Почетна / Фудбал / Репрезентација

Милинковић: С Матићем друга прича

Зоран Милинковић у повратку најрепрезентативнијег српског играча види лек за неефикасност
ФОТО: М. Рашић

Игра репрезентације с тројицом у најистуренијој линији беспрекорно је функционисала у недељном дуелу с Аустријом, сходно пређашњим искуствима намеће се питање свих питања: да ли ће опет, већ у новембарском мечу с Велсом, мартовском с Грузијом...

Крилни нападачи Душан Тадић и Филип Костић немају премца, тренутно. Голгетер од расе и класе болна је рана државног тима, без обзира на Митровићева два гола Аустрији. Лелујав клупски статус поменутог, такође Павловића и Стојиљковића додатно компликује ствар.

Што круцијалним у вези с ефикасношћу државног тима сматра и тренер проверен у времену, Зоран Милинковић.

– Нестандардност у клубовима тројице позваних шпицева задаје највећу главобољу селектору Славољубу Муслину. Ми, тренери, најбоље знамо какав потенцијални проблем може да представља недостатак континуитета, кад фудбалер долази из неиграња. С ниским прагом самопоуздања, сигурности, неретко и недовољном физичком спремношћу. Тад, све је другачије. Зато и кажем, селектору није лако да се носи с тим проблемом, иако поменути нападачи имају посебност у потенцијалу и квалитету. А, мора... нација тражи успех. Што буди наду – и, уме.  

Потоње илуструје двема последњим утакмицама, с Молдавијом и Аустријом.

– Постигли смо шест голова, још битније: освојили идентичан број бодова. Стопостотним учинком послали у свет лепу слику, да буде у духу теме, креативност у нападу. Што мене радује, у режији младих играча попут Тадића, Костића и Митровића. Време је њихов савезник, несумњам да ће у данима што следе надоградити неопходну рутину за велике утакмице.

Може и Катаи

Да ли је решење, рецимо, игра с двојицом у шпицу, кад се нема класичан центарфор од заната и евроформата?

– Проблем није од јуче, напротив, годинама кубуримо с расним голгетером. Што се првог дела питања тиче, такво опредељење изискивало би и промену концепције. Зашто би то Муслин радио, кад има резултат. Колико видим, доследан је формацији 3-4-3 и, ако је неком битно, подржавам његову идеју. Свидео ми се и селекторов потез у дуелу с Молдавијом и Аустријом, кад је у другом полувремену улогу шпица поверио Катаију. Креативан је, уме да асистира и погоди. С хитрим Костићем и луцидним Тадићем умешно може да искористи празан простор, што се добрим показало у обе последње утакмице. 

Сусрео се с идентичним проблемом у Партизановом незабележеном бодовном учинку од распада СФРЈ, у групној фази евротакмичења. Валери Божинов, у тројном „ланцу” с Андријом Живковићем и Абубакаром Оумаруом, био је најслабија карика. Отуд инсистирање на паралели с репрезентативним триом Тадић-Митровић-Костић.

– Божинов је тад пролазио уобичајен период адаптације, временом исказао изузетно голгетерско умеће. Знате, друга је димензија клупски и репрезентативни фудбал. Селектор, за разлику од тренера, нема много времена и простора за маневре. Непродуктивност нападача, рецимо, надомешћавао сам појачаном организованошћу, тако су голове постизали одбрамбени и везни играчи. Примера ради, као Бане Ивановић – Молдавији. Увек неко може да оплемени игру екипе, а да не буде из најистуреније линије.

Енергично је одбио да индигује, свој, тадашњи проблем с неимањем адекватног шпица упареног с изузетним бочним нападачима и актуелни Муслинов.

– Савете би неумесно било да делим много искуснијем колеги, стручном штабу репрезентације. Скроз су у теми, знају шта им ваља чинити. Тим изванредно воде, богу хвала све се креће у добром смеру. С повратком Немање Матића биће и много боље, ефикасније. Реч је о топ-играчу с истанчаним осећајем за гол, асистенцију. Тад ће офанзивни прекиди и контранапади да добију на већем значају, дакле, игра увек даје сијасет могућности да се угрози гол ривала.

Није ни заобилазно искамчено шта Славољубу Муслину ваља чинити, осим да стрпљиво чека голгетерску форму Митровића, Павловића и Стојиљковића или конкуренцију заоштри с феноменалним Урошем Ђурђевићем.

– Селектор и сарадници једини су компетентни да позивају и одлучују. Наше је да здушно подржимо државни тим, за добробит овдашњих љубитеља фудбала. Ђурђевићев темперамент волим, његов начин игре. И, што фасцинира, ретко виђену глад за головима. Поменуто, уз сјајне игре у Партизану и младој репрезентацији, најбоља су препорука стручном штабу. Муслин све прати, нема потребе да, ја, скрећем пажњу на Уроша и друге потенцијалне сениорске репрезентативце. Има, има сигурно потенцијала у селектованим момцима, убеђен сам, ускоро доћи ће све на своје.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.