Почетна / Фудбал / Остале лиге

ФУДБАЛ ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО - Митић: Сигуран сам да ће деца са собом понети неизбрисива сећања

Данас је у Санкт Петерсбургу започео програм “Фудбал за пријатељство” 2017, где Србију представљају млади фудбалери Црвене звезде Лука Пољак и Стефан Максимовић, а у улози младог новинара је Стефан Радујко
ФОТО: Д. Бугарчић

Завршне манифестације пете сезоне дечијег међународног друштвено одговорног пројекта „Фудбал за пријатељство“, организованог под покровитељством компаније Газпром, званичног партнера ФИФА и Шампионата света у фудбалу 2018, започеле су данас у Русији.

Делегације из 64 земаља из Европе, Азије, Африке, Јужне и Северне Америке пристигле су у Санкт Петерсбург како би, у духу пријатељства, мира и равноправности, демонстрирале преданост кључним вредностима пројекта, разменили искуства и дали пример читавом свету.

- Пресрећни смо што смо напокон заједно са нашим спортским пријатељима из целог света, уједињени око кључних вредности пројекта и врхунског фудбала. Сигуран сам да ће деца са собом понети неизбрисива сећања и утиске који ће им обогатити живот и створити од њих праве фер-плеј спортисте и светске људе - истакао је Никола Митић, тренер омладинске селекције ФК Црвена звезда, дугогодишњег учесника пројекта.

Млади фудбалери, дванестогодишњи амбасадори пројекта, окупљени у осам међународних Екипа Пријатељства, приказаће на зеленим пространствима фудбалских терена да је пријатељство могуће без обзира на боју коже, пол, веру и физичке могућности.

Млади новинари, чланови Међународног дечијег прес центра, заједно ће  са својим старијим колегама из водећих светских медија извештавати светску јавност о збивањима са манифестација и терена у Санкт Петербургу, путем сопственог ТВ канала и радија, веб-сајта и друштвених мрежа, дневног штампаног новинског издања и осталих форми ексклузивних извештаја.

Одрасли представици земаља-учесница, чланови међународних делегација, пратиће младе учеснике у граду на Неви, међу њима се налазе и званичници фудбалских федерација и удружења, међународних друштвених програма, познати новинари, родитељи, наставници и тренери.

Млади спортисти ће тренирати у спортским „Камповима пријатељства“ у којима ће - поред екипних такмичења и тактичких вежби - деца учествовати на посебним фудбалским семинарима које ће водити прослављени фудбалски асови. Основне вредности пројекта и садржај манифестације ће бити предмет рада на „Олимпијском часу“, „Школи девет вредности“ и курсевима из тимског рада.

У складу са духом традиције манифестације – учесници ће тренирати у Екипама пријатељства пројекта „Фудбал за пријатељство“ – у којима ће им тренери бити учесници пројекта из прошлих сезона. У суботу, првог јула - први пут од настанка пројекта ће се одржати „Фудбалски шампионат фудбала и пријатељства“, у коме ће узети учешће међународне Екипе Пријатељства – и тиме потврдити своју приврженост фудбалу, фер-плеју, толеранцији и жељи за победом.

У недељу, другог јула - сви учесници свих узраста пројекта „Фудбал за пријатељство“ ће – заједно са  фудбалским асовима, уметницима, представницима међународних медијских кућа и политичарима из разних земаља - размотрити најважнија питања промовисања вредности пројекта у оквиру Петог међународног „Форума фудбал за пријатељство“.

Форум ће, по традицији, бити окончан Свечаним дефилеом свих земаља-учесница на пригодној Завршној церемонији манифестације – да би потом сви заједно пратили уживо финалну утакмицу  ФИФА Купа Конфедерације, која ће бити одиграна на новом стадиону у Санкт Петерсбургу у присуству 70.000 гледалаца.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.