Почетна / Фудбал / Репрезентација

Тадић: Морамо да пратимо Пиксија

Звезда је направила добре резултате на међународној сцени у последњих неколико година, заслужују велико поштовање за то – рекао је ас Ајакса
ФОТО: Д. Сандић

Ако некога не мора да проверава Драган Стојковић Пикси, онда је то капитен Душан Тадић. Зна и селектор Србије да је искусном асу потребан одмор после напорне сезоне у Холандији, зато га и није уврстио на списак путника за Јапан.

Ипак, када се Орлови у септембру поново окупе за оне најважније квалификационе утакмице у жељу, вољу, енергију, пожртвовање Душана Тадића нико и не би требало да сумња. Тада ће сигурно бити први на терену, а у тандему са Александром Митровићем поново ће бити највећа опасност по гол репрезентација Португалије, Азербејџана, Републике Ирске и Луксембурга.

- Иза мене је успешна сезона са Ајаксом. Освојили смо дуплу круну. Задовољан сам и личним учинком, 14 голова, 18 асистенција. Надам се да ћемо и убудуће сви заједно бити успешни. Наравно, остаје жал за Европом, јер сматрам да смо могли да направимо бољи резултат од четвртфинала. Имамо потенцијал за то – истакао је Душан Тадић, капитен Ајакса и репрезентације Србије.

Шта то недостаје да бисте дошли до завршнице у једном од европских такмичења?

- Постоје две ствар, прво мало спортске среће, коју истина морамо и да заслужимо. У европским мечевима, нарочито у фази када се игра на испадање, битна су два детаља: дефанзивни, офанзивни прекиди и завршница. Дешава нам се да створимо седам-осам шанси, а искористимо само једну. За Европу то је јако мало, једноставно мора то више и боље, из тих шанси требало је да дамо бар три гола. На томе морамо да радимо, јер смо сваког противника надиграли, али …

Да ли сте очекивали овакав расплет у Лиги шампиона и победу Челзија против  Манчестер ситија?

- Кад се већ дође до четвртфинала, полуфинала, онда свако свакога може да победи. Ту су сви негде. Мало ко је типовао на Челзи, али нијансе су одлучиле победника.

Приближава се и Првенство Европе, за кога ћете навијати?

- На нашу жалост нећемо играти на Првенству Европе, али ћу навијати за Холандију. То је моја друга кућа и волео  бих да нешто више учине на предстојећем такмичењу. Од срца ћу их подржати.

Ко је по вама фаворит да постане шампион Европе?

- Белгија. Имају квалитетне играче и могли би да направе успех. Можда их не сврставају у фаворите, али типујем да би могли да изненаде.

Може ли Португалија са Роналдом да понови успех?

- Волео бих да Португалија направи успех. Са неколицином играча из те репрезентација сам играо, али нисам баш сигуран да могу. Француска је ту доста озбиљна, увек наравно Немачка.

Играч који би могао да обележи ЕП?

- Углавном су све то доказани играчи не бих могао никога да издвојим. Када је реч о млађима волео бих да се издвоји Тимбер, мој саиграч из Ајакса. Иако је “клинац” можда би могао да буде адут Холандије, мада је ушао на “мала врата”. Питање је да ли ће играти, ипак верујем да ће се изборити за шансу, можда буде имао неку битнију улогу. 

Остаје жал што Србије нема на ПЕ, да ли размишљате о томе како би сад изгледале припреме, где бисте били…?

- Остаје жал што нисмо на смотри најбољих репрезентација, имали смо прилику, нисмо искористили и то је то. Морамо да идемо даље и размишљамо само о наставку квалификација за СП.  

Прескочили сте ово окупљање, Србија је отпутовала на Кирин куп, доста је младих играча позвао селектор Стојковић, да ли неко од њих може да се наметне и за квалификације?

- Пред Србијом су две добре провере, уједно ово је прилика за селектора да види неке нове играче, односно на кога може да рачуна. Овакве утакмице су увек добре за оне са мањом минутажом и приликом генерално да се покажу, односно убеде селектора да им је место у репрезентацији.

Колико је резултат битан на оваквим мечевима или је акценат само на томе на које играче још може да се рачуна у квалификацијама?

- Наравно да сви желимо да Србија победи, међутим у пријатељским утакмицама није увек резултат примаран, већ да се играчи покажу у правом светлу, да заврше сезоне како треба, да се наметну селектору. Имамо доста младих и квалитетних играча, заиста бих волео да видим неко ново лице на наредном окупљању.

Размишљате већ о септембру и наредном окупљању?

- Наравно. Добро смо стартовали. Селектор Стојковић је донео неку нову енергију, харизму, знање. То се већ осећа, види, само је потребно да га слушамо, пратимо и резултат неће изостати.

Да ли имате времена да пратите првенство Србије, Звезда је доминантно завршила сезону, дуплом круном?

- Нисам гледао последњи дерби, чуо сам да није био баш нешто квалитетан, али знам да је Звезда узела дуплу круну. Црвено-бели су направила добре резултате на међународној сцени у последњих неколико година и заслужују велико поштовање за то. Верујем да ће и остали наши клубови кренути истим путем, Партизан, Војводина и Чукарички.

Испратили сте Војводину ове сезоне?

- Слабо. Баш, немам времена – закључио је Тадић.

Младим играчима је сада лакше

За разлику од времена када се Тадић борио за место у стартних  једанаест Војводине много тога се променило. Упоредио је капитен Ајакса ондашњу ситуацију у српском фудбалу и садашњу:

- Доста се све променио. Сада је много више млађих играча на терену, лакше добијају шансу, није то био случај раније. Ми смо морали добро да се ознојимо да бисмо добили шансу у екипи је било више искусних играча, па ако улети неки “клинац”. Сада буквално одиграш пар утакмица и већ си продат. За младе играче је пре свега битно да имају континуитет игара и да пронађу за себе пре свега праву средину за напредак.

Сликање, аутограми ….

Србија је коначно добила капитена каквог и заслужује. Иако је истинска звезда Душан Тадић се није променио од времена када је играо за Војводину.

Капитен Србије за разлику од претходника у репрезентацији има невероватну харизму , доступан је и обичном навијачу и пре свега није надмен. У све ово могли су да се увере и сви присутни на спектаклу посвећеном Велибору Васовићу и српском Ајаксу  на стадиону Вождовца пре два дана.

Од спремачице, па до запослених, деце, родитеља, играча, судија, па све до амбасадора Холандије сви су желели да се сликају са Тадићем и свима се жеља испунила. Прилично се одужио овај неформални део манифестације, међутим капитен Орлова никога није одбио, стрпљиво је позирао са свима, а вероватно ни сам не зна колико је тог дана аутограма поделио.

Дрес за амбасадора Холандије

Занимљив је био и сусрет амбасадора Холандије Јоста Реинтјеса, који је од Душана Тадића добио потписани дрес Ајакса на поклон.

После “селфија”, уследио је и получасовни разговор, а амбасадор Холандије се интересовао где је Тадић почео каријеру и колико је далеко Бачка Топола. Било је ту приче и о Београду, капитен Орлова је хвалио главни град Србије, али је рекао амбасадору да се одлично осећа и у Амстердаму.

На крају српски ас је позвао Јоста Реинтјеса да буде његов гост у Холандији, односно на некој од утакмица Ајакса.  

Са летовања на кров

Иако су многи сумњали, Душан Тадић се појавио да изведе почетни ударац на манифестацији посвећеној легендарном Велибору Васовићу.

Капитен Ајакса прекинуо је одмор и право са летовања из Грчке само за ову прилику долетео у Београд.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.