Почетна / Фудбал / Партизан

Марко Николић: Слажем се са Станојевићем!

Марко Николић, аутор Партизанове дупле круне 2017, верује да црно-бели у окршају и шампионској трци са Црвеном звездом имају шансу
ФОТО: Н. Неговановић

Одмотавање Партизанове последње велике трофејне „епопеје” – титуле и, богами, дупле круне 2017 – и најновије „истраживање рејтинга” пред сутрашњи дан „д” – прилику да се после четири године које су, махом, појели скакавци против Црвене звезде начини одлучујући корак ка српском престолу: пред читаоцима Журнала из угла Марка Николића, аутора „најсвежије” шампионске оде радости Гробара и лидера млађе тренерске гарде тријумфалног искорака у иностранству!

Традиционално, без зареза у получасовној „дерби дебати”...

Да ли вам је од тог незаборавног пролећа 2017. омиљени филм „Балкан експрес”, глумица Тања Бошковић и песма „Последњи танго”?

- Један од омиљених филмова и пре тога! Наша кинематографија изнедрила је сијасет класика, нарочито за моју генерацију. Песма? Одслушана стотине пута у кафани, после тога још више добила на емотивном значају. И, наручивана, свакако! Иако је и после било трофеја и успеха где год сам радио – та дупла круна ми је најлепши део каријере. Први пехар с Партизаном у специфичној сезони: породица и пријатељи на свакој утакмици. Нестварно! И сад кад сретнем играче и сараднике све нам изгледа као бајка. Поготово из перспективе да Парни ваљак од тада није био шампион. Кроз историју  шест дуплих круна, једна припада мени и стручном штабу. Да се најежиш.

Кажу да вам је теже било да обуздате темперамент и спречите свађу „гол крволока” Ђурђевића и Леонарда, него да победите Црвену звезду?

- Нее, о томе се испредају урбане легенде: није, уопште, било тако. Ђурђевић и Леонардо су искочили те сезоне, врхунску каријеру направио је Блеки Миленковић, па Јевтовић, Косовић, Јанковић, Остојић, капитен Вулићевић, Милетић, Кљајић... Саша Илић имао је битан допринос, можда не по минутима, али у свлачионици, на тренингу, припремама... Лео и Урош били су перјанице, по головима, свему. Можда је заварничило једанпут, двапут, али то је нормално, догађа се у сваком тиму, у свакој сезони. Важно је да тренер и екипа то „обраде” на исправан начин и да се из тога добије нови квалитет.

Тавамбу сте довели те зиме искључиво због утакмице са комшијама, сад је слично поновио Ригоберт Сонг за Камерунов бараж са Алжиром и – ето га на Мондијалу?

- Добро је играо Тавамба те године, требало му је мало да се адаптира, дошао је из друге лиге, много мањег клуба. „Непријатан” играч, као и сви с таквом грађом, плус – зна да игра. Изванредан момак, добар за екипу и атмосферу, волели су га саиграчи. Из кола у коло добијао је на значају и био изузетно користан. У пресудном дербију одиграо је фантастично и добио песму. Заслужено!

Били сте „оштећена страна” највећег скандала у историји дербија: гола из голаута, превида Маја Вујовића и, нарочито, Срђана Обрадовића?

- Не бих да коментаришем ниједног од њих двојице. Некако, не иду ми у овај леп разговор и тему... Можда је тако и морало да буде да би финале сезоне било с дуплом круном. Били смо већ нашпановани, после тога добили додатни импулс. Титула без победе у дербију навијачима не значи много. Играли смо их те сезоне четири, славили у три, тај одиграли нерешено. Пале су у воду чаршијско / кулоарске приче ко је бољи и ко је / није заслужио.

Медијски наступи једнако су вас уморили као утакмице: Дисциплинска комисија била је неуморна у вашем кажњавању?

- Врхунац те комедије било је кад је кажњен играч Николић Марко!

Дербије сте припремали мајсторски: те 2016/17, да не беше по „злу поменутих” Вујовића и Обрадовића, били максимални. У чему је тајна: одлично простудираној и затвореној игри противника, или већој храбрости и поставци са више нападача?

- И у претходном мандату имао сам две победе, укупно: шест дербија и пет тријумфа. Прво, обожавам дербије, играо бих их сваки дан, добро сам се увек осећао и кад је тако – преносиш енергију на играче. Самоувереност! Нема ништа лепше него кад победиш највећег ривала! Друго, стручни штаб припремао је сваку утакмицу до детаља, кроз добар скаутинг и тренинг. Нисмо одступали ни у чему у односу на друге мечеве, архивирали смо пређашњу праксу затварања два, три дана у карантин, без приче с новинарима... Потпуно идентично као за Рад, Вождовац, Војводину, Чукарички... И, била је то добра порука фудбалерима! У ускофудбалском смислу, једини дерби с једним нападачем – управо тај, 1:1. Јесмо примили гол из голаута, али нисам до краја био задовољан игром, иако је требало, вероватно, да га добијемо. Осталих пет смо играли с најмање двојицом!

Упркос огромној тензији пленило је ваше витештво с Миодрагом Божовићем. Пријатељујете ли и данас с Грофом?

- Чујемо се с времена на време, поготово кад се вратио у Русију. И Деки Станковић је мој друг, имам пријатеље звездаше не само у фудбалу, ето – Деки Савић, тренер ватерполиста. Уважавам Звезду као ривала, то је клуб са огромном армијом навијача и историјом, за мене – мотив више да их сваки пут победимо и покажемо да смо бољи.

Видеотону сте донели трећу титулу у историји и Куп Мађарске, ремизирали с Челзијем у Лиги Европе. Са Локомотивом сте освојили Куп Русије, двапут играли нерешено са Атлетиком и намучили Бајерн у Лиги шампиона. Може ли све то, са емотивне стране, да се пореди с господарском вожњом отвореним аутобусом Београдом?

- Не може! Све је то лепо, али те прославе... После освојене титуле и отвореног аутобуса постојао је зарез, четири дана касније играли смо куп после великог пражњења: како ћемо? Међутим, након бољег Звездиног почетка, плаћене целе славља, појавио се Партизан из те године и могао и убедљивије да победи.

Актуелизујмо, певушите ли пролећа 2022: „Далеке јецају звезде, њихов се гаси сјај, срце ми већ дуго слути свему ће доћи крај”?

- Навијаћу из све снаге! До пре месец и по био сам убеђен у Партизанову игру и освајање титуле. И данас сам, иако је видљив ефекат претходног дербија, дотле  Парни ваљак је био стабилан, лако решавао утакмице, Звезда се мучила. Од тада, све се окренуло... Знам како ми је екипа изгледала после тријумфа над комшијама: летели су по терену! Да искористим политички речник: шампиону победа у дербију даје легитимитет.

Верујете ли да ће ваши „генерали” из 2017. Стевановић, Јевтовић и Остојић, те Лукач и Пантић, узданице из 2014, победничким духом да „заразе” и саиграче?

- Сигурно, даће допринос, али сваки дерби је друга прича и рађа нове хероје. Очекујем да Рикардо, Терзић, Јовић, Миловановић, Здјелар, Урошевић... покажу зашто су у Партизану и да су кадри да приведу причу крају.

Актуелни Партизан, за разлику од вашег (чак и у дербију: Дринчић пута 2, Леонардо), не може да се подичи голом из слободног ударца ове сезоне. Може ли то да се промени?

- Чудан податак, али има извођача! Натхо може одлично да шутне, Урошевић, Јојић, такође. Партизан је добар у прекиду, стручни штаб се озбиљно бави тиме Поготово офанзивно: од Сочија, па... Добра екипа за скок: с Рикардом, двојицом штопера, Јевтовићем... Похваљујем их из све снаге! У дербијима је то посебно важно: може најлакше и најлепше да се стекне предност, реши утакмица. Имамо квалитет.

Важите и сам за мајстора прекида и тренера чији тимови примају мало / не примају, уопште, голове. Како спречити да Катаи или Иванић дођу у ситуацију да вас као у претходним дербијима угрозе главом?

- Њих двојица су најбољи Звездини играчи, без премца – можда и у лиги у овом тренутку. То није лако, не може да се решава као пре 20, 30 година неким триком, већ кроз тимски начин игре: цео Партизан мора да дејствује на такав начин да квалитети ове двојице не дођу до изражаја.

Садашња Црвена звезда је, по многима, генерално јача од оне из 2016/17. Делите ли то мишљење и сматрате ли, као и колега Станојевић, да је, ипак, рањива?

- Да ли је јача, није... не знам, не може то да се мери. Како упоредити Партизан из 1966, Тумбин из 1994, мој из 2017, овај сад? Мења се фудбал, околности... Слажем се сто одсто са Станојевићем: Звезда је квалитетна, нема дилеме, али Партизан има шансу. Много пута се у фудбалу, кошарци... дешавало да, не кажем да је овде то случај, слабија екипа добије дерби, поготово кад та разлика није велика, или кад је директно за титулу.

Да сте у Станојевићевој кожи да ли би вам највећа дилема била – Натхо од првог или 45, можда, 60. минута: тешко је, чак и због брже и такмичарскије екипе, одрећи се таквог мајстора?

- Имам мишљење на ту тему, али оставио бих Салету да, живи 24 сата са екипом, донесе ту одлуку.

Знате ли, с психолошког аспекта, кроз шта све пролази Станојевић и има ли снаге да успешно изнесе крст с фудбалске „Голготе” у „црнобели рај”?

- Има! Много воли клуб, емотивац, професионалац, озбиљно се бави послом – то као струка могу да препознам. Сигуран сам да ће да уради све што је до њега да сезону, иначе, јако добру, преломе и приреде славље навијачима Партизана.

Где и с ким ће Марко Николић да гледа 167. вечити дерби и држи палчеве свом Партизану?

- Прихватио сам да после дуже времена гостујем и код пријатеља у студију Арене спорт...

Техничка, ал' намерно!

Веровали сте Мажићу, добијали црвене картоне од Симовића, улазили у расправе са Широким због Чоловића?

- Имао сам неколико тренерских узора и људи од помоћи кроз каријеру: Радомира Антића, Љубишу Тумбаковића... Много прилике и да се дружим с познатим кошаркашким стручњацима, па сам, између осталог, научио да некад треба да се направи и намерна техничка. У иностранству сам, рецимо, можда још једном, двапут тако нешто урадио – с намером. Не губим живце, правим реакцију за добробит екипе.

Мениг не може да ископира Тавамбу

Има ли у Квинсију Менигу потенцијала да ископира Тавамбу и заједно с Рикардом, тренутно на голгетерској коти 30, израсте у јунака?

- Не може да ископира Тавамбу, другачији је профил, али – добар играч! Брз, користи обе ноге, решава „један на један”, увек иде директно ка голу. Некада лакше реши дерби неки странац, можда зато што не осећа до краја тежину утакмице. Кад струка направи добар микс – да знају шта је дерби, али и не прихвате трунку оптерећења – испадне добро.

Здјелар зна више од Евертона

Видите ли у Саши Здјелару елементе Евертона Луиза и уколико „поједе” Звездине везисте колико ће Партизан да буде ближи успеху?

- На неки начин слични и – потпуно другачији! Евертон је бржи: то му је био главни квалитет, с друге стране, Здјелар много више зна фудбала, техничкотактички је поткованији. С правом са траком: има добру сезону, поготово до дербија. Допада ми се његов менталитет, ради пуно „прљавог”, невидљивог посла. Као, рецимо, код мене Јевтовић и Косовић – нико их није много примећивао, сви су видели Леонарда, Ђурђевића и Тавамбу, кад... Рововски! Необично ценим такве играче.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pigeon
Celavi je osvojio istrijsku titulu u nemogucim uslovima! Svaka cast! Posle toga, rupasi se "opametili" pa su predupredili sva moguca iznenadjenja nevidjenom propagandom, logistikom i kradjama...
Hahahs
Partizan je od osnivanja plejofa bio protiv podele bodova! A najglasnija je bila Zvezda, kako se bodovi trebaju deliti nakon regularnog dela (misleći da će tako sustići Partizan)! I gle čuda, jedini koji je napravio preokret bio je Partizan! I odmah od sledeće godine se ukinulo pravilo podele bodova!
Joco
Pa i ta njihova je bila oteta uz neviđenu logistiku da se bodovi otimaju pa se prednost prepolovila. Da nije bilo tog pravila i nekih Grofovih propusta ni to nebiste imali.
Прикажи још одговора
Peki
Bar bi on morao da zna kolike su sanse Partizana.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.