Почетна / Фудбал / Партизан

СЕЋАЊА - Омеровић: Партизан ми остварио снове

Некадашњи голман црно-белих, живи и ради у Турској и памти параде на простору бивше Југославије
ФОТО: Лична архива/Ф.О.

Осам година верности Партизану сврстале су Фахрудина Омеровића међу шест легенди по броју игара за црно-беле. Био је супер чувар мреже добојске Слоге, па афирмацију стекао у тузланској Слободи, те у Хумској стварио све оно о чему је маштао.

Добар голман вреди пола тима - владало је неписано правило у његово време. Зато је Омер толико значио у Слободи, Партизану, Турској, дресу репрезентације. Рођен је 26. августа 1961. у Добоју, израстао у једног од најбољих голмана на простору некадашње Југославије и постао признато и познато спортско име – ас за свако поштовање.

Све је почело у Добоју. Слога је била два пута друголигаш велике и заједничке земље. Много познатих асова играло је у „граду на три реке”. Омеровић је из Добоја прешао у Тузлу и за четири сезоне убележио 94 утакмице, уз један погодак за Слободу. Шта кажу сећања на период проведен у „граду соли”?

- Почетак у Добоју био је охрабрујући, указивао је да могу нешто да остварим. Низом срећних околности прешао сам у Тузлу и низом још срећнијих све је ишло на моју руку у Слободи. Ту сам провео четири златне године и партијама препоручио се Партизану. Не сећам се да сам постигао тај један гол за Слободу, али драго ми је да људи и то памте после толико година - говори Фахрудин Омеровић.

Иако је у Партизану био на великој цени Ранко Стојић, њему је стигао позив и обрео  се у Београду. За осам година верности Партизану - две титуле, два трофеја купа после 32 године поста. Леп учинак, за свако поштовање. Одлазак Омеровићу из Слободе у Партизан био је потез живота.

- Сам одлазак из Слоге у Слободу значио је одлучност да стално напредујем. Дечачки снови били су да заиграм у Партизану, онда у дресу репрезентације. У потпуности су се остварили.

Чујем се са Поповићем, Варгом...

Фахрудин Омеровић открива:

- Често се чујем са Звонком Поповићем. То пријатељство родило се док смо били у Партизану. Недавно, чуо сам се са Звонком Варгом. Кад обавезе дозвољавају попричам и са Џевадом Шећербеговићем, Мерседом Ковачевићем, Мешом Баждаревићем. Контакти постоје, али удаљени смо једни од других, не виђамо се често.

Син био у Галати и Фенеру

Све су прилике, породица Омеровић неће имати наследника легендарне „јединице” Слободе и Партизана.

- Син је био у Галатасарају, Фенербахчеу, али је од 14. до 18. године имао три операције колена и морао се одрећи те спортске амбиције. Кћерка је тренирала кошарку, али се определила за школовање.

Уписао је и осам утакмица за Југославију: три победе, два ремија и три пораза, уз гол разлику 9:9. Дакле, учинак пола – пола, али се памти да је био учесник СП у Италији. 

- У то време је фудбалска Југославија била моћна, конкуренција у сваком клубу прејака. Са непуне 23 године стао сам на гол Партизана. Две сезоне био сам голман са најмање примљених голова у шампионату. Имао сам жељу да стигнем у репрезентацију, нисам био оптерећен, али остварио сам и такав циљ. Стигао сам и на Мондијал у Италији. Остварио сам супер добар резултат у каријери.

Каже да су за њега вечити дербији били нешто посебно.

- Утакмица свих утакмица. Каква атмосфера пре, за време и после. Декларисани сам навијач Партизана, окршаји против Црвене звезде били су нешто посебно. Имао сам доста пријатеља у комшијском табору, али свако воли своје и навија за победу.

Стигао је да понесе и капитенску траку вољеног тима!

- Од Добоја, до Тузле, па Београда…све је ношено талентом и великом упорношћу и одрицањем. Носила ме жеља за успехом и уз упоран рад то сам и постигао. Велика је ствар да будем капитен Партизана и стигнем до државног тима.

Четири године у Коџаелију, те три у Истанбулу, не може рећи да није било лепо, добро и успешно. Мада, човек кад прави рачуницу, а људски је тако рећи, увек  каже – добро је, могло је и боље.

- Прилично касно дошао сам у Турску, са својих 31. Мишко Мирковић и Стевица Кузманоски били су са мном странци. Коџаели је тада ушао у највиши ранг и побеђивао је све редом. Били смо јесењи прваци Турске, на крају изборили Куп УЕФА. Највећи успех клуба! Био сам и капитен. У Истанбулу сам повредио раме и у 36. завршио каријеру. Да није било повреде, још бих бранио.

Тврди да је задовољан оствареним као тренер. Познато је да је радио заједно са Сафетом Сушићем и са Ајкутом. Окушао се и у самосталном вођењу клубова.

- После завршетка каријере од Истанбула сам добио понуду да останем као тренер. Био сам учитељ голмана и са Сушићем и са другим колегама у разним клубовима. Онда сам Ајкуту био први тренер од 2004. и тако је све до данас. Заједно смо остварили највише. Као тренер сам освојио првенство Турске, три Купа Турске у више клубова. Ти успеси и форсирање младих играча носе нас у нова ангажовања.

На крају је додао:

- Хвала вам што сте ме се сетили. Поздрав вашим читаоцима и свим људима добре воље са простора некадашње Југославије. Посебно у време пандемије желим свима добро здравље и успех у свим сегментима живота!

Данас живи и ради у Турској, али Фахрудину Омеровићу за срце су прирасли Матузићи, Слога и Добој, Слобода и Тузла, Партизан и Београд, Турска, бројни људи и градови.

По броју утакмица у Партизану, на позицији је број 6, што му не пада тешко. Испред њега су величине: Саша Илић (876), Момчило Вукотић (791), Никица Клинчарски (518), Стјепан Бобек (468), Бруно Белин (463), Благоје Пауновић. Гол Партизана је вешто чувао у 437 мечева. Гробари му и данас поручују: „Хвала ти што постојиш”. Он  не скрива љубав према Партизану и узвраћа: „Можда се вратим, једног дана!“

Све је могуће, Партизан некако често мења тренере...

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dzo istina
Za ovu mlađariju da napomenem, Partizan je uvek imao široko "gledanje" na fudbal i ono oko fudbala: Imena Abdulah Grgić, Stjepan Bobek, Fahrudin Jusufi, Mustafa Hasanagić, Fadilj Vokri, Džoni Novak, Bajro Župić, Srećko Katanec, Albert Nađi, Admir Smajić, dupla braća Banović,pa pionirski kinezi Điu i Liu... To je samo dio onoga što je u stvari Partizan bio i bit će.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.