Почетна / Фудбал / Репрезентација

ПЕНАЛ - Србија има будућност, али нема селекторе

Горан Ђоровић oстаће упамћен као једини селектор на свету који списак репрезентативаца за велико такмичење није саопштио пред медијима, већ га је окачио на сајт савеза
ФОТО: fss.rs/uefa.com

Пише: Зоран СТОЈАДИНОВИЋ

Протутњали су кроз квалификације као брзи воз,  осам пута победили и два пута ремизирали, подгрејали машту фудбалске јавности и исту разочарали на Европском првенству. Млади репрезентативци Србије, с потенцијалом врхунских асова и учинком ветерана које са клупе предводи, кажу – добар човек Горан Ђоровић данас су централна тема огорчених љубитеља фудбала у Србији... И свака сличност с чувеном синтагмом: „Какав је фудбалер (или тренер)? Добар је дечко...“, апсолутно је случајна, али, оно што се Србији десило на Европском првенству у Италији – није случајно.

Горан Ђоровић је од славодобитника до апсолутног губитника стигао за 180 минута. Као човек који је одвео Орлиће на Европско првенство у никад јачем саставу, у једном тренутку фигурирао је и као потенцијални наследник Младена Крстајића на клупи А репрезентације. Срећом, млади Аустријанци многима су отворили очи, а Немци канонадом пробудили из нереалних снова. Тако је једноставно морало да буде. Кристално је јасно: већ три селектора коштала су Србију резултата на завршним турнирима – Младен Додић 2015. у Чешкој, Ненад Лалатовић 2017. у Пољској и сада Горан Ђоровић у Италији.

„Изгледало је као да смо се за утакмицу са Чешком истрошили гледајући наше омладинце у финалу Мондијала с Бразилом...“

Антологијско објашњење селектора Додића бацила је у други план чак и поразе тадашњих Орлића: 0:4 – Чешка, 0:2 – Данска, наравно и питање откуд уопште он на селекторској функцији... Србија се тих дана поносила нестварним успехом омладинаца на Новом Зеланду, о младима је мало ко трошио речи... А да имају потенцијал показали су у првом мечу тог турнира кад су са Немачком ремизирали – 1:1.

Ништа боље није било ни пре две године: Томислав Сивић је после успешних квалификација напустио репрезентацију, чинило се да је Ненад Лалатовић најбоље – готово идеално решење за младе на Европском првенству.  Био је резултатски успешан колико и Додић: два пораза - Португалија 0:2, Шпанија 0:1 и реми са Македонијом 2:2. Свађа са играчима – Ожеговић му се насред утакмице чак уносио у лице због замене, само је један од разлога због којих је Лалатовић прећутно означен кривим...

Заиста је Горан Ђоровић, тврде сви који га знају – добар човек упркос томе што није комуникативан. Остаће упамћен као  једини селектор на свету који списак репрезентативаца за велико такмичење није саопштио пред медијима, већ га је окачио на сајт савеза. У Италију је повео најбоље, али и најбољима је неопходан тренер – аналитичар и тактичар, мотиватор....

Дрим тим Србије на две утакмице био је као оркестар у којем сваки инструменталиста свира за своју душу на раштимованим инструментима. Само захваљујући чудесним одбранама голмана Радуновића Србија и против Аустрије није поражена као од младих Немаца... Без идеје и енергије, као да су против своје воље натерани на игралиште после исцрпног рада у руднику, млади репрезентативци све су нас натерали да се запитамо да ли су они та фудбалска будућност Србије у коју полажемо наде? Као и шта се то толико догодило у њиховим главама и ногама у међувремену... Да ли су и колико мотивисани за „повратак“ у младу репрезентацију из А тима?

Будућност свакако јесу, а догодило се то да су прерано ушли у фудбалски шоубизнис препун новца у којем су постали роба. Сјај у млађим селекцијама одвео их је незреле у иностранство и само неки од њих као на пример Лука Јовић успели су да се пробију у орбиту. Неиграње у клубовима, основни је узрок стагнирања, а селекторово несхватање суштине да у екипи мора да има не само уметнике већ и борце, довело је до још једне бруке српског фудбала.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ђорђе Ивковић
Има ту милион ствари. Да, немамо систем. Не можемо га ни имати у оваквим друштвеним приликама. Шта ти вреди и да поставиш најбољег селектора, ако ти се около мувају менаџери и деца политичара и утичу на састав репрезентације колико и селектор, или више. У сваком случају грозна ситуација која руши екипу. Или, једна од наших великих невоља је дечји трафикинг. Имамо пример Бродарца који је база за извоз деце као да смо афричка колонија. И ко је тамо, у Бродарцу? Председник Савеза, Кокеза. Па то није нормално. Не сме тако да се ради. Итд. Има, рецимо, један принцип из белгијског система селекције: кад играч једном пређе у старију/вишу селекцију, нема више враћања назад. Тако се води рачуна да се играчи не убацују прерано рецимо у А-тим, али кад постану А-репрезентативци више се не позивају у младу репрезентацију, или се то ради само изузетно.
Srpski bek
Text, kao i većina komentara, vrlo precizno i objektivno seciraju prilike u ovom (ne znam zbog čega?) najpopularnijem sportu u Srbiji. Na početku, moj stav je da profesionalni fudbal treba zabraniti na 5 godina u Srb. Zašto? Postoji neosporni fakt, fenomen koji generiše sve ostale devijacije u fudbalsko (anti)sistemu, trojanac o kome se ne priča. Iz straha. Fudbal u ovoj državi vode menadžeri. Oni, većod petlića, kupe, bukvalno, dete/čoveka, obećavaju, lažu roditelje i šutače baluna, potplaćuju trenere, sudije, funkcionere (što su ponekad i oni) postavljaju selektore, počevši od regionalnih izbornika petlića do seniorske državne reprezentacije. Javna tajna - za nekoliko desetina hiljada €, veoma ili malo (još bolje) talentovan junoša može da da zaigra u CZ ili Partizanu ili debituje u reprezentaciji. Pare, zarađene tim prevarama trasiraju smer srpskog fudbala. Kada se u bilo kojoj ljudskoj delatnosti potpuno ignoriše ljudska i profesionalna etika dobijate haos-srpski fudbal.
los penzos 47
"Branko M",a ko je sem nas,čuo i za Toleta.Mr.Antić je svojevremeno pokušao da uspostavi SISTEM ,to je hteo i g-din Muslin,ali su na sramni način ...oterani!I,konačno,"Mr.Branko M", u rukovodstvo FSS je odavno trebalo uvesti profesionalnog i plaćenog psihologa ,ne radi fudbalera ,već,upravo,zbog tog istog rukovodstva!
Бранко М
По мом скромном мишљењу, човека које од 1976 год иде на стадион. Ми немамо САВЕЗ! Ако упоредимо кашарку, у КСС, или КСЈ (раније) се налазе светски познати АУТОРИТЕТИ, које зна и поштује цео свет. Паралелно са њима се налазе и способни оперативци. Ко је на пример у свету фудбала, чуо за Кокезу и каква је његова "тежина" у УЕФА или ФИФА? Жеља је једно и ја не спорим да Кокеза или Дарко Ковачевић и други имају жељу да наша репрезентација игра запажену улогу на великим такмичењима, али то није довољно.
ercov
Imamo talente i kvalitet ali zato nemamo trenere jer svi klubovi sem Partizana, CZ i Vojvodine igraju fudbal od pre pedeset godina, tj bunker bato pa ako bude srece, uzesmo bod. Ko je Goran Djorovic i gde je koga on trenirao pa da mu Kokeza pokloni mesto selektora i ovako nadarenu buducnost srpskog fudbala !? Svaka dzibra moze selektirati ove fudbalere ali te fudbalere treba nauciti necemu, igri, sistemu, funkciji da fudbal ne igra ime i pojedinac vec samo jak i dobro uigran kolektivni sistem.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.