Почетна / Фудбал / Репрезентација

Ђорђе Томић: Руководство и критичари, заједно, без мржње, пакости и љубоморе

Разумем критике, али бих волео да и ти људи који сада критикују имају своје место у Савезу. Зашто да не? Треба да се ујединимо и да сви заједно радимо у корист нашег фудбала, каже некадашњи фудбалер Партизана и репрезентативац Ђорђе Томић о теми која је и даље број 1 - неуспеху репрезентације Србије у баражу за ЕУРО против Шкотске
ФОТО: М. Антић

- Џајић, Караси, Моца Вукотић, Дуле Савић, Степановић, Косановић, ови млађи Југовић, Видић, Красић, Милан Јовановић, Данко Лазовић. Зашто сви не би сели за исти сто, направили разуман састанак и ухватили се у коштац са проблемима? Да им људи из Савеза приближе ситуацију изнутра, да ови изнесу своје предлоге и да коначно кренемо напред. Без мржње, пакости и љубоморе - истиче Томић у интервјуу за Танјуг.

Подсећа да док једни тврде да пораз од Шкотске није смак света и да се треба што пре окренути квалификацијама за Светско првенству, други "пуцају" из свих оружја на играче, селектора и ФСС.

- Дигла се велика прашина, што је и логично, јер нисмо успели ни после 20 година да се квалификујемо на Европско првенство. Али покушаћу реално и објективно да сагледам тренутну ситуацију. Јако је тешко добити утакмицу у којој су вас сви прогласили апсолутним фаворитом. Шкоти су такмичарска екипа, јаког карактера, колективно компактна и врло незгодан ривал за било коју репрезентацију на свету.

Према његовим речима, Шкоти имају неки чудан менталитет и делује да се потпуно исто понашају без обзира на развој ситуације на терену и тренутни резултат.

- Ако победе, супер, ако изгубе, нема везе. Код нас се то много емотивније схвата и чини ми се да су важност меча и императив победе оковали ноге нашим фудбалерима. То се осетило од самог почетка. Људи који се нису бавили фудбалом не схватају колико тај психолошки моменат може да спута екипу и да утиче на коначан исход утакмице.

Истиче да остаје жал, пре свега због феноменалног издања Тумбаковићевих пулена у полуфиналном мечу са Норвешком.

-  То је најбољи доказ колико је фудбал чудна игра. Кад сте последњи пут видели неки наш тим да је одиграо такав меч. Звезда јесте два пута играла Лигу шампиона и мени је заиста драго због тога, али је Владан Милојевић мудро проценио да је за његову екипу најбоље да затвори све прилазе свом голу, па шта учини у контранападу. Слично је било и с Партизаном. Чињеница је да смо у Ослу видели можда и најбоље издање неке наше екипе у последњих неколико година. Све је функционисало беспрекорно, права тактика, сјајан избор играча, одличне измене.

И онда непуних месец дана касније одиграмо једну од најлошијих утакмица, констатује Томић.

- Дешава се. Много је ту фактора на које није могло да се утиче. Рецимо корона, која је озбиљно пореметила односе снага у светском фудбалу. Нама се разболе Ђуричић и Миливојевић, па Коларов отпадне у последњем тренутку. То потпуно поремети екипу.  Фудбал није нека велика наука, али кад помериш Гудеља са задњег везног на штопера, јер немаш кога другог да ставиш пошто је Павловић још млад и логично је да са њим не смеш да ризикујеш, онда губиш баланс и аутоматизме које си данима пре тога уигравао на тренингу.

За разлику од српских клубова (Звезда у Барију, Партизан у Њукаслу и Бриселу), нашем државном тиму никако да се посрећи пенал-лутрија.

- Пикси је промашио на Светском првенству (1990) против Аргентине и то је доказ да код шутева са беле тачке техника не игра значајну улогу. Ко сме Митровићу било шта да замери? Није лако извести пенал ни на обичној пријатељској утакмици, а камоли у тако важном тренутку, у дресу своје репрезентације. Замислите шта се врзма у њиховој глави, када зна да од тог једног шута зависи судбина читаве нације. Мораш да будеш, хладан, концентрисан. Ту се враћамо на причу о хладнокрвним Шкотима и нашем менталитету препуном страсти и емоција. Ја вас питам шта би се сада причало и каква би била атмосфера у јавности да голман Маршал није одбранио Митровићев ударац – рекао је Томић.

Додаје да је атмосфера таква да многи упиру прстом у људе који руководе фудбалском организацијом и који нису могли да утичу на игру, стратегију и тактику у мечу против Шкотске.

- Ненада Бјековића можеш да волиш и да не волиш, али му једну ствар не можеш оспорити: човек се разуме у фудбал. Био је врхунски фудбалер, после је у тренерској улози освајао титуле са Партизаном, а прославио се и као функционер. Па он је лансирао Тумбаковића који је у том периоду радио са петлићима. Дакле, Ненад зна знање. Пантелић исто тако, мислим да је прави момак, вредан, амбициозан. такође је био велики играч. Шта је криво руководство Савеза што је Шкотска имала више среће током пенала? Шта су криви Ненад, Панта, Кокеза - пита се Томић.

Тужан је што неће гледати своју репрезентацију на Европском првенству, али никако не може да се сложи са констатацијом да је српски фудбал у расулу.

- Ма какво расуло. Па погледајте колико наших играча игра у озбиљним европским клубовима, а сви су они кренули одавде, формирани су у овом систему. Имамо сјајне тренере, тај Лалатовић бележи феноменалне резултате. Војводина игра лепо, освојили су Куп, погледајте ТСЦ који је дао шест голова бившем прваку Европе, Чукарички ради добро, Вождовац такође. Немојте људи, није поштено да причамо да се српски фудбал налази у расулу. Имамо велике стручњаке, праве зналце.

Како наводи, тај Косановић уме да буде критичан, па некоме не прија, али и он зна фудбала.

- Инфраструктура нам напредује, игра се на све бољим теренима, млађе катеогрије избацују добре играче. Ок, тренутно нема резултата, али не можете сваке године да будете европски и светски прваци у омладинском узрасту. Критика ће увек бити. Прозивали су Миљанића кад је одвео Југославију на Светско првенство у Шпанију, Бошкова који је био шампион Шпаније и Италије са Реалом и Сампдоријом, Антића у тренуцима када је наша репрезентација блистала у квалификацијама за Јужну Африку Сетите се оне утакмице са Аустријом, сунце, врућина… једва смо добили са 1:0 и опет је било негативних коментара. Све врхунски стручњаци, аждаје од тренера, али ће јавност увек имати замерке и неку своју страну медаље - наводи Томић.

Додаје да су се огласили и неки репрезентативци (Радоњић, Гудељ) и јавно преузели одговорност и кривицу за пораз од Шкотске.

- Играчи су ти који су на терену морали да реше, али и њих треба заштити. Знали су да неће бити лако, традиција је чудо. Она позитивна инерција исто тако може да се претвори у негативну када притисак окује ноге. Причали су, упозоравали… нису успели и шта да се ради. Одазивају се позиву, боре се за Србију. Поштујем Карасија, он је легенда српског и југословенског фудбала, али ми се није допала његова изјава да је Тадић балетан. Пазите, Душан Тадић, мислим да од Деје и Пиксија нисмо имали већег мајстора у копачкама. Човек је четири сезоне држао Саутемптон у Премијер лиги, са Ајаксом отишао на ''Бернабеу'' (у Мадриду) и пред 80.000 људи одучио Реал од фудбала, носио је нашу игру на путу ка Светском првенству у Русији, треба да будемо поносни на њега.  Па не може на свакој утакмица да постигне два и намести три гола. Против Шкотске јесте одиграо слабо, али је опет покушавао, нудио се, заламао, кад год је имао лопту, нешто се дешавало. Реч је о озбиљном момку који сваку утакмицу за своју држави игра поштено и немамо право да га називамо балетаном. Па тај Тадић мора да нас одведе и на Светско првенство у Катар. Хајде мало да будемо обазривији и разумнији у тим изјавама - објашњава Томић.

Он не сумња да ће се Орлови већ у наредном квалификационом циклусу искупити за кикс против Шкотске.

- Направљена је добра селекција и сви ти играчи имају квалитет. Једноставно, догоди се вече када им ништа не полази за руком. Исто се тако догоди ''петарда'' с Русијом која је три пута јача од Шкотске. Неки људи су то анализирали, не знам тачно ко, Пантелић, Вукотић, Филиповић или Тумбаковићеви сарадници у стручном, неко јесте. У том Савезу има много квалитетних људи који добро раде свој посао.

Као пример наводи како је "примећен" Младеновић у Пољској и кажу овај може да нам освежи екипу.

- И видели сте како је дечко одиграо. Па примете Ђуричића, Ристића, јавност је пуцала по Јовићу са свих страна, а момак је чудесан нападач. Па није Реал луд што је платио 60 милиона за њега. Или Вељко Пауновић што га је гурнуо у Бијељини да игра са две године старијим годиштем против Немачке и он да два гола у ремију 2:2. Полако, Јовић има 23 године, прорадиће, експлодираће. Треба све да се укомпонује и упакује и Србија ће поново бити поносна на своју фудбалску репрезентацију. Верујте ми на реч - закључио је Томић.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

FkpCascais
E jesi nasao kad ces i o cemu da pricas, svaka cast, pokazao si se: AUFIDERZEN
Pepe
Bravo za Komentar Gos Tomicju ,ali tu ima nesto da se Koregira .Prvo Tadic jeste Veliki i Dobar igrac(Hvala Bogu nije ni iz Partizana ili C Zvezde)ali on Zna i da Dribla Zna da Trci Zna Da Daje Golove a , zasto i uvek mora i on i Svi od Golmana da traze Mitrovicja ,Koji veci 2-3 Godine nije nista Radio za Reprezentaciju samo sto mora da se Pise Da je Najboli Strelac ,( on Jeste Daleko od F Matosicja Bobeka Jerkovicja mBukala Bajevica, Filipovicja ,Valoga I T d ,Danije njega bio u Rep Mi bismo bili Sa M uslinom veci Na Svtsko Prvenstvo ..
Rema
Naravno da vam odgovara rukovodstvo kad se vas Srem iz Jakova prosle godine kao 14. u ligi plasirao nekako u visi rang, je l tako gospodine Tomicu?
Nele
Uveliko je pocelo spinovanje. Svaki dan izvuku nekoga ko ce da opravda rukovcodstvo FSS za katastrofalan rezultat Srbije. Recept prepisan iz nase dnevnopoliticke situacije, gde je najvaznije putem medija svakodnevno obavestavati javnost, da nam je nikad bolje i da su ti sto nas vode najveci strucnjaci koji postoje. I da bi ako dodje neko drugi, bila katastrofa. Sta smo mi, veverice? Mars bre svi, nemate rezultate, do vidjenja!!!
Lol
Cuj ovog, koji si bre ti? Ko ce sledeci da da izjavu o ovome, moj postar? Odakle ovom kredibilitet da bilo sta prica?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.