Почетна / Фудбал / Партизан

Партизан донео Србији четири бода на УЕФА ранг листи

Партизан дакле, у реваншу са Молдеом може значајно да утиче и на додатну предност Србије у односу на Норвежане на УЕФА листи, самим тим увећа и шансе да се наша земља домогне 15. позиције
ФОТО: М. Спасојевић/penal.rs

Победа против Молдеа у првој утакмици плеј-офа за Лигу Европе четврта је Партизана на петом мечу у овом циклусу квалификација. Црно-бели су освојили четири бода и допринели побољшању националног коефицијента Србије на УЕФА ранг листи.

Сваки тријумф у Европи доноси један бод, Парни ваљак је два пута савладао Конахс квеј (1:0, 3:0), по једном Малатију (3:1) и Молде (2:1) и стигао до коте четири ове сезоне. Наравно, у случају ремија или победе у Норвешкој Партизан ће укупан биланс пре групне фазе повећати на 4,5 или пет бодова.

Овосезонски скор црно-белих за сада је изједначен са Црвеном звездом. Оба тима су нашој земљи донели по четири „поена”, што је значајно ако се зна да је Србија 18. на УЕФА листи и да се бори да до краја сезоне дође до 15. позиције и бољег статуса за наше клубова од 2021. године кад се мења систем европских такмичења, односно скраћење Лиге Европе и формирање Лиге Европе 2.

На жељеном 15. месту тренутно је Кипар са коефицијентом 25, следе Грчка са 23,7 и Хрватска са 22,6. Србија има 22,2, али за петама су јој Шкотска (22,1), Норвешка (21,2) и Швајцарска (20,7).

Од набројаних земаља Грци и Швајцарци имају по три представника на међународној сцени, сви остали по два.

Уколико би наша земља стигла до 15. места добила би два тима у квалификацијама за Лигу шампиона и то од другог кола квалификација, док би трећи из првенства или победник купа стартовао из треће рунде борбе за Лигу Европе. У том случају добили бисмо и петог учесника европских купова и он би, заједно са четвртим, играо у другом колу квалификација за Лигу Европе 2.

Првак и вицешампион наше земље би у том случају имали погодност да два пута изгубе у квалификацијама и ипак, заврше у Лиги Европе 2. Тада би и трећи представник Србије могао уколико буде елиминисан у борбама за Лигу Европе 1 да настави трку за Лигу Европе 2. Такав луксуз једино не би био дозвољен четвртопласираном и петопласираном тиму из домаћег првенства.

Партизан дакле, у реваншу са Молдеом може значајно да утиче и на додатну предност Србије у односу на Норвежане на УЕФА листи, самим тим увећа и шансе да се наша земља домогне 15. позиције.

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lolo
Ne uzmemo mi to 15. mesto nikad. Sve te drzave koje su izmedju nas i 15. mesta treba da igraju dva tri boda losije od nas. To nema teoretske sanse da se desi. Za nas je i 18. mesto ok. Steta je sto ce i drugi tim iz Srbije ici u LE 2. Nekako je za te od 16. do 20. mesta malo nepravda. Trebalo je da sistem gura dva tima iz tih drzava, jedan u LS drugi u LE1. Ovako ce recimo Partizan ici u LS a Zvezda u LE2. Mada i to nije lose jer ce onda Zvezda imati sanse da osvoji LE2 dok LE1 nece nikad itd. A losi smo sad zbog sezone 2016/17 kada je Partizan najvise podbacio a najvise bodova uzela Vojvodina. Te godine samo 2.8 bodova. Mada ni to nista ne znaci Rumuni su dve godine bili cak sedmi na listi pa eno ih sada su 30. Jednostavno lista je onakva kakvom je zasluzujemo.
ljubo
i ja mislim da mi necemo uhvatiti 15 mesto ,jer da se to desi treba bas da podbace apoel i apolon iz izraela, olimpijakos,aek i paok iz grcke i dinamo i rijeka iz hrvatske, a jos nama odmah iz ledja rangersi i celtic ako bi oba nas igrala le postoji sansa a da eventualno odpadne rijeka,apolon i nekim cudom kopenhagen pa da se smanji broj klubova ispred nas koji bi mogli osvajati bodove u grupnoj fazi.
los penzos 47
"Ljubo",trubo, pročitaj ceo članak,a ne samo naslov!Upecao si se na klasičnu "patku" ,kojom novine dižu tiraž, a što se tče "groma i koprive" ,to važi i u LE!
ljubo
pa naravno da je tako kad se zna ko je najbolji klub u zemlji a ne tamo neka dva posle namerstenog prvenstva, da je partizan igrao od 1 kola imao bi jos 2 boda,a za nas fudbal bolje bi bilo da zvezda igra le jer tamo moze da se nabija koeficijent a u ls nece grom u koprivu 2 puta.
nesto razmisljam
ipak bi dobro bilo da osvojimo to 15 mjesto jer sampion i drugoplasirani idu u kv. za LS od drugog kola a to ce najvjerovatnije uvijek biti Zvezda i Radnicki, u suprotnom ako ne osvojimo to 15 mjesto Zvezda netreba da se sekra i tako ce biti uvijek sampion bar dok Radnicki ne ojaca toliko da joj bude komkurent...
Željko Pavlović
Bravo.
777
Nedeljna propaganda iz partizana o bodovima se nastavlja...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.