Почетна / Фудбал / Репрезентација

НА МУЦИ СЕ ПОЗНАЈУ ЈУНАЦИ - Тумбаковић зна како срушити првака Европе (20.45, Нова С)

Репрезентација Србије вечерас игра најважнију такмицу у квалификацијама за ЕП
ФОТО: Н. Неговановић

Фудбалску Србију захватила је грозница суботње вечери. Уместо Џона Траволте – звезде чувеног филма из 1977, Београд ће вечерас поздравити Кристијана Роналда, најбољег фудбалера планете и тек нешто слабије – Феликса, Кансела, Бернарда и Андре Силву, али свим срцем бодриће своје љубимце предвођене новим селектором Љубишом Тумбаковићем.

Иако у тешкој ситуацији после дебакла у Украјини, репрезентативци Србије и даље о пласману на Европско првенство одлучују сами и то против најтежег могућег ривала – првака Старог континента, победника Лиге нација...

Одговорност према публици

Тумбаковић се радује пуним трибинама...

- То је сјајно. Сигурно је да противник предвођен Роналдом привлачи публику, али има нешто интересантно и код нас. Дошао је нов селектор, нешто се ново дешава и наш народ жели то да види. Наша одговорност утолико је већа јер кад смо већ приближили народ репрезентацији, треба да одговоримо жељом, ангажованошћу да публика то препозна....

Да ли очекујете да ће и Север и Југ, Запад и Исток, односно оно што пише иза ваших леђа „Један тим, срцем свим“, бити уз све наше играче?

- Податак да је продато више од 40.000 улазница говори да не постоји разлог да та публика не навија за своју екипу. Искрено, очекујем да тако буде свих 90 минута. Наша одговорност према таквој публици је да све од себе дамо на терену и да покушамо да трагом концентрације, воље, жеље, хтења, јединства, одговоримо захтевима који се постављају као циљ.

Уочи најважније утакмице у каријери, први српски стручњак изашао је миран пред медије. Тим је саставио, на петодневним припремама у Старој Пазови средио мисли и најавио дерби „Б“.

Шта сте током припрема та ову утакмицу тражили од фудбалера и колико је то било захтевно за њих?

- Мало је времена да чак и кроз пар реченица кажемо шта смо све тражили и радили. Истина је да смо врло темељно пришли проблему од тога шта је добро, а шта је лоше било у нашој репрезентацији у претходном периоду. Покушали смо да кроз видео анализе скренемо пажњу. Причали смо о начину игре Португалије, како улазе у игру, како се организују, како иду у завршницу, о манама и врлинама. Из целе приче - како да направимо модел наше игре за највећи могући ниво и све што је квалитетно код репрезентације Португалије. То је екипа која је у последњих 15 утакмица једном изгубила и то на Светском првенству од Уругваја. Последњи гол из игре примили су у септембру прошле године.  То је компактна екипа са одличним појединцима. Помињемо Роналда и Бернарда Силву, али они имају толико квалитетних играча и у осталим деловима тима, да једноставно, ако желимо да направимо нешто, морамо да држимо концентрацију од првог до последњег минута. У складу воље, хтења, амбиције треба да се подигнемо на ниво који нам одговара.

Имате ли дилеме, односно слатке муке око састава тима?

- Условно јесу слатке муке. Овде не сме да се погреши. Играмо мини лигу од осам утакмица, преостао је још пет и свака грешка у том правцу, ако се не организујеш добро, да направиш најбољи и најквалитетнији тим у односу на противника, може скупо да кошта. После нема простора да се то поправи. Има стартних мука, треба погодити све, прилагодити за модел игре и одржати концетрацију.

Да ли имате дилему о играчима и формацији?

- Уско је везано. Формација зависи од квалитета, потенцијала играча и од форме и колико појединци са својим карактеристикама могу да одговоре квалитету противника. Имао сам дилему, направљену себи још пре два месеца кад сам почео озбиљно да размишљам. Од тог момента у мојој глави је жеља да испоштујем фудбалско убеђење које ме прати одавно и да притом одаберем играче који могу да одговоре захтевима. Било је дилема, али су се искристалисале. Сада имам јасну слику о тому који ће играти против Португалије.

Да ли је скуп најквалитетнијих појединаца које сте до сада радили?

- Тешко је одговорити. Тренирао сам сјајне играче, бар на мом тренерском почетку били су фантастични играчи. Кад бих покушао да одговорим можда не бих био тачан а увредио бих неког. Пеђа Мијатовић – Тадић, то је тај профил звезда. Водио сам сјајне играче. Ова екипа има своју димензију, сјајне појединце, али ја покушавам да направи тим који ће искористити сјајне поливалентности, односно који играчи могу да се трансформишу из једног у други модел игре који  може да изненади противника.

Да ли очекујете агресивну Португалију са Силвом, Феликсом и Роналдом међу стартерима?

- То је један од детаља њихове игре, очекујем висок пресинг, да чекају да нас нападну јер имају групу вештих играча који су моторички способни и интелигентни да у сваком моменту реагују и искористе високи пресинг.... Радили смо и то.

Како се ви лично осећате с обзиром на то да ћете дебитовати на клупи репрезентације Србије...

- У мојим годинама и није коректно помињати деби... Водио сам у каријери можда и више од 1.000 сениорских утакмица. Мало ми је смешно... Имам трему и увек сам је имао али је она под контролом. Не постоји човек који се бави тренерским послом а нема трему. Ако каже да нема трему, није искрен.

Да ли сте одредили извођаче слободних удараца и прекида, на неким раније играним утакмицама имали смо стресове због промашаја јер су се играчи сами на терену договарали и промашивали?

- Наравно да сам одредио. То је део припреме за утакмицу.  На састанку ће им стриктно бити саопштено. Све се зна, за зид, за мали зид, аут, корнер Слободне ударце, једанаестерце.

Фернандо Сантош је у Београду трећи пут. Премијерно, селектор Португалије предводио је репрезентацију 2015. у последњој квалификационој утакмици за пласман на ЕП 2016. које је његов државни тим освојио. Следећи пут, почетком 2018. Сантош је учествовао на тренерском семинару у нашем главном граду.

Трећи боравак у Србији првом стручњаку европског шампиона је најважнији. После ремија са нашој и украјинском репрезентацијом на почетку квалификационог циклуса Португалци морају вечерас да победе како би до краја борби за континентални шампионат зависили искључиво од својих резултата.

Имамо сјајне индивидуалце

Ваш колега из Португалије рекао је да обе репрезентације имају сјајне појединце, али да ће ову утакмицу одлучити тимска игра?

Да ли сте одредили извођаче слободних удараца и прекида, на неким раније играним утакмицама имали смо стресове због промашаја јер су се играчи сами на терену договарали и промашивали?

- Наравно да сам одредио. То је део припреме за утакмицу.  На састанку ће им стриктно бити саопштено. Све се зна, за зид, за мали зид, аут, корнер Слободне ударце, једанаестерце.

- Свесни смо да Србија има велики потенцијал и квалитет. С обзиром на то да је дошло до промене селектора очекујем да противник игра  другачије него у Лисабону. Српски тим инсистира на контранападима, слично радимо и ми. Нећемо много да мењамо, али сигурно да ће мотивација бити подједнака јер смо и ми и они губили бодове.

Португалци су између два меча са Србијом освојили Лигу нација, међутим, трофеју у новоформираном такмичењу не придају превелики значај.

- Желимо да уложимо квалитет и енергију како бисмо решили у своју корист тешку утакмицу. Што се тиче Лиге нација, изборили смо учешће у плеј-офу, исто су урадиле Србија и Украјина. Желимо да се на ЕП пласирамо из квалификација, али знамо да ће нам ривал бити репрезентација са много играча које би свако пожелео у свом тиму.

Орлови су рано повели на „Ла лушу”, Португалци ће из тих разлога бити опрезни вечерас на почетку.

- Потрудићемо да на квалитет Србије одговоримо својим адутима. Ривал је већ испланирао тактику, покушаћемо да пронађемо недостатке у његовој игри а да нашим оружјем дођемо до победе. И нама и њима је много значајно да дођемо до победе. Противник има предност домаћег терена, али свесни смо колико су нам битни бодови и уложићемо последњи атом снаге да славимо.

Квалификације за Европско првенство 2020. године:

Б група:

Литванија – Украјина субота у 18

Србија – Португалија субота у 20.45

Слободан: Луксембург

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Marko
Vidjelo se i ne pisite partizani gluposti po novinama...ha,ha,ha tumbe na tumbe sve vidjeno od prve minute meca...
los penzos 47
Hvala RTS-u što nije prenosila utakmicu i na taj način mi sačuvala živce!
Figaro
Koristim SUPERNOVA kablovsku TV, koja nema kanal NOVA S. Zanima me, da li postoji neki drugi nacin da gledam prenos?
Dule
Ovo nece biti sastav,kako moze neko ko igra u Boltonu (Mitrovic) imati prednost ispred igraca koji igra u Realu(Jovic).
sasa
Mitrovic igra i daje golove a Jovic mozda nikad ni ne zaigra u Realu nego ode na pozjmicu negde ako nisi informisan.
Da gi turim kume
Opet RTS ne prenosi reprezentaciju . Bruka za državu . Kome plaćamo pretplatu ???

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.