Почетна / Фудбал / Партизан

Љубиша Тумбаковић: Црногорски печат на моје титуле

„Готово у свим титулама које сам освајао са Партизаном велики допринос дали су фудбалери са простора Црне Горе – Мијатовић, Вујачић, Брновић, Чакар...“
ФОТО: Д. Жарковић

Нераскидиву фудбалску везу између Београда и Подгорице додатно је прошле године учврстио Љубиша Тумбаковић преузимањем селекторске фотеље у Црној Гори.

Најтрофејнији тренер српског фудбала, креатор Партизанове ренесансе деведесетих и данас, у предвечерје двомеча црно-белих са екипом Будућности, најкомпетентнија је личност за разговор на тему тајне талента и успеха црногорских фудбалера, посебно у дресу клуба из Хумске 1.

7 ТИТУЛА шампиона освојио је Љубиша Тумбаковић као тренер Партизана, седму је истина, поделио са Лотаром Матеусом

- Пуно играча са простора Црне Горе играло је у Партизану док сам био тренер. Многи од њих обележили су играма и моју каријеру и дали допринос да Партизан оствари резултате којима се и данас навијачи поносе. Једноставно, имају победнички менталитет и готово у свакој генерацији коју сам водио, давали су печат играма и резултатима – с поносом се присећа Тумбаковић.

Деценију на клупи црно-белих провео је водећи играче који су пре или касније постали асови и на европској сцени...

- У првој генерацији имао сам у тиму Буду (Будимир Вујачић), Пеђу (Предраг Мијатовић), Брну (Бранка Брновића)... Наметнули су се и квалитетом и људским особинама као лидери. И касније су фудбалери који су пристизали не само из Будућности, на терену испољавали нешто што је можда уз сав фудбалски таленат ипак недостајало игралима из наше омладинске школе... Та црта позитивне дрскости, какву су имали рецимо, Будимир Вујачић, Ниша Савељић, Дамир Чакар терала је и остале играче да их прате... И готово у свим титулама које сам освојио с Партизаном велики допринос дали су играчи с простора Црне Горе. У свакој од шампионских тимова имао сам бар по једног или двојицу Црногораца... Некад и више њих...

Одавно је Љубиша Тумбаковић демистификовао заблуду о лењости црногорских фудбалера... Упркос томе, поставили смо му поново старо питање: како је успевао да их натера да тренирају пуним жаром?

8 ПУТА Љубиша Тумбаковић био је тренер године у нашој земљи у време вођења Партизана

- То је једноставно речено – заблуда. Апсолутно није тачно да Црногорци не воле да раде, односно да тренирају, трче... То су празне приче... Постоји у њиховом стилу можда израженија линија лежерности у игри, али кроз процес рада сви су је сводили на минимум. Уосталом, већина их је направила озбиљне каријере не само у Партизану или Црвеној звезди, него и у иностраним екипама...

Ко је био највреднији кад лењих није било?

- Буда Вујачић је био велики професионалац, Пеђа Мијатовић је што је фасцинантно таленат надграђивао упорним радом... Савеља се посебно истицао... Погрешио бих кад неког посебно издвојио или заборавио јер су сви на неки начин желели да напредују и кроз процесе рада успевали да стигну до улоге коју су и имали у Партизану.

Има ли данас у Будућности фудбалера довољно даровитих да крену стопама Мијатовића, Брновића, Савићевића?

- Нисам сигуран да има играча са тако израженим талентом какав су имали Мијатовић и Савићевић, Гроф Божовић, Дробњак. Реално, таквих нема, али, има потенцијално занимљивих играча. Било би некоректно да их помињем јер би с позиције селектора Црне Горе испало да их препоручујем Партизану и Звезди...

ПРОМАШАЈ ВУКИЋЕВИЋА

Црногорски фудбалери су Љубиши Тумбаковићу приредили пуно лепих тренутака у тренерској каријери, али, један га је умало коштао главе...

Дејан Вукићевић, упркос одличним играма на већини утакмица у црно-белом дресу остао је упамћен као фудбалер који је промашио једанаестерац у најтежој  Тумбаковићевој утакмици у Максимиру против Кроације:

Ето, било је и тужних тренутака – присетио се Тумбаковић. – Да је Вукићевић дао гол, вратили бисмо се у игру, имали шансу да преживимо гиљотину... Нама је тог лета отишло седам-осам играча, а Кроација је била продукт власти у Хрватској... 

 

Будућност је освојила шампионску титулу у последњи час после огромног пролећног пада и готово без публике?

- Пратио сам Будућност и могу да кажем да је у првом делу сезоне добре игре и резултате пратила и публика. Играли су врло лепо, нападачки, такмичарски... Због чега је уследио пад током пролећа, најбоље знају људи из клуба, али је чињеница да су неочекивани порази допринели не само да навијачи у све мањем броју долазе на утакмице него и да неки потенцијално занимљиви млади играчи не направе очекивани искорак и уђу и у конкуренцију за А репрезентацију.

Упркос осцилацијама у игри и резултатима Будућност има неколико репрезентативаца који су скренули пажњу јавности:

- Распоповић, Хочко и Раичевић су млади репрезентативци, у А тиму су сада били Радуновић и голман Мијатовић... Шпиц Бојовић био је играч године... Видим да се Будућност појачава, али је питање колико ће ти нови играчи успети да се уклопе у екипу до мечеве с Партизаном.

Излишно је Љубишу Тумбаковића питати да ли ће гледати мечеве у Београду и у Подгорици?

- Гледаћу обе утакмице. И у Партизану и у Будућности играју фудбалери на које рачунам за наредне мечеве репрезентације Црне Горе. Мечеве у Београду и у Подгорици гледао бих и да нисам селектор јер су упркос разлици у квалитету екипа, били интересантни, понекад и неизвесни...

Да ли навијачи Партизана могу мирно да спавају пред окршаје с Подгоричанима?

- Партизан је играчки у предности, поготово ако задржи екипу која је освојила дуплу круну, наравно, без Миленковића који је већ отишао. Да Будућност није имала пролећни пад, односно да је задржала континуитет из јесењег дела сезоне, свакако би имала више шанси, али, како сада ствари стоје Партизан је фаворит – закључио је најтрофејнији тренер у историји актуелног шампиона Србије.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Niksic montenegro
Bravo Tumba,ajmo crna goro
JUG
Tumba doktore fudbala, gde bi ti bio kraj da ti Curkovic, Zecevic I Bjekovic nisu dovodili Gerasimovskog, Saba, Nedovica, pijanog Radisu Ilica, Ivana Stankovica, Ognjanovica, nego Vesta, Djordjevica, Drulovica kao Lotaru ...
GdK
...eee, koji bi tek 'pecat' dobile 'tvoje titule' da ti je takmac bio Grof, koji 'dobijeno' (van terrrena) IZGUBIII (na terenu) .!. XXAAXXAA .!.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.