Почетна / Фудбал / Репрезентација

Гајић о проблему Орлова са десном страном: Тешко до идеалног решења

Дефанзивац Црвене звезде признаје да Србија има дефицит са изворним десним бековима
ФОТО: В. Марковић

Борба на три фронта и високе клупске амбиције сваког од 28 играча Црвене звезде који су добијали шансу у досадашњем току сезоне (изузимајући омладинце Пантовића и Бурмаза дебитанте против Трепче у купу) чини значајним у концепцији тренера Владана Милојевића.

Уз Мохамеда Ел Фарду Бена, Милан Гајић је најпознатији играч пројектован само за домаћу сцену.

Некадашњег омладинског и младог репрезентативца, са једним позивом и у А тим Србије (без дебија), задесила је, ипак, несрећа пре девет дана у Крушевцу. Бивши фудбалер Бордоа повредио је примицач и од тада је константно на терапијама, са још неизвесним датумом повратка на терен.

Никад није идеално време за повреду, али ако сам могао да бирам боље што је дошло до проблема са адуктором на последњем мечу уочи паузе, мада сам већ пропустио куп меч са Трепчом – осећа се, ипак, жал у гласу Милана Гајића.

ПОВРЕДА ЗАУСТАВИЛА УСПОН

На шест првенствених утакмица ове сезоне Милан Гајић је добијао шансу од Владана Милојевића.

Задовољан сам, форма ми иде узлазном линијом. Због тога још више жалим што сам се повредио. У раној смо фази такмичарске године, предстоји нам још много утакмица, самим тим и изазова.

Црвено-бели борбу за бодове настављају у петак против Рада на стадиону „Рајко Митић”, неизвесно је да ли ће десни бек шампиона да се опорави за окршај против комшија са Бањице.

Видећемо какви ће ми бити резултати снимања. Све ћу да урадим у договору са шефом стручног штаба и лекаром. Ако они процене да би било ризично да играм у петак можда не би требало да будем форсиран, већ да сачекам наредни меч, а биће их прегршт до краја јесени.

У одсуству Марка Гобељића десни бок најбољег српског тима против Трепче покривао је Милан Јевтовић, којем та позиција, такође, није изворна.

Кад сам дошао у Звезду, Јевтовић је такође играо бека. Ради се о поливалентној позицији и на том месту може да се нађе више играча, поготово у мечу за који знате да ћете бити изазито офанзивни, да ће цео тим да стоји високо.

Термин предвиђен за утакмице репрезентације увек освежи причу о недостатку класичног и квалитетног десног бека за државни тим Србије. Љубиша Тумбаковић је за окршаје са Парагвајем и Литванијом на располагању имао Марка Гобељића и Немању Милетића, Антонио Рукавина је први пут изостављен, а он је и сам говорио да је време за млађе.

УВЕК УЗ САИГРАЧЕ

Незадовољство изостављањем са списка лиценцираниг играча Црвене звезде за Лигу шампиона Милан Гајић је већ изразио на ступцима нашег листа. Није желео да се поново враћа на болну тему.

Сви смо део Звездине породице. Уочи европских утакмица увек сам уз тим до пред почетак утакмице, не само ја него и остали који нису у комбинацији за тим. Увек бодрим саиграче, помажем им колико могу ван терена. 

Не мислим да немамо десне бекове. Тачно је да Гобељићу и Милетићу та позиција није изворна. Место је иначе, за поливалентне играче, чест је случај да се у тој улози нађи они који су претходни део каријере проводили на другом делу терена. Нисам се одрекао дреса репрезентације, верујем да могу да добијем позив, иако ни ја од почетка бављења фудбалом нисам играо као десни дефанзивац. Почео сам као штопер, у кадетима и омладинцима био сам задњи везни, можда сам игром случаја у првом тиму ОФК Београда постао бек. У омладинској репрезентацији сам такође, био на том месту и испрофилисао сам се као играч на тој позицији. У животу не радим ништа што не волим, заволео сам то место, оно пружа и прилику за офанзивне излете.

Некад је и у нашим клубовима примењивија била формација 3-5-2, која би Гајићу више одговарала.

Трансформишемо систем игре током утакмице, играмо у више формација, зависно од филозофије тренера. Модерни десни бек пре свега мора да буде физички на виском нивоу, јер то место захтева и доста понављања. Имам карактеристике да то играм.

Оно што копка целокупну фудбалску јавност је ипак, да немамо природног десног бека, изузев Бранислава Ивановића, кога после СП у Русији 2018. нема у државном тиму.

Позиција је заиста специфична. На левој страни је другачије јер је потребно да лева нога буде јача. Имали смо Филипа Стојковића, али он је играо за репрезентацију Црне Горе. Много тога, поновићу, зависи од филозофије тренера. Немамо превише избора, и дечаци у млађим категоријама пре бирају офанзивнија места или бар централног дефанзивца.

Ако Србија оскудева са десним бековима другачија је ситуација у Европи и свету. Гајићу се допада један од најбољих бочних дефанзиваца у последњих неколико година.

Волим да гледам Карвахала из Реала. Универзалан је играч. По карактеристикама сам ближи њему него Данију Алвесу. У Енглеској се, пак, игра другачије, Вокер из Манчестер ситија је виши, бржи, снажнији од мене – закључио је Милан Гајић

ВОЛЕО БИХ ОФК БЕОГРАД У ОСМИНИ ФИНАЛА КУПА

Жреб за осмину финала Купа Србије одржаће се данас. Међу потенцијалним ривалима Црвене звезде је и ОФК Београд, бивши Гајићев клуб.

Могли бисмо да играмо против Романтичара, зашто да не? На Старој Карабурми сам провео лепу младост, тамо сам сазрео као играч. Штета је што је ОФК Београд у Српској лиги, његова омладинска школа избацила је велики број касније сјајних фудбалера. Верујем да је криза плаво-белих тренутна и да ће у будућности поново да буду на позицији који клуб заслужује.    

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
Tako je pigeon vezni red mora biti agresivniji a odbrana da stoji 25 m od gola da od nje preko veznog reda do napada igraju presing a zato treba super kondicija i znanje naravno kako igraca tako i trenera.
Pigeon
Po meni veci je problem desne strane u igri bocnih igraca, nego bekova. Jer, bekovi su cesto na vetrometini i ostavljeni sami sebi, bez pomoci bokova u defanzivi. Eno, sinoc smo opet primili gol preko celavog, kao prepisan kako ih prima Partizan. Ali, on je uvek sam, u Partizanu to defanzivno ne prati Tosic (ili ako i prati, totalno je neupotrebljiv i samo statira), a u reprezentaciji recimo sinoc Radonjic, koga to i ne zanima...U nadoknadi je ostao sam cak na trojici igraca domacih, pa umalo i izjednacenje...To je sve do trenera i ako je vec takva situacija, onda bi zadnji vezni trebao vise da pokriva tu stranu i pomaze u odbrani...Mada, kod nas u reprezentaciji, po meni, najveci je problem igra veznog reda...
Udbaš
Ti da si OFK-ovac uživotu nebi otišao u taj udbaški klub. Taj udbaški klub i dr.poternica su upadali u vašu svlačionicu i zabranio vam da igrate fudbal i oni su vas oterali u Srpsku ligu. Bolje je kanale kopati nego igrati za udbaše, jer ćeš igrati u klubu koji se odvajkada bavi prrvarama, u klubu čiji su predsednici sve do jednog ljudi iz udbe, u klubu kome je predsednik bio UPRAVNIK GOLOG OTOKA, a sada ga vodi lik sa poternice, koji je bio po zatvorima. Možeš da zamisliš kakvim se prevarama ti likovi bave! Zamisli takav lik iz zatvora ,sa dosijeom,lik dođe na tu funkciju. To je jedino moguće ako ga UDBA postavi ,da izvršava njihove naloge. Žalosno je biti član tog,nazovi kluba !
Bgd
Eto šta se desi kad se preskoči terapija...cccc....
Željko Pavlović
Svejedno je. Samo da je na strani. Ni. Maksimović i Miletić su rešenje za desnog beka.
FSSgleda
Za par godina ce to biti Dzejson Prodanovic! Zivi bili pa videli!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.