Почетна / Фудбал / Репрезентација

Љубиша Тумбаковић формирао галерију репрезентативаца, бројао до 44!

Стога, не сумњамо, тандем: Тумбаковић селектор – Бјековић потпредседник, представља добитну комбинацију и за Србију!
ФОТО: Архива Журнала/Зоран Гребенар

Лето 1992. Далеко варљивије од „чувеног” 1968, преточеног на филмску траку. У СФРЈ бесни рат, фудбалска репрезентација враћена са Европског првенства у Шведској. На крову континента, гле чуда, Данска, наша замена.

Ивица Осим, по испијеној „чаши жучи”, доноси једину логичну одлуку – по напуштању клупе Плавих каже „збогом” и својој Југи (јединој земљи коју је имао), кунећи злехуду судбу – и Партизану.

Баш оном којем је за само годину уткао трофејну црту - освојио пехар купа надигравши светског првака Црвену звезду, да не беше Миљанових пенала умало је свргао и са шампионског трона.

Претходно, предложивши наследника – у „мору” познатих стручњака месијански извукавши Љубишу Тумбаковића. Еј, тренера црно-белих петлића?!

Сад ту наступа Ненад Бјековић. У Партизановом светом тројству, са Жарком Зечевићем и Иваном Ћурковићем, с „последњом” за спортска питања.

Шта мислите, колико би се Срба направило паметније чак и од ненадмашног Швабе (у Италији 1990. петог на свету!), како га је недавно „крстио” Саво Милошевић – најбољег стручњака на нашим просторима у последње три деценије? 

Међутим, Бјековић се показао мудријим, исказавши визионарску црту – послушао је Штрауса са Грбавице (ух, доброг ли ока) и за учитеља дрим-тима, како Будимир Вујачић пре неки дан процени – најбољег од оног 1966, поставио Тумбу.

Кадрог да се звездама светског кова брзопотезно наметне знањем, харизмом, годину после, по њиховом одласку међу европске великане, кооптира међу 11 нове Партизанове бебе и, такође, одржи пламен шампионске буктиње.

Остало је историја: Љубиша Тумбаковић, подржан од Ненада Бјековића, израстао је у најтрофејнијег стручњака у историји Парног ваљка и, не мање велико, епитет репрезентативца Југославије прилепио уз чак 29 фудбалера!

Ако помислите да је то све, грдно се варате – још седморица су захваљујући његовим инструкцијама у клубу додатно заблистала у државном тиму, док су осморица „странаца” постали репрезентативци других држава. Дакле, укупно 44! Мало ли је?!

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bora
Tumba je imao najvecu podrsko od Mirka Markanovica
Pigeon
Ivica Osim! Kakav strucnjak! A kao igrac bio suprotnost. Secam se, stane u onom krugu od centra i dribla sve redom, zabavlja se...Treneri p...e! I zamislite, izvesni novinarcic (necu ni ima da mu pominjem), autor nekakve emisije o Osimu, "zaboravi" da je on bio trener Partizana!?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.