Почетна / Фудбал / Репрезентација

Остати у трци за прво место - Шведска мора да се победи (20.45, САСТАВИ)

Орлови вечерас против Швеђана играју за останак у трци за прво место у групи, селектор верује у добру игру и победу пред најмлађим навијачима
ФОТО: ФСС

Без обзира на значај Лиге нација и резултатску важност вечерашње утакмице против Шведске, за репрезентацију Србије ће меч са Викинзима представљати својеврсну увертиру пред Светско првенство у Катару (20. новембар – 18. децембар). Орлови ће последњи пут играти на домаћем терену уочи одласка на Мондијал и не само због тога имају обавезу да победе и оставе добар утисак. Наш државни тим једини је учесник планетарног шампионата из четврте групе Б дивизије најмлађег УЕФА такмичења и такав епитет мора непрестано да оправдава.

Свега тога свестан је наш селектор Драган Стојковић и најављује да ће извести најјачи тим:

- За разлику од јуна, кад смо одиграли четири утакмице за 11 дана, распоред је био невероватно напоран, сад немамо простора ни потребе за импровизацијама. Фокусирани смо на меч са Шведском. Нисмо причали о Норвешкој и нећемо пре него прође прва обавеза. Играчи знају колику одговорност носе, морају да пружају максимум у дресу државног тима. Швеђани су изузетан тим, без обзира што смо их  победили у Стокхолму. Изузетно их поштујем, увек су  незгодан противник. Све, у принципу, зависи од нас, ако будемо на свом месту, а морамо јер не може другачије, славићемо. Велику важност носе ова два меча, али никаква трагедија ако не будемо први у групи. Нека нико ипак, не сумња да ћемо одиграти добро и покушати да дођемо до шест бодова.

Самарџић тренутно небитан

Лазар Самарџић је у плановима селектора Драгана Стојковића за следећи циклус квалификација, односно борбе за ЕП 2024. у Немачкој. Играч Удинезеа међутим, није потврдио Пиксијеве речи да се већ одлучио да игра за Србију, тренутно је млади репрезентативац Немачке.

- Да сачекамо март, па ћемо видети. Што се мене тиче, урадио сам шта треба, сад је то тотално небитна тема. Кад и ако дође време причаћемо о томе.

Срђан Бабић и Стефан Митровић, двојица дебитаната међу конкурентима за тим Орлова у вечерашњој утакмици, добиће шансу ако не против Шведске онда у уторак у Ослу. 

- Имамо Митровића као Топаловића, мислим на млађег. Ни он ни Бабић нису дошли да би се сликали, згодни су, али су овде да упишу деби. Имаће сигурно прилику да се докажу.

Николе Миленковића вечерас неће бити у тиму због повреде, кандидати да га замене су Срђан Бабић, Страхиња Ераковић и Ерхан Машовић.

- Обзиром да играмо са тројицом позади неко мора да игра, видећете пред меч ко ће то бити. Ко год да добије шансу одиграће врхунски. Немам дилему око тима, али једноставно не могу да кажем. Пре три дана створио сам слику у глави, сваки следећи само ми је потврђивао размишљање да тако треба да буде. Играћемо са тимом који може да изнесе терет меча.

После Миленковића из строја је испао још један важан играч Орлова.

- Немања Гудељ није у конкуренцији, већ је отишао кући, неће га бити због повреде. Има још пар ствари које морамо да прихватимо. Довољно је времена до утакмице за одлуку. Треба да видимо како ће  тројица играча да спавају и да се пробуде. Нема никакве панике. Сви тимови суочавају се са  повредама, болестима, вирусима... Не смемо, нити ћемо се жалити, за просутим млеком не треба плакати, кад један не може други може.

Шведска није била комплетна у јунском окршају, неће ни вечерас, али наш селектор не придаје значај неигрању Исака, Карлсона, Екдала, Олсона и Дагерстала.

- Пратио сам по штампи ко игра, ко не игра, али ме то не занима. Не желим никог да увредим, таман посла, али интересује ме наш тим, односно да одиграмо као што радимо на тренинзима и развијамо нашу филозофију. Играче не оптерећујем саставом противника, довољно је да га ја знам.

Последњи меч у Београду уочи Мондијала у Катару репрезентација Србије одиграће само пред дечацима и девојчицама до 14 година из основних и школа фудбала. Интересовање међу њима је велико, очекује се да источна трибина буде добро попуњена, можда и западна.

- Наша младост на трибинама представљаће додатни мотив и захтеваће још већу одговорност од играча и нас који седимо на клупи. Обавеза нам је да им пружимо задовољство, да им утакмица остане у лепом памћењу, верујем да ће тако и бити. Од нас зависи да ли ће они отићи кући срећни и задовољни.

Осврнуо се Стојковић и на санкционисање ФСС због понашања навијача на утакмици са Норвешком 2. јуна:

- Није нам драго због казне, али  прихватили смо је, немамо другог избора. Добили смо једну од последњих опомена да више не долазимо у такву  ситуацију. Бизарно је мало да у последњој утакмици код куће пред одлазак на Мондијал носимо казну на леђима. Никад није лако на овим просторима. Надам се да се неће више дешавати такве ствари, да ћемо бити много паметнији. Изгураћемо и ово.

Шведска је у Београд стигла са намером да се изабраницима Драгана Стојковића реваншира за минималан пораз (0:1) у првој утакмици у Стокхолму. Као и пред меч у јуну Јан Андерсон, селектор Швеђана, има проблема  са избором стартера због повреда.

- Не бих да помињем играче који нису допутовали у Београд. Добро смо тренирали, спремни смо и имамо највиша очекивања у дуелу са Србијом – каже Андерсон.

Шведска уколико жели нешто више у Лиги нација мора вечерас да тријумфује. 

- Идемо на победу без обзира на квалитет Србије.

Улаз на трибине биће дозвољен само деци до 14 година.

- Штета због наших навијача. Дошли су на тренинг, били би и на утакмици да је дозвољено.

Репрезентативац Викинга је и Данијел Сундгрен, стрелац за Макаби Хаифу против Црвене звезде пре нешто мање од месец дана у реванш утакмици плеј-офа за Лигу шампиона.

- Постигао је заиста сјајан гол у том мечу. Видећемо да ли ће играти и имати прилику поново да се истакне.

Српски играчи су на цени у Шведској, такође и стручњаци, Милош Милојевић, тренер Црвене звезде,  стигао је у Љутице Богдана после кратког боравка у Малмеу.

- Имате квалитетне играче у нашој лиги. Јака вам је и  репрезентација, о чему сведочи победа над Португалијом и пласман на Мондијал у Катару. Што се тиче тренера Милојевића, знам га, добар је стручњак и особа. Желим му све најбоље са Звездом – истакао је Андерсон.

Виктор Линделоф, капитен Шведске и штопер Манчестер јунајтеда није био превише речит: 

- Срећан сам да сам се вратио у државни тим после повреде. Спремни смо за добар меч. Никад се не зна кад је исход у питању.

Пласман обезедио SofaScore
Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peki
Pa fali jos Rodic i sto rece Romi Gobelja i Svedjani mozda ne bi ni izasli na teren.Tako favorizovani klub svaku priliku iskoristi da ubaci nekog svog igraca koji po kvalitetu ne zasluzuje reprezentaciju.Da bi posle mogli da ih prodaju kao bajagi reprezentativce a i da mogu da kazu ,,pa eto imamo i reprezentativce ,,.Ma ne valja Piksi.
az
Gde u sastavu vidiš nekog iz Zvezde? Čak i bivših je samo dvojica. Ali vi Partizanovog se zlo koje mrzi i spinuje.
4-4-2
Ne može se ozbiljna utakmica igrati sa trojicom u zadnjoj liniji !
Romi
A biće dobro kad uđu oni sa liste za prodaju. Piksi je podlegao napadima, e sad je dobar, nije ukrao titulu a pomaže da se neki prodaju kao reprezentativci. Komotno je mogao i Gobelju pozvati. Sigurno ima šta pokazati.
Sima
Dobar je sastav samo da Lazović nauči izvoditi aut i da zna centrirati. Sve dobro uradi i onda ili izgubi loptu ili uputi pogrešan pas i centaršut. Možda se u međuvremenu popravio.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.