Почетна / Фудбал / Партизан

Непрекидна моћ Жарка Зечевића

Време је да Жарко Зечевић изгуби – изговорио је Ненад Бјековић уочи прве од три седнице Скупштине Партизана у 2016.
ФОТО: Н. Неговановић

После најзад успелог скупа, иако опозиција тврди другачије, а судови ће дати коначну оцену, легендарни генерални секретар црно-белих поново је био предводник победничке стране. Није се прекаљени оперативац вратио на званичну функцију у клубу као што је најављивао у мају кад је кандидат за председника био Иван Ћурковић, али његова улога поново је била одлучујућа.

Сукоб истинских знакова препознатљивости Партизана у протекле три деценије кулминира ових дана. Иако у Бјековићевим изјавама и саопштењима Зечевића нема као главног идеолога оспореног тријумфа Милорада Вучелића, само наиван може да сумња да човек сјајних организаторских способности није опет однео превагу.

Велика подељеност истина, настала после сукоба Новака Недића, човека из сенке и Милоша Вазуре, које је, није тајна Зека довео у Партизан крајем 2014. отежала је посао и несумњивом моћнику

 Списак скупштинских делегата усвојен од Збора пре непуне две године по Жарковој мери, после поларизације није ишао у потпуности у прилог Зечевићевој струји у клубу. Уз Ненада Бјековића, несумњиве Недићеве опције за враћање утицаја у Хумској, стале су легенде и некадашњи асови Момчило Вукотић, Мустафа Хасанагић, Саво Милошевић, Звонко Варга, Звонко Живковић, Ивица Краљ, Никица Клинчарски...

Зечевићу је Иван Ћурковић понудио потпредседничко место, али је Скупштина 24. маја 2016. прекинута без епилога због честих варница око пуномоћја. Актуелни челници можда би и дошли до већине на скупу у „Земунелу“ да је Радно председништво водио Жарко Зечевић, а не Мирослав Ћургуз. Колика је снага његовог ауторитета најбоље је потврдила последња седница Скупштине. Брзо су завршаване расправе око дневног реда, било је и критичких тонова, али ништа није могло да угрози планирани епилог захваљујући у доброј мери председавајућем Зеки.

Наставак рашомонијаде у Хумској, уз увођење привремених мера изродио је новог кандидата за председника Милорада Вучелића. Зечевић је стао и уз њега. Жаркова вештина и способност још једном је дошла до изражаја. Иако ће га опозиција оспоравати и нападати, легендарни генерални секретар поново је изашао као победник.

За многе спорни зборови иду више на душу професору Владимиру Вулетићу, али чини се, без обзира на можда и оправдане сумње у изборни процес, да без њих двојице Вучелић не би стигао до председничке функције.

Жарко Зечевић је каријеру изградио у фудбалском клубу, али се никад није бавио најпопуларнијим спортом већ кошарком. Репрезентативац СФРЈ био је 16 пута, освојио је златну медаљу на Медитеранским играма 1971. у Измиру. Са 35 година определио се за функционерску каријеру, односно ФК Партизан.

Постао је генерални секретар. Енергичан млади оперативац успео је да клупску организацију подигне на виши ниво. Црно-бели су почели да доведе појачања и из Црвене звезде попут Милка Ђуровског и Горана Милојевића, Предраг Мијатовић је био ближи Хајдуку, али је скренуо у Партизан.

Фадиљ Вокри је стигао из Приштине и Партизан је бивао почео да превазилази кризу. Тандем са Ненадом Бјековићем, уз Мирка Марјановића као председника, касније и Ивана Ћурковића, средином двехиљадитих постао је омражен међу навијачима, али црно-бели су остајали на врху.

Распад СФР Југославије Партизан је боље преживео од Црвене звезде. Црно-бели су преузели примат не само на терену. Кад је у пензију испраћао цењенијег и старијег колегу из Црвене звезде, такође некадашњег кошаркаша Владимира Цветковића, спремио му је поклоне пред јавношћу. Слика ривалских генералних секретара остала је упамћена.

Парни ваљак је први са простора Србије постао учесник Лиге шампиона. Кад је после покушаја физичког напада тренера Љубише Тумбаковића на новинара РТС Недељка Ковињала председник Иван Ћурковић инсистирао на одласку најтрофејнијег тренера, Зечевић је све одложио за зиму. Тад је дошао Лотар Матеус, убрзо и Тарибо Вест, а епилог је Партизан у Лиги шампиона.

Други покушај уласка у европску елиту 2005. био је неуспешан. Црно-бели су елиминисани од Артмедије после лошијег извођења једанаестераца. Уследила је бламажа против Хапоел Петах Тикве (2:5) упркос победи у првом мечу у Израелу (0:2). Навијачи су се окренули против клупског руководства, највише Жарка Зечевића поготово после његове изјаве да је Лига УЕФА (претходница данашње Лига Европе) финансијски неисплатива. Сумњало се да је велики новчани износ на Израелце уплаћиван у иностранству, да је Зека имао играче уз помоћ којих је остварен „жељени резултат“.

Навијачи су у мржњи према Зечевићу ишли толико далеко да су после утакмице против ОФК Београда на Старој Карабурми шетали градским улицама носећи крст са годином рођења и датумом смрти генералног секретара. Гробари су бојкотовали Партизанове утакмице, југ је зврјао празан. Жарко је оптуживан да намерно продаје играче, да му је профит једини интерес.

После доласка Ненада Поповића на чело клуба почетком 2007. Зечевић је почео да размишља о одласку из Хумске. Одлучио је ипак, да прво пресудно утиче на Скупштину да смени Поповића и доведе Томислава Караџића на чело клуба. Ненад Бјековић се такође повукао, Иван Томић постао спортски директор, док је Зечевића заменио Гордан Петрић.

Његов утицај у клубу је и даље остао. Караџић је 2008. дошао на чело ФСС, а крајем 2009. после годину дана в.д. стања Драган Ђурић постао председник Партизана. После извесног времена власник „Зекстре“ и Жарко Зечевић су ушли у сукоб. Из тих разлога Жарко је радио на рушењу Ђурића и његовог спремљеног наследника Милета Јовичића.

Нејасно је ипак, да ли је због тога или жеље да врати утицај у клубу одлучујуће допринео устоличењу Зорана Поповића за председника крајем 2014. Непрекидно је стајао уз младог и неискусног Милоша Вазуру, генералног директора.

Није дошао по удар закона кад се чинило да ће проћи исто као Драган Џајић и Владимир Цветковић. Још једном је показао вештину, неко ће рећи и моћ манипулације, да остане недодирљив.

У понедељак је најавио да је завршио мисију у Партизану. Мало ко би ипак, смео да се клади да ће тако заиста бити. Иако запослен у Гаспрому Жарко Зечевић ће, бар у припремама Скупштине, остати кључни човек.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nije bas sve tako
Nesporno je da je Zeka ostavio dubok trag u Partizanu i nije bas za sve on zasluzan...Za finansije je mag tj strucnjak za pranje para....alav i misli da se citav svet okrece oko njega i za njega ....niti je doveo Gorana Milojevica(posto je on Bjekovicev zet) , ni Mateusa, ni Tariba...kao ni mnogo drugih stvari koje se pominju....Tacno je da je doveo Nedice i Vazuru a kad su se uskomesali stao je na jednu stranu koja mu je bliza verovatno zbog slicnog postenog vucelica cija je biografija nazalost dobro poznata stanovnicima ove nesrecne zemlje...Curkovic , sta reci ...diplomata i predsednik svega moguceg, nemoze bez funkcije...sad je konacno pocasni sto do sada nije bio, kao i Tole....pored njih tu su kao logistika Zoran Nedovic Sok i Radojica Rajo Bozovic impozantnih biografija....vecina ostalih clanova njima naklonjenih cast izuzevima su kvazi biznismeni, preduzetnici , NN osobe...I KAO ONI VOLE I ZIVE ZA PARTIZAN...nemojte me z.j.b.v.ti
toma52
Zecevic je bio najuspesniji menadzer Partizana a posebno mu se divim sto se nije dodvoravao "navijacima",prekinuo je sa politikom besplatnog peisustva takozvanih navijaca sto danas najbolje vidimo po njihovom ponasanju na stadionima i van o kakvim se tipovima radi i nije im dozvolio da se bave samoupravljanjem,vodjenjem klupske politike zasta su inace postojali legitimni klubski organi.Sve "malverzacije"koje mu neki "navjaci"stavljaju na teret nikada nisu imali epilog sto potvrdjuje da su plod necuje maste i zelje da se necim istakne.Kod nas vlada pravilo da ako nisi sposoban nekoga casno pobediti treba krenuti drugim putem a taj put je poniziti ga.Sta je sada trebao da uradi?Da dozvoli da se vrati Djuric-Ramadani,Bjekovic-Damjanac i da ponovo imamo Pantice,Zivkovice......Idealna osoba ne postoji ali neki komentari prelaze ukus pristojnosti.Nisam imao nameru da ga branim jer je on sposoban sam da se odbrani a ja samo sposobne cenim bez emocija.
Radan
Dragi tomo, nismo se razumeli, a i tesko cemo. Ipak kao iskrenom partizanovcu, zelim ti sve najbolje. Srdacan pozdrav.
toma52
Radane kao prvo ja sam rekao da govorim bez emocija pa tvoj koentar da je moj omiljeni lik ne stoji vec samo cinjenice koje sam nabrojao,doduse samo neke.Kao drogu ti navijaci sa pomenutim majcama nisu ni glasala za ovu upravu.Kao trece mnogi istaknuti Partizanovci i zasluzni sportisti,legende Partizana su morali da napuste skupstinu zbog tvog omiljenog lika koji je osporio njihova ovlascenja a radilo se o svetskim sportskim velicinama koje imaju zaduzenja sirom sveta a ne samo u Beogradu pa iz opravdanih razloga nisu mogli da uisto vreme budu na dva mesta.Sto se tice tih udbaskih struktura ti najbolje znas da sud radi po nalogu,nazalost,vlada a ne tih struktura.Moze da ga mrzi ,voli ili nevoli ko hoce ali rezultate koje sam najkrace pobrojao nemoze niko da obrise.Poaebno mi je drago da ti navijaci koje spominjes ne dele moje misljenje pa nisu ni dosli na skupstinu.Partizan ce pobediti sto je moja jedina zelja kao i da govorim ono sto mislim a na kao clanovi skupstine koji ne glasaju.
Прикажи још одговора
Karlo Veliki
Nesporno je da je Zarko Zecevic vrhunski strucnjak sto je pokazao u svom radu. Medjutim on je imao srece da bude nedodirljiv zahvaljujuci ocu koji je bio visoko pozicioniran u ondasnjem sekretarijatu za unutrasnje poslove i drzavnoj bezbednosti. Glavni kvalitet Zarka Zecevica bio je Mirko Marjanovic koji je kao sponzore doveo najvece firme ondasnje drzave u Partizan. I tada u tim uslovima Partizan nije imao veci budzet od CZ a to moze da potvrdi Vladimir Cvetkovic(CZ) koji je u to vreme bio ministar za sport. Sam Zecevic je pokazivao karakteristike modernog menadzera uvodeci u klub principe marketinga i donekle poboljsavajuci do tada stalno skromne odnose sa medijima. Losa strana sposobnosti bila mu je gledanje licnog interesa. Ovo je vreme da se istina o njemu ogoli a to je vec uradio pokojni Milosavljevic Slobodan i da se kao lik arhivira i udalji od JSDP, ili vrati na odredjene funkcije ali uz maksimalnu kontrolu i izolaciju od saradnje sa crnogorskom mafijom.
Konstantin Koča Popović
Fljamutari,Roma,Petah Tikva,Auzburg,Zaglebje,izbori u Partizanu...Svuda isti potpis-Žarko Zečević!Šovinista,ksenofob,ratni huškač,patriJota,prava ptica zlosutnica...Oteo "dete"(Partizan) od "majke"(JNA),privatizovao klub bez privatizacije!Ovo što se dešava u Partizanu velika je opasnost po samu državu,jer je jedna institucija postala mafijaški plen...Nažalost tako će biti sve dok "zvezdin huligan" vodi ovu državu,briga njega ko sedi u upravi državnog kluba za koga čovek sa ogromnom popularnošću i nikakvom odgovornošću ne navija...
straja
Lep,zaista veoma lep clanak...ali nije dodirnuta sustina umeca ali I moce Zeke.....da li je potrebno da kazem.Duboki su koreni(ledja) te vlasti koja je infiltrirana u sve pore ove zemlje jos od 1945g.OZNA sve dozna!! I tako dalje preko raznih promena imaena I celnika ali sustina ostaje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.