Почетна / Фудбал / Репрезентација

Филип Младеновић: Никоме није теже него нама

Свесни смо да морамо да сносимо одговорност за неуспех, али дрвље и камење нам ништа добро неће донети – поручио је вихорни офанзивни бек Орлова
ФОТО: В. Марковић

Вече Филипа Младеновића и Луке Јовића. Блиставу игру репрезента-ције Србије против Русије у последњој утакмици Лиге нација посебно су креирали леви спољни и нападач Орлова. Задовољство је било видети Младеновића у улози асистента и Јовића као егзекутора.

Мало ко је очекивао сјајну игру наших најбољих фудбалера после елиминације од Шкотске у баражу за ЕП и ремија са Мађарском. Још кад су због повреда и коронавируса из конкуренције отпали Душан Тадић, Дарко Лазовић и Сергеј Милинковић-Савић, претходно Марко Грујић, Александар Коларов, Филип Костић, Лука Миливојевић, Александар Катаи, Филип Костић и Милош Вељковић.

Русима је у Београду недостајало 12 играча, понајвише Артем Џјуба, голгетер и џелат Орлова из Москве. У таквој констелацији снага изабраници Љубише Тумбаковића су се много боље снашли, искористили већи број шанси већ у првом полувремену и заслужено дошли до победе вредне опстанка у Б дивизији Лиге нација.

- Играли смо јако добро. Дали смо добар одговор на све што нам се претходно дешавало. Није Русија била у подређеном положају, посебно у уводном делу меча. Питање је шта би се десило да смо примили гол у првом минуту, да Рајковић није сјајно одбранио шут Заполотног. Касније нам се све лепо отварало, уживали смо у игри и мало ставили у страну неуспех у баражу – смирено је коментарисао Филип Младеновић, највеће откровење новембарског акције репрезентације Србије.

Било вам је сигурно тешко да се подигнете после многобројних критика?

- Наравно. На крају смо урадили оно што нико није очекивао. Прегазили смо Русе, учеснике европског првенства.

Не може ипак, једина победа у Лиги нација да обрише минусе из баража са Шкотском?

- Сносимо одговорност што нећемо играти на континенталном шампионату. Нама је најтеже. Нико не може да каже да га неуспех боли више од нас, нити да нам оспори жељу. Имали смо зицер на домаћем терену, нисмо га искористили. Данас не постоје репрезентације за потцењивање, посебно ако дођу до баража.

Морате да признате да су критике оправдане?

- Потребне су анализе, али не волим кад се баца дрвље и камење на било кога. Имамо квалитетне играче, посебно младе. Морамо да ствари гледамо са ведрије стране. Пуочени искуством из дуела са Шкотима не смемо да дозвољавамом себи киксеве. Игра против Русије показује да смо изабрали добар пут, да можемо да напредујемо. Немамо много времена, ни простора да патимо. Најбоље је да се окренемо новим обавезама. Другачији приступ ништа нам добро неће донети.

Од марта нас очекују квалификације за СП, такмичење на којем намеравамо да будемо. Били сте у тиму у борбама за Мондијал у Русији, Славољуб Муслин вас је често позивао. Како наша репрезентација 20 година не може да се пласира на ЕП, а да за то време три пута игра на СП?

- Јесте теже изборити место на мондијалу. Дуго одсуство са континенталне смотре створило је на нас притисак, терет, поготово што знамо да заслужујемо да будемо у такцом друштву. Тешко је наћи објашњење. Играли смо, борили смо се, али морамо да будемо позитивни. Ова екипа може да игра на великим такмичењима у наредном периоду.

Против Русије сте играли директан фудбал, почели са два, од 31. минута са три нападача. Да ли је то модел игре Србије за будућност?

- Није моје да се мешам у струку. Испуњавам све захтеве селектора. Играо сам на месту левог везног, пошто смо већи део утакмице имали четворицу играча у задњој линији. Прилагодио сам се. Ово је модел који одговара нашим профилима. Показали смо се добро у последња два месеца. Да нисмо елиминисани од Шкотске могли бисмо да будемо задовољни. Не можемо више да се вратимо уназад. Потребно је да још више унапређујемо добре ствари и напредујемо за следећи циклус, а март није далеко – порука је Филипа Младеновића, некадашњег адута Борца из Чачка, Црвене звезде, БАТЕ Борисова, Келна, Стандарда и Лехије, данас офанзивног бека Легије.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legat
Obzirom da nemamo ni na vidiku kvalitetne klasicne bekove, sposobne da se ponavljaju u napadu i da znaju da centriraju, onda moramo igrati bas ovako - sa 3 stopera, 2 zadnja vezna, i krilima poput Lazovica, Ristica, Kostica, koji ce imati zadatke i u odbrani, i napred SAMO jedan poluspic poput Tadica ili Sergeja, Djuricica, a ispred njih 2 kompatibilna napadaca poput recimo robusnog Mitra i spretnog Jovica, tu je i mali Vlahovic, po potrebi Tadic moze i tu, pa cak i Katai i tako dalje...prilagodis formaciju i taktiku igracima koje imas...prosta stvar.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.