Почетна / Фудбал / Репрезентација

Пријовић: Много година сам био у фудбалској џунгли, борио сам се и играо по другим лигама широм Европе

Александар Пријовић каже да је веровао да ће играти за Србију, чак и када су му почетком године рекли да то није могуће
ФОТО: И.

Маштао је Александар Пријовић, рођени Швајцарац цео живот да обуче дрес Србије. Није губио наду и када је на фудбалском радару био далеко од очију бивших селектора и када му на клупском плану није ишло.

Снови су постали јава у јуну, Муслин је упутио позив, а Пријовић оберучке прихватио да обуче дрес Србије. Остало је историја, памтиће се само злата вредан гол против Грузије који је одвео Орлове на Мондијал.

Новом миљенику нације живот се променио преко ноћи. Јуче су сви желели да разговарају са њим, да чују шта има да каже, да сазнају нешто што још није рекао, али и да честитају.

- Дан ми је почео феноменално. Телефон не престаје да звони. Добијам позиве и честитке са свих страна – рекао је Александар Пријовић, стрелац победоносног гола против Грузије.

Да ли можете да издвојите неку честитку?

- Ух, било је честитки из целог света. Од старих другара са којима се нисам чуо годинама, преко бивших клубова. Добио сам захвалницу из Турске, од клуба Болуспора за који сам некада играо. Родитељи и супруга су били на стадиону тако да су ме они бодрили са трибина и одмах су ми честитали. Сви су били пресрећи због гола и успеха.          

Какви су утисци сада када се све завршило и када је Србија обезбедила пласман на СП?

- Све је много лакше. Успешно смо завршили посао и много смо срећни.

Да се вратимо на тај сада историјски моменат, да ли сте размишљали где ће отићи лопта, мало је недостајало да прође поред стативе?

- Видео сам да је капитен Ивановић феноменално пробио по средини и када ми је Митар дао пас схватио сам да је то савршена прилика. Помислио сам да лопта иде пребрзо, зато сам уклизао и успео да јој променим правац. Остало су сви већ видели на стадиону.

Митар и ја добар спој

Како се слажете са Александром Митровићем, многи сматрају да вас двојица и нисте прави спој?

- Митровић је јак снажан момак, добар нападач. Када играју двојица истих таквих у нападу онда има ту доста добрих ствари. Може да се игра на дуге лопте, снажни смо обојица, добри у дуелима. Има ту и дефицита, нас двојица не можемо да истрчимо можда колико неки други играчи, али има доста ту позитивних ствари. Мени одговара да играм у разним системима и добро сарађујем да Митровићем. 

Тренутак касније сви играчи су буквално лежали преко вас, да ли се сећате тих тренутака?

- Годину ипо дана су момци радили на томе да се  пласирају на СП, тако да разумем њихове емоције и скок преко мене.

Шта вам је пролазило кроз главу у том тренутку?

- Био сам веома смирен када је лопта ушла у гол. Само сам уживао у том тренутку и захвалио се Богу на том дару. Много година сам био у фудбалској џунгли. Борио сам се и играо по другим лигама широм Европе, нисам био на радару фудбалских великана. У једном тренутку било је питање да ли ће се икада нешто велико десити у мојој каријери.

Одакле сте црпели снагу и да ли сте помишљали да завршите фудбалску каријеру?

- Веровао сам у себе. Ипак, велику захвалност дугујем мојој жени која ме је подржавала и бодрила. Увек ми је говорила да ћу играти за репрезентацију Србије и када сам био миљама далеко. Све ове године рада су се коначно исплатиле.

Било је питање да ли можете да играте за Србију, јер сте носили дрес репрезентације Швајцарске у млађим категоријама. Да ли вас је „убијала“ неизвесност?

- Први пут када сам обукао дрес репрезентације Швајцарске искрено рекли су ми да могу после поново да играм за Србију. Међутим, касније је дошло до компликација да сам знао да ће бити тако никада не бих прихватио да играм за Швајцарску. Пољски новинари док сам био Легији рекли су ми тада да нема шансе да заиграм за Србију. Нисам желео да поверујем у ту причу. Једноставно блокирао сам то у својој глави. Веровао сам да поново могу да обучем дрес Србије и хвала Богу све је дошло на своје место. Успео сам.

Рођени сте у Швајцарској, кажу да су емоције наших људи рођених у страној земљи изузетно јаке када заиграју за државни тим Србије. Да ли је то случај и код вас?

- Код мене су емоције када је Србија у питању изузетно јаке. Тако је било одмалена. Увек сам сањао да играм за нашу земљу. Иначе наши људи који живе у Швајцарској изузетно воле наш државни тим.

Да ли се већ прича међу вашим пријатељима о Русији?

- Наравно да се прича. Покушавам да спустим лопту, јер има још доста времена, да видимо и ко ће да нам буде противник. Имамо прилику да се још боље уиграмо до Мондијала. Важно је да смо обезбедили пласман и сигуран сам да нећемо разочарати народ. Верујем да ће бити после Русије поносни на нас.

Дошли сте у правом тренутку у репрезентацију?

- Дефинитивно.

Видели сте које су се репрезентације пласирале на СП, да ли вам је необично што је Србија успела у ономе што нису Италија, Хрватска ...?

- Овај бараж је „убица“. Од осам репрезентација, чак шест су фаворити. Биће веома интересантно и вероватно ће неко од водећих селекција изостати са овог СП.

Где видите Србију на СП у Русији?

- Не бих давао прогнозе, нисам видовит, али идемо на победу сваки меч. Што се мене тиче можемо и да освојимо СП – закључио је Пријовић.

Морао сам да прошетам Цара Душана кроз Београд

Нападач Орлова на леђима има истетовиран лик Цара Душана, а за исту каже да му је уједно и најдража.

- Морао сам да прошетам Цара Душана кроз Београд. То ми је омиљена тетоважа, уједно и највећа. Можда једном будем обележио и пласман на СП, ипак је ово велики успех.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.