубио ту утакмицу и елиминисан је из такмичења. Председник, ја и клуб, издржали смо све критике. Такво разумевање, такав џентлменски гест и храброст, могли су да покажу само велики клуб и тако велики председник. Ти и ја добро знамо какав је Пеђа човек. Сигуран сам да си и ти, без обзира на све, поносан на њега, као и сви ми, у Југославији.

Славиша Јокановић је одмах саопштио руководству Тенерифа да неће на терен против Ваљадолида, друголигаши Малага и Севиља најавили су кажњавање Драгоја Лековића и Игора Глушчевића. Тврд став имао је и Алберт Нађ:

– Не могу да играм док моју земљу обасипају тонама бомби. Јесам професионалац, али пре свега патриота – саопштио је Нађ став руководству Овиједа.

На теренима није било ни Јована Станковића (Мајорка), Горана Ђоровића (Селта)… Бранко Брновић је још пре апела затражио од тренера Еспањола Мигел Анхел Бриндисија да га не ставља у тим за меч против Фигераса у Купу Каталоније, играном два дана после бомбардовања.

Уочи Васкрса, 9. априла, Мијатовић је саопштио да прекида бојкот и да ће у недељу бити на располагању тренеру Џону Тошаку:

- Отац ми се јавља на свака два сата, нарочито ноћу да ми потврди да је добро. Тешко је објаснити шта осећаш и шта је живот. Саосећам са људима у мојој земљи. Нећу у недељу носити црни флор на рукаву. Уколико постигнем гол, нећи подизати дрес, како би се видео натпис против НАТО, али тај натпис ћу носити стално у срцу - објавио је Мијатовић.

Дејо: Паузирај још једну утакмицу на мој рачун

Дан пошто је Реал обелоданио одлуку о кажњавању Предрага Мијатовића, телеграм подршке црногорском нападачу послао је Дејан Савићевић, заменик капитена Плавих:

- Драги Пеђа, постигао си најлепши гол у животу.Сви су знали какав си играч, сада цео свет зна какав си човек. Кажи им да су тебе и све нас потценили овом казном. Зар само 30.000 долара за љубав према отаџбини и свом народу? Пошто нисам у прилици, паузирај, молим те, барем још једну утакмицу. На мој рачун. Нека знају ко смо и шта смо - стајало је у телеграму, с потписом Твој Дејо.

Савићевић се уочи бомбардовања вратио у Црвену звезду.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bravo
Mijate Srbendo!
Bravo
Tačno tako, bravo svim fudbalerima i uopšteno svim našim sportistima!
@Bravo
Bravo Mijatu, ali bravo i svim fudbalerima tada.
Patriota
Vladan Lukic je prestao da igra fudbal. Napustio Francusku i došao u Srbiju. Ostavio kopa ke i uzeo pismu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.