Почетна / Фудбал / Партизан

Црно-бели први пут трећи

Црно-бели на крају јесени у првенствима Србије били још горе пласирани у сезонама 2006/07. и 2015/16.
ФОТО: И. Веселинов

Партизан ће трећи пут у првенству Србије да презими испод другог места. Црно-бели на зимску паузу премијерно одлазе као трећепласирани, у сезонама 2006/07 и 2015/16 завршили су тек на четвртом месту. У претходна два случаја Парни ваљак није успео да направи преокрет и освоји титулу на пролеће, оба пута стизао је до друге позиције.

Ако је за утеху садашњем тиму клуба из Хумске ове јесени сакупили су више бодова него претходна два пута кад нису презимили на другој позицији. Екипа Зорана Бате Мирковића сада има 43 бода и у петак против Мачве може да дође до коте 46. У сезони 2006/07 Партизан је на крају првог дела првенства имао 27 после 16, односно 39 након 20 кола колико је одиграно и у текућем шампионату. Црно-бели се нису најбоље снашли кад је уведен садашњи систем такмичења са плеј-офом и плеј-аутом, 2015/16 зиму су дочекали са 36 бодова после 22. кола односно са 32 „поена” из 20 утакмица.

У оба претходна случаја кад није зимовао бар као други Парни ваљак је имао још већи заостатак за Црвеном звездом. На половини првенства 2006/07 Партизан је направио 14 бодова минуса (са тренером Миодрагом Јешићем), на крају је завршио као другопласирани са 17 бодова мање од вечитог ривала (са Мирославом Ђукићем).

Паузу у сезони 2015/16 црно-бели су дочекали са чак 26 бодова заостатка, после поделе бодова стигли су до минус 14. Екипу су с клупе водили Зоран Милинковић (смењен на -11), Љубинко Друловић (-16) и Иван Томић (-14).

Кад би се сад преполовио учинак екипа изабраници Зорана Мирковића имали би 22, а комшије из Љутице Богдана 28 бодова, што је итекако достижно поготово што ће се одиграти још два вечита дербија. Шансе тима из Хумске су дакле, веће него претходна два пута кад су са много брига одлазили на зимску паузу и на пролеће били далеко од преокрета.

Парни ваљак сад први пут на половини сезоне поред Звезде гледа у леђа и нишком Радничком. Боље пласирани од Партизана на крају 2006. године били су још Младост из Апатина и ОФК Београд. Испред црно-белих децембра 2015. били су осим комшија још Чукарички и Борац из Чачка.

Партизану је два пута успевало да освоји шампионски трофеј иако није зимовао на првом месту. Први пут се то десило у сезони 2009/10 кад су  на половини првенства црно-бели имали три бода мање од вечитог ривала. Кључна је била промена на клупи после 23. кола, Александар Станојевић стигао је уместо Горана Стевановића при заостатку од четири бода, на крају је имао седам више.

Исти успех Парни ваљак је остварио у сезони 2016/17. Заостатак Ваљка за Црвеном звездом на крају јесени био је шест бодова, на крају, уз поделу бодова, црно-бели су имали 58, а црвено-бели 55 бодова. Марко Николић је још у трећем колу у улози шефа стручног штаба заменио Ивана Томића.

С друге стране, тиму из Хумске једном се десило да на пролеће прокоцка „поен” предности и то док се још играло по двокружном бод систему. У сезони 2013/14 Партизан је зиму дочекао са 33, Звезда са 32 бода. Комшије са Маракане на крају су тријумфовале са 72 наспрам црно-белог 71 бода. Командну палицу на јесен је имао Вук Рашовић, а на пролеће Марко Николић.

Јесењи и пролећни првак Парни ваљак је био у првенствима 2007/08, 2008/09, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15. Минус у зимској паузи био је ненадокнадив у шампионатима Србије 2006/07, 2015/16 и 2017/18.

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sveznalica
Da se smanji liga na realnih 12 klubova a 8 je NEMOGUCE i NEIZVODLJIVO
gropn II
necu o sudjenju, necu o prvenstvu, necu o nikom drugom ... pisacu o Partizanu ! ocajan prelazni rok, ocajan trener na pocetku sezone, losa igra, tanki igraci, na sve to verovatno, jos uvek neiskusni Bata Mirkovic ! Partizanu za bolje dane trebaju 3 uslova I. BOLJA POJACANJA ! II. BOLJA UPRAVA III. UJEDINJENJE NAVIJACA ! usled nedostatka bilo kojeg uslova Partizan jos dugo nece biti prvi ! pozdrav iskrenim, objektivnim Grobarima i svakom kome je Partizan na dusi !
dada
Dace bog da tu i ostanu
Meda
Prvi put uvek boli. Neka se naviknu.
Schomi
Znaš iz iskustva?
Pedja
Glupost plejofa najbolje ilustruje bas to prvenstvo 2016/17. Ma kraju prvenstva Zvezda i Partizan su sakupili isti broj bodova, Zvezda je imala bolju gol razliku, ali je Partizan bio prvi zbog podele bodova. Generalno u plejofu svi mogu da dobiju osim onog koji je prvi i ima samo stetu od toga. MNogo bolje bi bilo smanjiti ligu na 8 klubova, gde bi se igrale jac eutakmice i igrati cetvorokruzno, cime bi se ispunio broj utakmica. Tako bi se popravio kvalitet lige.
misa tumbas
bravo
ljubo
pa za tu glupost su glasali svi osim fk partizan a glavni idejni tvvorac bila je tvoja zvezda kako mozes reci da je glupo nesto proizvedeno u ljutice bogdana 1?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.