Почетна / Фудбал / Партизан

ЗА И ПРОТИВ: Тајминг за продају Евертона и Тавамбе

Финансијски моменат разрешио Партизанову дилему: Бразилац и Камерунац морају већ ове зиме „на добош”
ФОТО: В. Марковић/И. Милутиновић

У српском фудбалу, без обзира да ли је реч о шампиону или „фењерашу”, већ више од две деценије битише правило: сви играчи су на продају!

Финансијска дубиоза претворила је зараду од трансфера у примарни извор прихода, круцијалан за преживљавање. Спонзори, ТВ права, добит од продатих улазница – само да се „закрпе рупе”...

Постоје ли искакања из устаљеног шаблона, оличених у ризику: сачувати тим и фудбалерима после додатног успеха можда и дуплирати тржишну вредност?

Партизан се прошле зиме одлучио да по сваку цену стопира одлазак перјаница у иностранство и одмах – дупла круна, за једну од најбољих сезона у седам и „кусур” деценија дугој историји.

Навијачи црно-белих не смеју сад ни да замисле шта би било да је издато зелено светло Леонарду да Силви Соузи и, на пример, Николи Миленковићу, да претходне припреме на Кипру напусте пре осталих и преселе се на Далеки исток, односно, Италију.

Ко зна да ли би у том случају било чувене вожње отвореним аутобусом, од стадиона до Теразија, великом заслугом и због Леонардовог потписа на брилијантну партију на Маракани или Миленковићевог одлучујућег гола за тријумф у финалу купа?

Отуд...

Мора ли Парни ваљак овог јануара, као што планира, безусловно да стави „на добош” Евертона Луиза и Леандреа Тавамбу?

Иако су мишљења, чак и међу клупским руководством, опречна, очито надјачава став, продукт финансијског аспекта, да је идеалан тајминг за растанак с Бразилцем и Камерунцем: љубимцима Гробара, узданицама тренера Мирослава Ђукића и потписницима на европско пролеће.

ЗА продају: Евертону Луизу на лето истиче уговор са српским прваком и упркос понуди од, наводно, пола милиона евра (годишња плата) не жели да га (прича се: на наговор менаџера) продужи. Дакле, идеално је време да му генерални секретар Милорад Николић изда исписницу и да Партизан, ухвативши последњи воз, нешто заради. Сад, да ли је 600.000 евра обештећења, колико је СПАЛ и спреман да издвоји, мало...

Леандре Тавамба је одиграо полусезону живота и заслужено се нашао у тефтеру бројних скаута клубова из Европе и Азије. У Хумској је уврежено мишљење да није класичан голгетер („килер”) и да је питање да ли је способан да на пролеће понови, чак и побољша (Партизан то тражи!) досадашњи, задовољавајући салдо.

Продаја већ ове зиме намеће се као логичан потез...

ПРОТИВ продаје: Евертон, без обзира на тактичка лутања, представља жилу куцавицу Партизановог везног реда. Замену таквом „моторину”, силне енергије и завидне километраже, можда је и немогуће пронаћи. Свака част Радосаву Петровићу и Саши Здјелару, али нису типови играча као Бразилац. Уосталом, спортски директор Ивица Илиев је недавно елаборирао да се Евертон Парном ваљку већ исплатио...

Тавамбина атипичност била би можда и од „сувог злата” црно-белима у дуелима шеснаестине финала Лиге Европе против чешке Викторије. Корпулентном нападачу уговор истиче тек за годину и у Хумској „имају форе” до лета да му још више „напумпају” цену. Зашто не веровати популарном Талету да може да напредује, кад је већ јесенас направио искорак у односу на јесен?

ЕВЕРТОН ЛУИЗ

Утакмица: 72

Минута: 6.108

Голова: 3

Асистенција: 3

Жутих картона: 28

Црвених картона: 1

Играч утакмице: 2

Цена: 3.000.000 евра

Заинтересовани: СПАЛ, Генк, Стандард, Ростов

ЛЕАНДРЕ ТАВАМБА

Утакмица: 54

Минута: 3.922

Голова: 16

Асистенција: 10

Жутих картона: 8

Црвени картона: -

Играч утакмице: 9

Цена: 2.500.000 евра

Заинтересовани: Олимпијакос, Вухан, Меижу

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

oto fon schtuka
600 000 evra? Nisje tako davno bilo vreme kada su te pare zaradjivali igraci u drugoj ligi. I to za kakvog igraca, kakav se ovde nije pojavio od Sase Curcica. Verovatno bi svaki igrac u timu samo igranjem Evertona, pa samim tim i boljom igrom celog tima, vredeo po 100 000 vise. Ali dok nam ovakvi finansijski majstori budu vodili klubove oni nece postizanjem rezultata da podignu cenu svojih igraca. Voleo bih da vidim tabelu za koje pare su otisli u inostranstvo, a za koje pare su ih novi klubovi prodali. Necu ni da se prisecam propalih prerano prodatih talenata.
Zole
Bilo bi para i za Tawambu i za Evertona, kad bi Iliev,Vazura i kompanija malo manje corisali, i kad bi smanjili svoje plate. Ajde nek mi neko objasni, kako Iliev i Vazura mogu imati istu platu kao fudbaleri? za sta Iliev i Vazura dobijaju 20,000 evra mesecno, jel znate vi koje su to pare?? 2000 evra maksimum, pa ni direktor aerodroma nema toliku platu ko ova dvojica!
Nemanja
Uprava je za nase uslove ponudila jako dobar ugovor Evertonu,ok nece,nek ide sta drugo da kazemo nemozemo nekog vezati za stadion u Humskoj.Tavamba ne sme da ide,on mora da ostane do leta.
yoni
Moraju se namiriti pare od Suminog transfera.
Idi begaj
Još jedan stručan tekst koji ima za cilj bušenje Partizana i izazivanje podjela u klubu. Jioš jedantekst uperen protiv Partizana, protiv čelnika kluba sa ciljem da se izazove raskol i uzdrvaju temelji kluba iz Humske. Ako ovaj komentar ugleda svjetlost dana, a bojim se da neće, postavlja se jasno špitanje zašto isti takav ili još drastičniji nije na stranicama posvećenim rivalskom klubu, jer tamo već mjesecima prodaju "šampionsku osovinu" Kanga, Boaći, Le Telek, Srnić... Tamo se ne dira i ne sumnja u ispravnost odluka dr mr, zašto sada i da li mora sada, i koji su argumenti za i protiv. Tamo se svaki dan pravi fama o navodnoj zainteresovanosti čelsija, Mančestera, Liverpula, Njukasla, i koga sve ne za Zvezdine vedete, ali se ne postavlja pitanje zašto su baš sada na prodaju kada su prezimili u Evropi in lideri na tabeli!
Zemunac
Samo u nasoj zemlji koja je dno dna ona ovakva sa ovakvim menadzerima i upravom moze da bude "institucija"....
Rade
Zvezda je institucija za vas.Mislite o tome.
neno
Što se tiče Evertona - više će on pogrješiti ako ode u SPAL nego Partizan ako ga proda... U SPAL-u će imati nešto bolju platu (ako je tačno da mu je Partizan nudio pola miliona), ali će igratu u fenjerašu koji se bori za opstanak (a ne u LE i u klubu koji će i dogodine igrati evropske utakmice), boraviti u državi u kojoj je život skuplji 10 puta (gdje će se izgubiti ta novčana razlika), izgubiće status najvažnijeg igrača u timu... Bolja varijanta za njega je bila produženje ugovora... Partizan ovom prodajom niti će šta dobiti niti će šta izgubiti - vratio je svoj novac potrošen na ovog igrača a doći će Zdjelar (ili neki drugi jednako dobar igrač) da popuni prazninu...
Madjionicar
Jel stvarno neko misli da mu je stvarno ponudjeno pola miliona godisnje? I ako jeste, na koliko godina? 2? 3? ili jednu? Nemojte da ste naivni. Covjek odlazi zato sto nije dobio adekvatnu ponudu. Sve sto je Neno rekao, to zna i sam Everton. Jedino ako neko ne misli da je Everton lud, pa sve ovo zna i opet na svoju stetu hoce da ide iz Partizana.
Nado!
Svaka cast Neno!!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.