Почетна / Фудбал / Репрезентација

ЛИЧНОСТИ - Младен Крстајић: Само један од седам милиона селектора!

Како млади стручњак, први пут из стручног угла, види кључне тачке мандата – односе са јавношћу, свлачионицу, критике медија, размишљања претходника, бреме дебитанта и поновну „селидбу” из куће
ФОТО: Н. Неговановић

Директор, председник, селектор. Ударник последње линије у копачкама. Стасао у Кикинди, одскочио међу партизановцима, дефинитивно „уобличен”, професионално и животно са преко 250 званичних утакмица, на немачком тлу. У Бундеслиги, где никад није било промашаја. Или јеси, или ниси.

Од 29. јануара предводник српског државног тима. Можда је прихватајући шансу да седне на клупу Орлова себе и лишио необичног, сањарског, задовољства у каријери. Да јури оно што многима није успело ни у осам деценија, стреми циљу са идејом, главом у торби, руком у ватри... И ко зна још с чим, што изискује борба за место под неизвесним тренерским сунцем.

У Крстајићевом случају није било много магле. Оберучке је прихватио задатак, свестан шта носи са собом. Епитет дебитанта, велико бреме на сопственим леђима, као и све остале богазе селекторског посла, спреман је да носи. Признаје, успут и да се за многе од њих са знатижељом припремао. У жељи да шансу, чија могућност се до пре само два месеца мерила промилима, максимално искористи.

Чак и да постане херој нације!

Одавно сам на задатку. Променио се и мој живот, сходно новом послу. Свестан сам тежине и изазова селекторских задатака. Суштински, што и није новост, бићу селектор међу седам милиона селектора. Велика је одговорност, задовољство и част бити на челу државног тима – готово рефренски понавља Младен Крстајић очекујући промоцију у новој  тренерци.

Селекторски опус, необично богат, са собом изискује понекад и много више од терена. Наизглед, слични тренерским, у суштини дијаметрално супротни. Овог пута, ка Крстајићу уперене су очи читаве нације и државе.

КО ПРЕ ДЕВОЈЦИ, ЊЕГОВА ДЕВОЈКА!

Из угла селектора и први коментар базе Орлова у Светлогорску, недалеко од Калињинграда:

– Изабрали смо најбољи камп. Хрвати и Швеђани су конкурисали за исто место, ко се у поноћ први јавио, после отварања понуде добио је право да задужи кључеве. На срећу, то смо били ми, све је стало буквално у народну „ко пре девојци, његова девојка“.

Мораћу да се носим са тим. И да се не лажемо, није то ексклузивитет селекторског и тренерског посла. Сваки професионални задатак, од оног у копачкама, преко тренерског, директорског, било каквог функционерског, до овог селекторског, носи са собом одређене притиске.

Испит „односи са јавношћу” можда је и кључан у дисертацији сваког озбиљног селектора. Поједини Младенови претходници нису успели да савладају основе градива, другима је било потребно много времена, трећи су пали на крају мандата. Признаје млади српски селектор да се припремио и за тај изазов.

Фама је мој пратилац у последње две деценије. Научио сам свих ових година, у немачким и нашим клубовима, подједнако и репрезентацији да је недозвољено рећи „нећу”, „нисам”, „не могу”. Каријера јавне личности тражи много више од пуког обрасца и клишеа. Напокон, јавност ће најбоље да оцени како сам водио Србију.

Ни тема „свлачионица” није изнедрила јунаке на клупи. Идилични пласмани у Немачку и Јужну Африку, како је време одмицало, избацивали су на површину проблеме унутар државних тимова Србије и Црне Горе и Србије. Шта је Младен Крстајић спремио за његов мандат на том плану?

ПАЖЊА – ЈОВИЋ ДОЛАЗИ!

Уочи именовања, Крстајић је запуцао ка Немачкој. У жељи да провери „његовог“ Бијељинца – првотимца Ајнтрахта Луку Јовића.

– Гледао сам га на делу, улази у форму, постиже голове и нису тачне приче да је несташан. Разговарао сам и са његовим тренером Ником Ковачем, добијаће Јовић још већу минутажу како пролеће буде одмицало.

О том-потом. Најбитније је да направим добру атмосферу у свлачионици. И безброј пута сам окусио у копачкама – ако темељ није добар, онда узалуд сав наш труд. Само здрав амбијент може да нас доведе до циља.

Кажу стари „мудраци” да се кућа гради на задовољним фудбалерима. У тој школи мишљења, на чијем челу је стајао Миљан Миљанић, објашњење су нашли многи наши фудбалски крахови. Често, нажалост, са закашњењем.

Разговарао сам са већином репрезентативаца. Истина је да многи нису стандардни у клубовима и предочио сам јасну идеју да играју, јер је то једини начин да се домогну Русије. Зараде су огромне, схватам математику и потешкоће доношења одлуке о промени клуба, средине, државе. СП, ипак, нуди много више и тај тас на ваги може да донесе превагу. Човеку жељу да напредује нико не може да одузме. Као што ни моћ да предскаже будућност не би могао да му дарује.

А како су Младенови Крстајићи дочекали његов велики повратак врхунском фудбалу?

Породица је прихватила, после две напорне деценије, моје ново окретање спорту за који сам везан. Суштинско и исконско, до коске, што би се рекло. Да ми је неко рекао то у данима док сам био активан фудбалер, не бих му поверовао. Десио ми се, у међувремену, Радник, три године ангажовања у бијељинском клубу најбољи су доказ да Младен Крстајић, једноставно, не може без спорта. Поклопиле су се коцкице, невидљива сила је хтела да у дану кад сам проглашен за најбољег спортског радника Републике Српске, будем именован и у селектора Србије.

Ко хоће, тај и може. Девиза победника у свођењу рачуна, често води и ка потонућу. Понекад одлуче нијансе.

БАЊАЛУЧКО УЖИВАЊЕ

Рођени Зеничанин радо је виђен у Републици Српској. Признаје да му срце пуне доласци и путовања с друге стране Дрине.

– Уживам у Бањалуци, међу многобројним пријатељима. Често долазим и необавезно, град на Врбасу налази се „надохват” моје руке. Схватам интересовање мојих Бањалучана за предстојеће СП, знам да ће се у центру Српске бурно славити успеси Орлова у Русији.

Без одрицања, сарадника и подршке најближих, нико не може да успе. Уз лично схватање да знаш шта и како радиш. Слажем се да је циљ најбитнији. Тако је у животу – морате да знате шта хоћете. Са Радником сам, на пример, по доласку имао јасан циљ пред собом. А, насупрот нама стоје Жељезничар, Сарајево, Широки бријег, клубови са моћним скаутингом. Нама тај посао обављају тројица људи, уз моје максимално ангажовање. Сад је Радник друштвено-одговоран клуб, редовно измирује порез и има јасну позицију на тржишту, позициониран у врху БиХ фудбала. Пронашао је место, али мора и да продаје, јер је то једини извор опстанка, уз помоћ Општине Бијељина. Да нисмо осуђени на трансфере, Радник би данас имао дрим-тим. Нико не може да оспори да је моја екипа испунила циљеве и направила добар посао. Е, сад је дошло време за нове одлуке. Замрзнућу место председника Радника. Моји проверени сарадници водиће клуб, по већ уходаном систему. Ништа ново за нас!

Иако је „живот оставио” на фудбалском терену, десети селектор Србије не заборавља одакле је кренуо. Признаје и да размишља о многим детаљима, упорно скицира битне одлуке на фудбалској и животној стази. Спортска и функционерска каријера само је ојачала Крстајићеву самоувереност.

На многе ствари гледам и породично. Опет ћу да се вратим на пример Радника. Школујемо дете, дајемо му шансу да се надогради и развије и у једном тренуту хоће да иде, јер му се нуди плата од 10.000 евра. Клуб мора да живи и балансира између такмичења и опстанка. Можда би могао и да остане, али не бих имао срца да, као председник, у случају неповољног епилога, изађем пред његове родитеље. Добро знам, као отац троје деце, каква је то одговорност.

Неће, обећава, имати ниједан проблем са саслуша гласове са стране. Недавно је у Бањалуци имао шта да чује од старог лисца и бившег селектора – Илије Петковића. Заједно су планирали јуриш на Немачку 2006, непуних 12 година касније поново су седели за истим столом. О Мондијалу 2006. нису причали.

 – Не само са Илијом Петковићем, отворен сам за разговоре са свим људима добре воље, независно од репрезентације, тима. Комплекси нису у карактерном опису моје личности, дискутујем са свим људима, у чијим размишљањима обитава капацитет да ми помогну саветима и „лековитом речи”. Хоћу да саслушам, знам где сам дошао и шта ме, са најближим сарадницима, и чека. Мондијал је ту, пред вратима… – оставио је Крстајић простор да допуни причу.

Имаће прилику, брзо. А најбоља ће бити она јунска – толико чекана. Србија на Мондијалу 2018. и Младен Крстајић на њеној клупи. Сме ли неко да прогнозира епилог?

А, ВРЕМЕ ИДЕ...

Организација СП често бива битан детаљ и за игре на терену. Путовања, базе, састанци... Милион ситнијих ствари понекад се, као индигом, одсликају на семафору после утакмице.

А 14. јун и није тако далеко, како нам се чини.

Време нам, дефинитивно, није савезник. Базираћемо се више на теоретским припремама овог пролећа и уочи СП. Планирали смо две утакмице непосредно пред Мондијал. До 28. маја немамо право ни према условима ФИФА да рачунамо на фудбалере. У оптицају су утакмице 3. и 8. јуна, фактички две недеље имаћемо за припреме.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Marko
Srecom nije iz Srbije vec Republike Srpske,ima vitesko da vodi Srbiju,,,Srbija i onako gubi kada se najmanje nadas...
Atanas
Ovaj će proći u Rusiji kao bos po trnju,već je počeo svakodnevno da se promoviše i da stvara sam sebi,a i drugima iluzije da će nešto napraviti na SP.Sada je počeo da se ulizuje javnosti i da igra na kartu patriotizma da bi se zaboravio način i kriterijum na koji je izabran.Trenutno vlada veštačka atmosfera u reprezentaciji, tim je prosečan, pogotovo jer neće ni igrati najbolji, već oni za koje mu narede da ih stavi na spisak, pošto je on sve, samo ne samostalan trener i nema podršku javnosti.Muslin je izvukao maksimalno iz ovog tima, trebao je da završi započeto ili da dovedu ozbiljnijeg stručnjaka umesto njega. Krstajić će na kraju biti žrtveno jagnje, jer naša bagra iz FSS ne planira dug niz godina da se povlači iz fotelje. Žao mi je samo što se za velika takmičenja uvek ponavlja ista priča samo sa novim licima i na kraju nas sve razočaraju, pa posle sve iznova čekamo po 8 ili 10 godina da odemo na neko veliko takmičenje i taman kad se ponadamo ništa se ne desi zbog ličnih interesa,
Dule
Nekom drugo vremena selektor kaze igraci moraju igrati ako zele u Rusiju.To je pravi put za uspeh.
Ми од климоглаваца никад нисмо имали некакве користи. Крстајић је био помоћник селектора, али није водио репрезентацију.Ово је исто што се десило са Радомиром Антићем само што овај пут Србија је на Мундијалу. Кокеза је урадио исто оно што и Толе. То што га неко величи, сутра ће морати да наведне главу и да призна селекторска функција је част и привилегија. ФСС решио да се коцка и ако се деси катастрофа, Кокеза ће морати да поднесе одговорност и да да оставку. Први човек ФС Италије је поднео оставку због тога што Италија није квалификовала на Мундијал. Уколико Србија не прође групу, неће бити крив Крстајић већ онај ко га је поставио.
007
tako je sudija u svemu se slažem sa tobom al njegovi ljudi i sistem još vladaju u fss preko toleta,bata đore i ostalih penzionera koji preko ovih mlađih kroje naš fudbal a KRSTAJI I MOMCIMA ŽELIM SVE NAJBOLJE I DA BUDU SAMO SVOJI

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.