Почетна / Фудбал / Репрезентација

Димитрије Каменовић: Ако се тражи кривац, тај сам

Првих 45 минута у Летонији показали су да, не својом кривицом, окрњена генерација нема победнички менталитет (2:2)
ФОТО: З. Миловановић

Србија је после четвртог пораза у квалификацијама дефинитивно остала без шанси за пласман на завршну смотру европских селекција, где је претходних година била редован учесник.

Да се септембарско окупљање неће лепо окончати, видело се на прозивци, кад су селектору Илији Столици, редом због повреда, ковида 19, путовања, А тима, отказивали носиоци игре.

И поред тога очекивало се да ће Орлићи савладати у том тренутку најслабију селекцију групе, и наставити са минималним шансама ка баражу.

Првих 45 минута у Летонији показали су да, не својом кривицом, окрњена генерација нема победнички менталитет (2:2).

Завеса на репрезентивну акцију, са једним бодом, спуштена је неочекиваним пружањем руке Бугарима, којима је Србија изгледне шансе створила само у последњих десет минута сусрета. Мало за неког ко жели да буде међу најбољим у Европи...  

После изгубљеног меча нема пуно шта да се каже – први је коментар штопера Србије, Димитрија Каменовића.

Лепо би било да победимо Звезду

Чукарички у петак очекује најтежи ривал – Црвена звезда.

Морам што пре да заборавим грешку из репрезентације и фокус пребацим на Звезду. Настојаћу да како ја, тако и Чукарички, буде корак по корак све бољи у првенству. Било би лепо да почнемо наставак првенства победом.

Имали смо идеју и нисмо одступали од ње. Такође, и краћи период да се спремимо. Нажалост, добар резултат није дошао. Битно је да растемо као људи и фудбалери кроз ово што све пролазимо.

Резултат је увек важнији од идеје, каква год она била?

Имали смо идеју, поштовали захтеве селектора Столице, нажалост, резултат нас није испратио за труд и залагање.

Ушли сте у историју као репрезентација која се није пласирала на ЕП после дуже времена?

И математички смо изгубили шансе да одемо на првенство. Преостале мечеве искористићемо да поправимо пласман на табели и утисак. Тешко јесте, али дали смо све од себе. Имали смо енергију, тим, али резултат није дошао.

Недостаје ми искуство за штопера

Каменовић, модерно речено поливалентан играч, може да покрије позицију штопера, где га је стављао селектор Столица и бека.

Недостаје ми искуство на штоперском месту, у Чукаричком сам чешће бек. Најважније да се осећам лепо на обе позиције.

Против Бугара дуго није било ни шута на гол ривала?

Имали смо лопту у поседу, тражили начин да дођемо до гола. Уиграни прекиди нису прошли. Питање је шта би било да смо искористили добру шансу Ступаревића, кад је лопта после шута отишла поред стативе у првом полувремену. Вероватно би другачије било, и сад се причало. Нисмо имали ни дозу среће.

Чини се да сте били директан кривац код водећег гола Бугара?

Ако се тражи кривац, тај сам. Грешке су саставни део фудбал и живота. Морају да се прођу пре или касније. Треба изаћи још јачи из свега. Незгодан је тренутак кад се десила грешка, али пролазили су и већи играчи од мене кроз ово.

Шта сте заправо хтели да урадите?

Играо се последњи минут полувремена. Гледао сам да окренем страну. Лопта је одскочила незгодно. Нисам успео на жељени начин да је поведем. Бугарин је био близу...

Да можете да вратите време?

Раније бих се ослободио лопте... Нисам имао намеру да улазим у дриблинг, иако се можда то неком учинило.

Поштујем одлуку судије

Током утакмице, са Бугарима, Орлићи су енергију трошили на дијалоге са арбитром Ескасом.

Кажу да је био, барем један, пенал за нас. Нисам видео ситуацију и не могу да тврдим. То је посао судије. Мислио је да није једанаестерац и поштујемо одлуку.

Шта вам је рекао селектор Столица на полувремену?

Добио сам подршку после чега сам подигао главу. Чим је наставак кренуо заборавио сам грешку. Веровао сам, као и читав тим, да можемо до преокрета и победе. Пробали смо са изменама, али нисмо дошли до позитивног исхода.

Грешке штопера су уочљивије, док нападачи промашују и то се толико не примећује, без обзира на јачину ривала?

У фудбалу је најтеже постићи гол. Можда и нападачи више вреде, али наше грешке позади су знатно уочљивије у односу на везни ред и нападаче. Морамо се носити са тим.

Вама на душу не иде пропуст у сусрету са Летонијом, такође, при вођству ривала?

Никад не треба тражити кривца. Увек кажем да је цео тим крив. Ми смо екипа, пролазимо кроз све заједно. Надам се да ће нам се вратити кроз живот и каријере све што пролазимо.

У младој репрезентацији дебитовали сте са Пољском, следили су дуели са Летонијом и Бугарском. Који је био најтежи за вас?

Деби против Пољске, присутна је била позитивна трема. И тад сам гледао да урадим све захтеве. Било је коректно са моје стране. Увек пружам максимум, на терену и тренингу. Некад дође до изражаја, некад не.

И даље чекате победу у државном тиму?

Нажалост. Надам се да ће следеће окупљање бити позитивније. Очекује ме још један циклус са младом репрезентацијом, биће и победа, славља и пласмана на Првенство Европе – оптимиста је, после свега, Димитрије Каменовић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.